in

«Είμαστε μια πραγματική επιλογή ενάντια στη δεξιά και τον προοδευτισμό» 

Συνέντευξη με τον Λεωνίδας Ίζα, υποψήφιο πρόεδρο του Ισημερινού

Συνέντευξη στον Ζεράρντο Σάλκοβιτς, Μετάφραση: Δημήτρης Γκιβίσης , πηγή: kaosenlared.net

Ο Λεωνίδας Ίζα, ηγέτης του κινήματος των αυτόχθονων πληθυσμών του Ισημερινού, που είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές λαϊκές εξεγέρσεις και ανάγκασαν την παραίτηση πολλών προέδρων, μιλάει για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, αναλύει την σημερινή κατάσταση στη χώρα, και εξηγεί γιατί δεν μπορούσε να συμφωνηθεί μια ενιαία υποψηφιότητα με τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.  

-Σε ποιο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο γίνονται αυτές οι εκλογές;

-Ο Ισημερινός διέρχεται μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση. Δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της νεοφιλελεύθερης στροφής που έχει πάρει η χώρα με τις τελευταίες κυβερνήσεις. Στην τρέχουσα συγκεκριμένη κατάσταση, η κυβέρνηση του Ντανιέλ Νεμπόα αντί να επιτεθεί στην κρίση ανασφάλειας που βιώνει η χώρα, έχει καταφύγει σε ένα πολιτικό σόου βασισμένη στο δόγμα του σοκ για να δικαιολογήσει έναν εσωτερικό πόλεμο που όχι μόνο δεν επιλύει την κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει καταστήσει τη χώρα ως μια από τις πιο ανασφαλείς στη Λατινική Αμερική, αλλά έχει οδηγήσει επίσης σε μια όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην κοινωνία με μια προφανή πόλωση μεταξύ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων και εκείνων των μεγάλων ομάδων της οικονομικής εξουσίας που εκπροσωπεί η κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα γίνεται μια εκλογική διαδικασία στην οποία ο πρόεδρος καταπατά το Σύνταγμα με το να μη  ζητά άδεια, και ως εκ τούτου να είναι πρόεδρος και υποψήφιος ταυτόχρονα, καθώς και με το να μην έχει  αναθέσει την προεδρία στον εκλεγμένο αντιπρόεδρό του, και κάνει ένα πολιτικό σόου που στοχεύει μόνο στο να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

-Πως πηγαίνει στις εκλογές το κίνημα των αυτοχθόνων και ποιες είναι οι βασικές προτάσεις της υποψηφιότητάς σου;

-Το ιθαγενές κίνημα φτάνει στις εκλογές με μια συλλογική απόφαση που είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς διαβουλεύσεων σε συνελεύσεις, συνέδρια και συνδιασκέψεις, όπου πάρθηκε η απόφαση να συμμετάσχει με δικό του υποψήφιο. Επομένως, η πρότασή μας ανταποκρίνεται σε αυτή τη συλλογική εντολή που περιλαμβάνει το πολιτικό μας σχέδιο και τα δέκα σημεία της Conaie (σημ: συνομοσπονδία των ιθαγενών εθνοτήτων του Ισημερινού) που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Ιουνίου του 2022, μέσω των προτάσεων που δημιουργήθηκαν στο κοινοβούλιο των λαών και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε διαδοχικές διαδικασίες συζήτησης και ανάλυσης εντός του ιθαγενικού κινήματος και του κινήματος Pachakutik. Έτσι δημιουργήσαμε το κυβερνητικό μας σχέδιο, το οποίο μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο.

-Γιατί δεν μπορούσε να συμφωνηθεί μια ενιαία υποψηφιότητα με την πλευρά του Κορέα;

-Από την πλευρά μας υπήρξε η βούληση, ωστόσο η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά την εξορυκτική πολιτική σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί κοινό έδαφος. Είμαστε ριζοσπάστες σε αυτό: απορρίπτουμε την εξόρυξη μετάλλων. Για εμάς αυτό είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα, δεδομένου ότι ανταποκρινόμαστε στην εντολή των κοινοτήτων που πλήττονται από τη λεηλασία και την καταστροφή των μεγα-εξορύξεων. Έχουμε επίσης παρατηρήσει την μικρή ικανότητα αυτοκριτικής που γίνεται μέσα στον προοδευτισμό, ειδικά στη σχέση με τους λαούς και τις εθνότητες για να κατανοηθεί η πολυεθνικότητα ως μηχανισμός κριτικής και υπέρβασης της αποικιοκρατίας, κάτι που για εμάς είναι μια ιστορική ρήξη που πρέπει να κάνουμε με το μονοπολιτισμικό και μονοεθνικό κράτος, όχι μόνο από εθνοτική άποψη, αλλά ως θέση βαθιάς μεταμόρφωσης της αποικιακής δομής. Σε αυτήν την περίοδο της πόλωσης, τόσο η δεξιά όσο και ο προοδευτισμός προσπαθούν να πουλήσουν την ιδέα ότι είναι οι μόνες επιλογές για τον δεύτερο γύρο, αλλά αυτό που δεν λένε είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού, 50% ή 55%, που δεν έχει αποφασίσει ακόμη την ψήφο του. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε αυτήν την επιλογή, έτσι ώστε οι δυνατότητές μας να είναι ισχυρές. Είμαστε μια πραγματική και αυξανόμενη επιλογή ενάντια στη δεξιά και τον προοδευτισμό.

-Σε περίπτωση δεύτερου γύρου μεταξύ του Ντανιέλ Νομπόα και της Λουίζα Γκονζάλες (σημ: υποστηρίζεται από τον Ραφαέλ Κορέα) έχετε ήδη μια καθορισμένη θέση;

-Δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε, ζούμε αυτή τη διαδικασία εδώ και τώρα. Εν ενθέτω χρόνο, μετά από διαβούλευση με τη βάση μας θα γνωστοποιήσουμε τη θέση μας.

-Ο Ισημερινός έχει υποστεί μια απότομη μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια από την άφιξη και τον πολλαπλασιασμό των ναρκο-εγκληματικών ομάδων. Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι λόγοι που προκάλεσαν αυτό το δράμα και τι προτείνεις για την αντιμετώπισή του;

–Αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα για τους κατοίκους του Ισημερινού. Η αύξηση της βίας από εγκληματικές ομάδες έχει τοποθετήσει τη χώρα μεταξύ των πιο βίαιων χωρών στον κόσμο. Επομένως, είναι ένα θέμα που πρέπει να ιδωθεί με σοβαρότητα και να πάμε στην ουσία του, για να αποδείξουμε τους δεσμούς που έχουν δημιουργήσει οι μαφίες με τις ομάδες εξουσίας, καθώς και με τη δομή του ίδιου του κράτους. Όλο αυτό έχει οδηγήσει στο να έχει γίνει ο Ισημερινός διεθνώς γνωστός ως ένα κράτος ναρκωτικών. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που απαιτεί άμεση προσοχή και δεν μπορεί να επιλυθεί με περισσότερη βία προς τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους και τα τμήματα του πληθυσμού που είναι θύματα του ρατσισμού, όπως έχει επιλέξει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά με πολιτικές που δημιουργούν εκπαίδευση και απασχόληση στους νέους για να τους αποτρέψουν από την σύνδεσή τους με εγκληματικές ομάδες λόγω έλλειψης ευκαιριών.

Πηγή: kaosenlared.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η χιονοστιβάδα. Του Franco berardi

Ρατσιστική επίθεση σε Αιγύπτιο ψαρά στη Ν. Μηχανιώνα