in

Στις 28/01 η συνέχεια της δίκης των Δ.Σ. και Ρ.Ζ. – Έντονες αμφιβολίες για το κατηγορητήριο μετά τις καταθέσεις των αστυνομικών

Την Παρασκευή 17/01 συνεχίστηκε το δικαστήριο των διωκόμενων αναρχικών Δ.Σ. και Ρ.Ζ. που κατηγορούνται για απόπειρα έκρηξης που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είχε ως στόχο το σπίτι του πρώην υπουργού της ΝΔ, Δ. Σταμάτη στο πλαίσιο συμμορίας (Π.Κ. 187), κατοχή εκρηκτικών υλών, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και οπλοκατοχή κατά περίπτωση.

Χαρακτηριστικό του, νομικού αλλά και πολιτικού, ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η υπόθεση είναι πως οι δύο αστυνομικοί και μάρτυρες κατηγορίας κατέθεταν για 6 συνεχόμενες ώρες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με τις καταθέσεις τους να δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τα πραγματικά γεγονότα και την ίδια την εισαγγελέα της έδρας να κάνει αναφορά στην υπόθεση με  «πράσινα σταράκια».

Πρώτος κατέθεσε ο αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας, που σύμφωνα με τη δικογραφία είχε παρακολουθήσει, εξετάσει αλλά και συλλάβει και τους δύο κατηγορούμενους, κάτι που μάλλον του δίνει υπερφυσικές ιδιότητες.

Αφότου παραδέχτηκε πως η ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη του α/α χώρου, διευκρινίζοντας πως πάνω από «50-60 άτομα απασχολούνται πλήρως με το να επιβλέπουν και να παρακολουθούν τον εν λόγω πολιτικό χώρο», τόνισε πως δεν γνώριζε τους δύο διωκόμενους αγωνιστές λόγω κάποιας παλαιότερης ποινικής τους υπόθεσης, αλλά μόνο λόγω της πολιτικής τους ταυτότητας και της συμμετοχής τους σε πορείες και εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «παρακολουθούνται κτίρια, χώροι ενδιαφέροντος και αμάξια κόσμου που μπαινοβγαίνει σε αυτά».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, απαντώντας τόσο σε ερωτήσεις της έδρας όσο και των δικηγόρων υπεράσπισης, υπέπεσε σε αρκετές αντιφάσεις τόσο σε σχέση με την περιγραφή των ατόμων κατά τη σύλληψή τους, όσο και σε σχέση με το τι πραγματικά είδε πριν 5 σχεδόν χρόνια, αντιφάσκοντας και με την κατάθεση που είχε δώσει λίγες ώρες μόνο μετά την σύλληψη των δύο ατόμων.

Ερωτηματικά  γεννήθηκαν σχετικά με την συμμετοχή του τόσο στη σύλληψη του Δ.Σ. όσο και του Ρ.Ζ.,  όπως και σχετικά με την αξιοπιστία της μαρτυρίας του, καθώς χαρακτήρισε επανειλημμένως «μετρίου αναστήματος», δύο άτομα 1.90-2.00 μέτρων ύψος. Για την καταδίωξη το βράδυ της σύλληψης του πρώτου, μετά από μεγάλη πίεση τόσο της έδρας όσο και των ενόρκων, παραδέχτηκε ότι έχασε τους διωκόμενους από το οπτικό του πεδίο, παρότι σε σχετική ερώτηση προηγουμένως απαντούσε αρνητικά με πάσα βεβαιότητα. Επίσης, αμφισβητήθηκε έντονα το σημείο από το οποίο ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούσε την περιοχή καθώς με την χρήση φωτογραφιών έγινε εμφανές ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα οπτικής επαφής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ευθεία ερώτηση της εισαγγελέως για το αν παρακολουθούνταν ο Δ.Σ.  εκείνο το διάστημα, το αρνήθηκε και «εξήγησε» πως «τυχαία έπεφτε πάνω στον διωκόμενο τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στα ανατολικά επί δύο εβδομάδες».

Στη συνέχεια, μη μπορώντας να δώσει πειστικές περιγραφές για το πώς αναγνώρισαν μέσα στο σκοτάδι τον Ρ.Ζ. και τον συνέλαβαν το επόμενο πρωί, αφοπλιστικά απάντησε πως τα χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν στην αναγνώριση ήταν πως «είναι άντρας και έχει ένα μαύρο ποδήλατο».

Και είναι σε αυτό το σημείο, που η εισαγγελέας της έδρας έκανε αναφορά στην υπόθεση με τα «πράσινα σταράκια» και αναφέροντας τον φόβο της σε σχέση με το να υπάρξουν παρόμοιες αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ανθρώπους στη φυλακή, αναδεικνύοντας με το εύστοχο σχόλιό της το ότι χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα (τόσο κοινό) χρώμα ποδηλάτου για να βρεθεί κάποιος στη θέση του κατηγορούμενου.

Δεύτερος κατέθεσε ο πυροτεχνουργός της ΕΛ.ΑΣ που κατέφτασε το ξημέρωμα της 27ης Μαΐου στην Καλαμαριά για να εξετάσει τους μηχανισμούς που εντοπίστηκαν. Γεννήθηκαν ερωτηματικά σε σχέση με τον χρόνο που η υπηρεσία του (ΤΕΕΜ) κλήθηκε στο σημείο, αλλά και σχετικά με το τι είδε ο ίδιος εκεί. Ήρθε σε αντίφαση με την εικόνα που είχε περιγράψει ο προηγούμενος αστυνομικός, αλλά και με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την ΔΕΕ, αφήνοντας νέα ερωτηματικά για την ύπαρξη μέρους των ευρημάτων. Ο ίδιος σχολίασε επίσης τα όσα εντοπίστηκαν στο σπίτι του Ρ.Ζ. και είχαν χαρακτηριστεί προηγουμένως από τον αστυνομικό της Ασφάλειας ως «κομμάτια εκρηκτικών μηχανισμών», ως «κοινές κροτίδες που μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί».

Το δικαστήριο διέκοψε και πάλι για την Τρίτη 28/01, όταν και αναμένεται να συνεχιστούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων και να ανακοινωθεί η απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαμαρτυρίες ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκης