in

Στο 50% έφτασαν οι ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος-Επισφαλή λειτουργία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Παρέμβαση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης το σωματείο εργαζομένων διαμαρτυρόμενο για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που καθιστούν πλέον τη λειτουργία του επισφαλή.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι ελλείψεις φτάνουν το 50% με αποτέλεσμα τα προγράμματα να είναι επισφαλή. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, είναι κουρασμένοι, είναι γηρασμένο το προσωπικό και όσοι από τους καινούργιους έρχονται παραιτούνται γιατί τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ελκυστικά ούτε όσον αφορά στους μισθούς ούτες στις συνθήκες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος λάθους από την εξουθένωση» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Στέφρανος. Χατζηλιάδης.

Σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους ενώ οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία αντί να μειώνεται αυξάνεται.

«Στο ΕΣΥ ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι ασθενείς και το προσωπικό. Οι ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους με άσκοπες μετακινήσεις και το προσωπικό με εξουθένωση, εξαντλητικά ωράρια και συνεχείς μετακινήσεις. Ευημερούν οι αριθμοί γιατί πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουμε το περισσότερο προσωπικό στο ΕΣΥ. Πράγματι, σε απόλυτους αριθμούς στο τέλος της πανδημίας αυτό συνέβη προσθέτοντας επικουρικό και μόνιμο προσωπικό. Όμως τα νοσοκομεία έχουν απαρχαιωμένους οργανισμούς από το 20212, ανέπτυξαν στην πορεία πάρα πολλές δραστηριότητες, απέκτησαν σύγχρονο εξοπλισμό που αδυνατούν να τον λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού» ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέφερε, το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων είναι αρνητικό και από την πανδημία, μέχρι σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 4.000 άτομα. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και οι αποχωρήσεις είναι μαζικές. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επικουρικό προσωπικό, δηλαδή συμβασιούχοι που συμμετέχουν σε μόνιμες προκηρύξεις καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις μονίμων όπως με την προκύρηξη 7Κ, όπου 7.000 επικουρικοί έγιναν μόνιμοι χωρίς να υπάρχει νέο προσωπικό.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, με τις ειδικότητες παθολόγων, αναισθησιολόγων κ.ά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Στις προκηρύξεις που γίνονται δεν υπάρχει συμμετοχή, καθώς όπως ανέφερε, ο δημόσιος τομέας δεν είναι ανταγωνιστικός με τον ιδιωτικό. Το ωρομίσθιό των εργαζομένων είναι, όπως είπε, εξευτελιστικό, δε εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια των επικουρικών εργαζόμενων.

Αναφορικά με τις λίστες αναμονής, αυτές μεγαλώνουν παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Έχουν γίνει 10.000 χειρουργεία εκ των οποίων τα 5.000 επί πληρωμή και 5.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν πάρει παράταση το πρόγραμμα αποκλείεται να μπορούν να γίνουν 30.000 χειρουργεία γιατί δεν έχουμε το προσωπικό να τα υποστηρίξει. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε 30 χειρουργικές αίθουσες κλειστές και συνολικά στη χώρα 400. Αν ανοίγαν με προσωπικό και αναισθησιολόγους θα μπορούσαμε μέσα σε ένα χρόνο να ξεμπερδεύουμε με τις λίστες» επεσήμανε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διερωτώμενος: «Τι σημαίνει ότι το Ιπποκράτειο έγιναν 139 χειρουργεία επί πληρωμή σε 4 μήνες ή στο Παπαγεωργίου 400, όταν το ένα έχει από 2.500 -3 χειρουργεία σε λίστα αναμονής και το άλλο από 10.000 πήγε στις 11.000».

Ο κ. Γιαννάκος έφερε και το παράδειγμα της Δράμας όπου γίνονται προκηρύξεις για το νοσοκομείο που έχει τραγικές ελλείψεις, και ο Δήμος ήδη συμβάλλει για τον σκοπό αυτό. Παρ’όλα αυτά κανείς δε κάνει αίτηση. «Στο Άργος τον παιδίατρο το κάνει ο γυναικολόγος με εντολές από το τηλέφωνο από το παιδίατρο. Ενώ υπάρχουν 22 ιδιώτες παιδίατροι, γίνονται προκηρύξεις και δεν κάνουν αίτηση. Μέρα με τη μέρα το λιγοστό προσωπικό θα λιγοστεύει ακόμη παραπάνω. Οι εργαζόμενοι είμαστε άνθρωποι, πάσχουμε από ασθένειες, δεν είμαστε μόνο αριθμοί» ανέφερε ζητώντας προσωπικό και χρήματα στην δημόσια υγεία καθώς με 5,5 δημόσιες δαπάνες υγείας το δημόσιο σύστημα δε διορθώνεται.

Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης ο Μ. Γιαννάκος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν την αρνούνται, ωστόσο στα νοσοκομεία έχουν να γίνουν 15 χρόνια κρίσεις. «Τα υπηρεσιακά στελέχη, οι διευθυντές ορίζονται και ξηλώνονται με απόφαση του διοικητή, δεν υπάρχει καμία αντικειμενικότητα. Στο ΑΧΕΠΑ η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας πήρε συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί Covid, και στη συνέχεια επειδή κατήγγειλε την έλλειψη προσωπικού ο διοικητής την ξήλωσε και την έκανε απλή νοσηλεύτρια. Πήγε στα δικαστήρια τα κέρδισε, τοποθετήθηκε για μισή ώρα στη θέση της και ξαναξηλώθηκε και έγινε νοσηλευτρια. Εμείς δε τη φοβόμαστε την αξιολόγηση. Αλλά για να μπορεί να υλοποιηθεί η στοχοθεσία πρέπει να υπάρχει το προσωπικό».

Η αντιπρόεδρος του σωματείου Μ. Γκαγκανιάρη «ευχαρίστησε» την κυβέρνηση  για την εξαθλίωση που υφίστανται οι συνάδελφοί της. «Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα που στα δύσκολα κλήθηκε να βγάλει το κάρο από τη λάσπη. Μετά ως ευχαριστώ λάβαμε το βραβείο της ανοιχτής παλάμης. Εμείς αντέχουμε παρά τις ελλείψεις για τους πολίτες που δεν μπορούν να χειρουργηθούν ιδιωτικά Είμαστε άνθρωποι με Α κεφαλαίο, έχουμε ενσυναίσθηση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εμείς οι γάιδαροι. Του Franco Bifo Berardi

«Οι Ουκρανοί επιδιώκουν μια δίκαιη ειρήνη, όχι μια αναγκαστική συμφωνία που νομιμοποιεί τη ρωσική κατοχή»