Ρεπορτάζ του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Témoris Grecko, που βασίστηκε σε καταγγελία της Comité Acción Palestina Chiapas του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λας Κάσας σχετικά με την παρουσία Ισραηλινών βετεράνων πολέμου στα δημοτικά σχολεία της Τσιάπας.
Αυτοί οι νέοι (όλοι πρώην στρατιώτες) μπαίνουν στα τοπικά δημόσια σχολεία μέσω μιας οργάνωσης “εθελοντών” που ονομάζεται στα αγγλικά “Heroes for life” και πιο συγκεκριμένα στα εβραϊκά “Μαχητές χωρίς Σύνορα” με τον δεδηλωμένο στόχο να “δώσουν μια άλλη εικόνα στον κόσμο για τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF)”.
Η παρουσία τους, που απορρίφθηκε, καταγγέλθηκε και εμποδίστηκε, από τις συλλογικότητες και το σωματείο των εκπαιδευτικών (CNTE) του Σαν Κριστόμπαλ, είναι ανησυχητική και εγείρει πολλά άλλα ερωτήματα: “Σε πόσα μέρη πήγαν αυτοί οι ψευτοεθελοντές για να κάνουν σιωνιστική προπαγάνδα πριν ανακαλυφθούν και καταγγελθούν στην Τσιάπας;”. “Τι κάνουν πραγματικά στο Μεξικό (και σε άλλα μέρη του κόσμου) αυτοί οι στρατιώτες που συνδέονται με τις ειδικές δυνάμεις;”. “Είναι η μεξικανική κυβέρνηση ενήμερη και επομένως συνεργός στη διείσδυση αυτής της οργάνωσης;”
………………………………………………………………………………………………………
Ισραηλινοί βετεράνοι πολέμου, στο Μεξικό και σε χώρες της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, χρησιμοποιούν ευάλωτα παιδιά για να κάνουν σιωνιστική προπαγάνδα
Η ιστορία είναι πολύ όμορφη, από την οπτική γωνία των υποστηρικτών τους. Αφού εγκατέλειψαν τη στρατιωτική ζωή και επέστρεψαν στην πολιτική ζωή, οι τρεις φίλοι (σχεδόν εικοσάχρονοι), Gili Cohen, Yair Attias και Boaz Malkieli, συνειδητοποίησαν ότι οι “φτωχοί του Τρίτου Κόσμου” αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και ότι χιλιάδες συμπατριώτες τους ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να τους βοηθήσουν. Για αυτόν τον λόγο, το 2013 αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική οργάνωση, την οποία αποκαλούν στα αγγλικά “Heroes for life”, και η οποία προωθεί παραθεριστές ως εθελοντές σε σχολεία είκοσι περίπου χωρών, από την Ταϊλάνδη μέχρι τη Γουατεμάλα, για να διδάξουν στα παιδιά την αγγλική γλώσσα και να τα εκπαιδεύσουν στις φυσικές επιστήμες, τη μουσική, την προσωπική υγιεινή και τις τεχνικές μάχης Krav Maga.
Στο Μεξικό, για παράδειγμα, άρχισαν να δραστηριοποιούνται το 2017, με την οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη της εταιρείας security Maguén Group (της οποίας ο εκτελεστικός διευθυντής, Zvi Michaeli, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Heroes for Life») και της ισραηλινής κυβέρνησης, σε συνεργασία με τον δήμο Miguel Hidalgo της πρωτεύουσας του Μεξικού (ο δημοτικός σύμβουλος του PAN, Raúl Paredes, τους περιέγραψε, σε μια από τις δραστηριότητές τους για το 2023, ως “πολύ ενθουσιώδεις νέους, με μεγάλη καρδιά και βαθιά επιθυμία να βοηθήσουν κορίτσια και αγόρια στις ευάλωτες γειτονιές”). Τώρα, τον Μάιο του 2025, εκτός από την Πόλη του Μεξικού, δραστηριοποιούνται επίσης στα δημοτικά σχολεία της colonia 31 de Marzo, προάστιο της πόλης San Cristóbal de las Casas, στην πολιτεία Chiapas (η πρώτη καταγγελία υποβλήθηκε από την Acción Palestina Chiapas).
“Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το Ισραήλ σε μια αυτοκρατορία ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα σέκελ (το ισραηλινό νόμισμα)”, δήλωσε ο επικεφαλής των ιδρυτών, λοχαγός (έφεδρος) Gili Cohen, στον Esti Pelet, της μεξικάνικης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Enlace Judío, ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το Ισραήλ εμφανίζεται, μαζί με το Ιράν και το Πακιστάν, στη λίστα των χωρών με τον πιο αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο, σύμφωνα με το BBC.
