Η Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί έχει καταδικαστεί το 2006 σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία αλλά η εκτέλεσή της ανεστάλη το 2010 εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής.
«Δεν υπάρχει βιασύνη. . . οι ειδικοί μας εξετάζουν την ποινή της Αστιανί για να εξακριβώσουν εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε την ποινή ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού μετατρέποντάς την σε θάνατο δι’ απαγχονισμού», δήλωσε ο Μαλίκ Ατζντάρ Σαριφί, επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.
Ο σύζυγος της Αστιανί είχε δολοφονηθεί το 2005 και κατόπιν ένα δικαστήριο είχε καταδικάσει τη γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών, διότι έκρινε ότι είχε «παράνομη σχέση» με δύο άνδρες. Γι’ αυτό είχε καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού το 2006.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία λέει ότι υπέστη τα 99 χτυπήματα με μαστίγιο που συμπεριλαμβάνονταν στην ποινή της αλλά κατόπιν καταδικάστηκε για «μοιχεία», που η ίδια διαψεύδει.
«Η ποινή της Αστιανί θα εφαρμοστεί μόλις οι ειδικοί μας ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους», είπε ο αξιωματούχος στο ISNA.