Τραμπουκισμούς και ανακρίβειες εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΘ καταγγέλλει η δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα σχετικά με το -δια ζώσης ή διαδικτυακά- ντιμπέιτ για το μέλλον της ΔΕΘ που διοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής (18/5) στο Ολύμπιον η Parallaxi και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη δημοτική κίνηση, η εικόνα ήταν σαφής: «από τη μια, η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κα. Ιφιγένεια Καμτσίδου να εκπροσωπεί νηφάλια και με επιχειρήματα μια κοινωνία που τολμά να ονειρεύεται τη δημιουργία ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου στην πόλη μας.
Απέναντί της ο διορισμένος πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, να μιλάει σαν ιδιοκτήτης της πόλης, να χρησιμοποιεί εντυπωσιοθηρικά και ταυτόχρονα ασαφή επιχειρήματα, να φωνασκεί, να θέλει να υπαγορεύσει πώς θα θα διεξαχθεί η συζήτηση σαν να μην υπήρχαν συντονιστές και συμφωνημένοι -γραπτά- όροι εκ των προτέρων, ακόμη και να κανοναρχεί μερίδα του κοινού με την οποία φαινόταν να έχει περισσή οικειότητα και ιδιαίτερη σχέση. Από ό,τι φάνηκε, αυτοί δεν ήταν παρά στελέχη και εργαζόμενοι της ΔΕΘ-Helexpo που βρέθηκαν εκεί για να του κάνουν κερκίδα και απεύθυναν -από την αρχή σχεδόν- ειρωνείες, κραυγές και προσβολές προς τη συνομιλήτριά του, προς εκλεγμένους δημάρχους, ακόμη και στους διοργανωτές (μιλώντας για “στημένη” εκδήλωση!), φτάνοντας στο σημείο να κινηθούν απειλητικά προς τη σκηνή της αίθουσας!»
H δημοτική κίνηση τονίζει ότι η Ιφιγένεια Καμτσίδου στάθηκε με πάθος κι αξιοπρέπεια. Αντίθετα, όπως τονίζει, «όσοι επέλεξαν να τινάξουν στον αέρα το ντιμπέιτ λίγο πριν το τέλος του με τραμπούκικες συμπεριφορές, απέδειξαν -για άλλη μια φορά- πώς εννοούν τον διάλογο με την κοινωνία, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τον ελέγξουν. Η συμπεριφορά τους είναι αυτονόητα καταδικαστέα και γεννά ερωτήματα για το τι την υπαγόρευσε. Η ειρωνεία είναι ότι, λόγω της βίαιης διακοπής της συζήτησης από όσους δεν αντέχουν τον διάλογο, δεν συζητήθηκε καθόλου η τελευταία θεματική που αφορούσε ακριβώς τη συμμετοχή των πολιτών και τη συλλογή υπογραφών για την πρόκληση τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα»
Ανακρίβειες
Πέρα από τους τραμπουκισμούς η δημοτική κίνηση αναγνώρισε ανακρίβειες στα όσα είπε ο κ. Τζήκας. Η πιο εξόφθαλμη αφορούσε τον ισχυρισμό του ότι στην επιχειρούμενη ανάπλαση δεν υπάρχει τάχα κανένα «εμπορικό κέντρο», παρά μόνο ένα «επιχειρηματικό κέντρο», με «γραφεία για startup επιχειρήσεις». Όλα τα άλλα, λέει, τα βγάζουν οι εχθροί της ανάπτυξης από το μυαλό τους.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Όπως καταδεικνύεται στην ανακοίνωση της Πόλης Ανάποδα στο τεύχος που περιγράφει το βραβευμένο ConfExPark (σελ. 13) διαβάζουμε ρητά ότι το λεγόμενο Επιχειρηματικό Κέντρο θα περιλαμβάνει το γνωστό ξενοδοχείο έκτασης 16.465 τ.μ., κι ένα Commercial Complex με 11.082 τ.μ. για “Retail – Recreation”, δηλαδή λιανικό εμπόριο και ψυχαγωγία, 6.792 τ.μ. για “offices” (γραφεία), καθώς και 6.562 τ.μ. για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οι χρήσεις αυτές προφανώς δεν είναι έμπνευση των σχεδιαστών, αλλά περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Οι ίδιες προδιαγραφές για το «εμπορικό σύμπλεγμα» περιλαμβάνονται και σε όλα τα έντυπα του διαγωνισμού. Άρα και γραφεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου, των οποίων οι πελάτες φυσικά θα εξυπηρετούνται -πιθανότατα δωρεάν- και από το επίσης σχεδιαζόμενο υπόγειο πάρκινγκ.
«Αυτό λοιπόν είναι το όραμα της διοίκησης για το μέλλον της ΔΕΘ: ένα εμπορικό κέντρο με δωρεάν πάρκινγκ για τους πελάτες του, διανθισμένο με ολίγη από εκθεσιακή δραστηριότητα και ακόμη πιο λίγο πραγματικό πράσινο γύρω-γύρω» τονίζει η Πόλη Ανάποδα υπενθυμίζοντας την ανάγκη για ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου και πολιτισμού και της στήριξης των υπογραφών για να το απαιτήσουμε μέσω δημοψηφίσματος.