“Αγωνιζόμαστε για την καλή φήμη της χώρα μας”, συνέχισε. “Υπηρέτησα στον ισραηλινό στρατό για οκτώ χρόνια και είδα ότι οι στρατιώτες μας είναι οι πιο ηθικοί στον κόσμο. Θέλω αυτοί οι νέοι να δείξουν στον κόσμο το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτοί οι νέοι που εργάζονται ως εθελοντές σε ένα ορφανοτροφείο στην Ινδία είναι οι ίδιοι μαχητές που όλος ο κόσμος τους κατηγορεί”.
Πολεμιστές Χωρίς Σύνορα
Η άλλη ιστορία είναι αυτή που δεν λέγεται. Είναι πιθανό ότι ένα μεγάλο μέρος όσων διαβάζουν αυτό το ρεπορτάζ έχουν δει μία ή περισσότερες σεζόν της σειράς Fauda, η οποία ασχολείται με μια στρατιωτική μονάδα “mista’arvim” (στα εβραϊκά: מסתערבים, “αραβοποιημένη”) που ειδικεύεται στη διείσδυση σε παλαιστινιακές αστικές περιοχές, μεταμφιέζοντας τους στρατιώτες της σε Παλαιστίνιους πολίτες. Χρησιμοποιούν τροποποιημένα πολιτικά οχήματα και μιλούν άπταιστα την αραβική γλώσσα για να αναμιγνύονται με τον τοπικό πληθυσμό ενώ εκτελούν αποστολές υψηλού κινδύνου στη Δυτική Όχθη, όπως απαγωγές και δολοφονίες. Η βίαιη σφαγή των υποτιθέμενων “ενόχων” και των αθώων, ως παράπλευρες απώλειες, είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην οθόνη.
Οι δημιουργοί της Fauda, ο Lior Raz και ο Avi Issacharoff, είναι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα επειδή οι ίδιοι ήταν μέλη της πιο διάσημης μονάδας mista’arvim, της ταξιαρχίας Duvdevan. Το ίδιο κάνουν και οι τρεις φίλοι – που είναι γύρω στα είκοσι – που θέλουν να βοηθήσουν φτωχά παιδιά στον Τρίτο Κόσμο. Εκεί έγιναν συμπολεμιστές. Όχι μόνο για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Ο λοχαγός Gili Cohen αφιέρωσε οκτώ χρόνια της νεότητάς του μεταμφιεσμένος σε Παλαιστίνιο για μπορεί να τους σκοτώνει.
Πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ κάνει τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, επειδή ο στρατός τους είναι, όπως λέει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, «ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο», φτάνουν στο σημείο να δίνουν στις «αντιπροσωπείες» της οργάνωσής τους “Ήρωες για μια Ζωή” τα ονόματα των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες καταστρέφοντας τη Γάζα,.
Πρώτα στην επιχείρηση Protective Edge το 2014, στην οποία σκοτώθηκαν 2.251 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 551 παιδιών και 299 γυναικών· και περισσότεροι από 11.000 τραυματίστηκαν (από την ισραηλινή πλευρά, πέθαναν 66 στρατιώτες και πέντε πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού).
Και τώρα, στην επιχείρηση Iron Swords, η οποία συνεχίζεται με μια γενοκτονία. Η αποστολή στην Τσιάπας ονομάζεται Yotam Ben Best. Ο Yotam Ben Best ήταν επίσης μέλος της ταξιαρχίας Duvdevan και, όταν πέθανε σε μάχη με Παλαιστίνιους πολιτοφύλακες στις 7 Οκτωβρίου 2023, ήταν ο διοικητής της “μονάδας-φάντασμα” των ειδικών επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό διόρισαν τον στρατηγό Elyezer Shkedi, γνωστό για την κατάρριψη δύο αεροπλάνων κατά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσής τους.
Από εδώ προέρχεται και το πραγματικό όνομα της ομάδας, στα εβραϊκά, לוחמים לא גבולות, που σημαίνει “Πολεμιστές χωρίς Σύνορα”.
Όταν συνειδητοποίησαν ότι σε κάποιες χώρες δεν ήταν καλοδεχούμενη η άφιξη Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτώσει Παλαιστίνιους, και παρουσιαζόταν ως πολεμιστές χωρίς σύνορα, άρχισαν να αλλάζουν το όνομά τους σε άλλες γλώσσες. Το 2016, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Enlace Judío εξηγεί ότι προτιμούσαν να αυτοαποκαλούνται στα αγγλικά “Μαχητές για τη Ζωή”. Αλλά επειδή ούτε αυτό λειτούργησε, υιοθέτησαν το τρέχον όνομα, που εξακολουθεί να είναι στα αγγλικά: “Heroes for Life”.
Ένα πρόγραμμα hasbarà “εξαιρετικά κερδοφόρο”
Στα 18 τους, οι νέοι Ισραηλινοί ξεκινούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, στη διάρκεια της οποίας ο στρατός αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους για 36 μήνες για τους άνδρες ή 24 μήνες για τις γυναίκες. Αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, περιλαμβάνει πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες κακομεταχειρίζονται, τραυματίζουν ή σκοτώνουν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 200 δολαρίων, περίπου, και παροχές όπως εκπτώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, την ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, λαμβάνουν ένα οικονομικό επίδομα γνωστό ως “επίδομα αποστράτευσης”, το ποσό του οποίου ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια της θητείας, τον τύπο του ρόλου που ανέλαβαν (για παράδειγμα, οι μαχητές λαμβάνουν λίγο περισσότερο) και άλλους παράγοντες, αλλά συνήθως είναι αρκετές χιλιάδες σέκελ (που ισοδυναμούν με εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια).
Με αυτό το ποσό, συν τις αποταμιεύσεις τους, μπορούν να ξεκινήσουν το παραδοσιακό tiyul shelach (ταξίδι μετά τον στρατό). Κάθε χρόνο, περίπου 40.000 Ισραηλινοί βετεράνοι πολέμου φεύγουν για να ταξιδέψουν στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Αυτό είναι το πιθανό μέγεθος της δύναμης hasbarà (φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα) όπως το προσδιόρισε ο λοχαγός Gili Cohen.
“Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν οι backpackers ως απαραίτητη υποδομή για την εκτέλεση του “γαλανόλευκου” ανθρωπιστικού έργου δείχνοντας στον κόσμο το πραγματικό Ισραήλ”, είπε στην Enlace Judío. “Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό είδος συζήτησης για το Ισραήλ. Θέλαμε να κάνουμε καλό εβραϊκό έργο, και ταυτόχρονα να κάνουμε hasbarà για τη χώρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο”.
Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνουν τα προγράμματά τους, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σε πόλεις της Αιθιοπίας, της Ινδίας ή της Αργεντινής, και σχηματίζουν μια “ομάδα που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, συνήθως σε σχολεία όπου διδάσκουν τα πάντα”.
“Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι είναι πολύ κερδοφόρο”, τονίζει η ιστοσελίδα Enlace Judío. “Δεδομένου ότι αποτελεί μέρος του ταξιδιού των νέων στο εξωτερικό, σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να τους πληρώσουν τα αεροπορικά εισιτήρια”. Η οργάνωση «οφείλει να τους παρέχει μόνο στέγη και τροφή για δυόμισι εβδομάδες. Επομένως, με μόλις 11.000 δολάρια μπορούν να στείλουν μια αντιπροσωπεία περίπου 35 νέων Ισραηλινών με “υψηλό κίνητρο” για να εργαστούν στις φτωχογειτονιές της Βομβάης”.
“Οι διευθύνσεις των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εθελοντές είναι Ισραηλινοί, επειδή έχουν μια ισραηλινή σημαία στο μανίκι του πουκαμίσου τους και, στην πλάτη τους, το όνομα ενός πεσόντος στρατιώτη από την επιχείρηση Protective Edge, που δίνει και το όνομα στην αντιπροσωπεία τους”.
Ανάμεσα στα κίνητρα των εθελοντών, πρόσθεσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα, παραμένει το γεγονός ότι είναι “πρόσφατα αποστρατευμένοι στρατιώτες που έχουν δει την ηθική φύση του IDF (Ισραηλινού Στρατού), σε αντίθεση με αυτό που συχνά παρουσιάζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και θέλουν να δείξουν στον κόσμο μια άλλη πλευρά των στρατιωτών του IDF”.
Με αυτό το τόσο κερδοφόρο μοντέλο – τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά – φιλοδοξούν να αναπτυχθούν. Σήμερα στέλνουν 16 αποστολές το χρόνο, αλλά “μέχρι το τέλος του 2030, η οργάνωση θα στέλνει 30 ανθρωπιστικές αποστολές σε 30 αναπτυσσόμενες χώρες κάθε χρόνο”, έτσι ώστε, όπως λένε στην ιστοσελίδα τους, “να γίνει γνωστό σε όλους τους βετεράνους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και να τοποθετήσει το Ισραήλ ως παγκόσμιο ηγέτη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο πλαίσιο της οργάνωσης αποφοίτων του συλλόγου, θα στρατολογηθούν χιλιάδες απόφοιτοι”.
πηγή: Comune-info.net