Εντείνονται οι πιέσεις στα μέλη του στολίσκου για τη Γάζα προκειμένου να ακυρώσουν έστω και την τελευταία στιγμή την αποστολή. Αφού τα διπλωματικά και θεσμικά εμπόδια δεν απέδωσαν, πλέον το Ισραήλ προσπαθεί ανοιχτά να τρομοκρατήσει τους ακτιβιστές και απειλεί με επίθεση στα πλοία της Ελευθερίας. Η αγωνία για το γαλλικό πλοίο Dignité/ Al Karama, που ξεκίνησε την πορεία του το Σάββατο το βράδυ από το Καστελόριζο, εντείνεται, καθώς πλέον πλέει σε διεθνή ύδατα και αναμένεται η αντίδραση του Ισραήλ. Μεταξύ των επιβατών βρίσκεται και ο συντονιστής του ελληνικού στόλου για την ελευθερία Βαγγέλης Πισίας.
Επί του πλοίου βρίσκονται*:
1. Stéphane Corriveau (Καναδική Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα)
2. Dror Feiler (Σουηδική πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Εβραίων για μια Δίκαιη Ειρήνη, συνθέτης – μουσικός)
3. Hilaιre Folacci (Ναύτης)
4. Jérôme Gleizes (Ευρωπαίοι Πράσινοι Οικολόγοι)
5. Jacqueline Le Corre (γιατρός, Κολλεκτίβα 14 Υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα -PCF),
6. Jean Claude Lefort (επίτιμο μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου),
7. Jo Leguen (Navigator),
8. Claude Léostic (Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα και Σύλλογος Γαλλία /Παλαιστίνη/ Αλληλεγγύη – AFPS) .
9. Yamin Μakri (Kολλεκτίβα 69 Yποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού),
10. Omeyya Naoufel Seddik (Τυνησιακή Ομοσπονδία για την ιδιότητα του πολίτη και στις δύο πλευρές της Μεσογείου- FTCR, πολιτικός επιστήμονας),
11. Βαγγέλης Πισσίας ( Συντονιστής, Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας)
12. Τhomas Sommer – Houdeville (Εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Ένα Γαλλικό καράβι για τη Γάζα – Διεθνής Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού – CCIPPP, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής-IFPO),
13. Yannick Voisin (καπετάνιος).
14. Derradji Ayyash, δημοσιογράφος του Al Jazeera.
15. Stéphane Guida, εικονολήπτης για το Al Jazeera.
16. Amira Haas, ισραηλινή δημοσιογράφος στην εφημερίδα Haaretz.
* Με αλφαβητική σειρά
Παράλληλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής καταγγέλλουν την ύπαρξη Ισραηλινού πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, επανδρωμένο με πλήρη εξοπλισμό και ισραηλινούς κομάντο. Το σκάφος αυτό εθεάθη τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στη Σητεία, όπου βρίσκονταν τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας. Όπως δηλώνουν τα μέλη της αποστολής και στο video που ακολουθεί πλέον τα σενάρια επίθεσης στο στόλο, φαντάζουν πιο πιθανά από ποτέ.
Το χρονικό των απαγορεύσεων
Το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο από τη στιγμή της ανακοίνωσης της αποστολής με το Ισραήλ να πιέζει από την πρώτη στιγμή με στόχο την ακύρωση της. Πιο συγκεκριμένα το Ισραήλ λειτούργησε διπλωματικά τόσο θεσμικά, όσο και μέσω ανεπίσημων πιέσεων στις κυβερνήσεις των κρατών που με κάποιον τρόπο εμπλέκονται στην αποστολή. Μάλιστα το Ισραήλ έχει αναπτύξει ήδη έναν τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας με στόχο να προβάλλει τους ακτιβιστές του στολίσκου ως φονταμενταλιστές μουσουλμάνους τρομοκράτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ήδη ζητήσει από τις κυβερνήσεις των χωρών που πολίτες τους συμμετέχουν στην αποστολή να ορίσουν έναν υπεύθυνο στις πρεσβείες τους σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα.
Αρχικά ο ΟΗΕ έπειτα από πιέσεις ανακοίνωσε ότι δεν καλύπτει την αποστολή και ζήτησε τη ματαίωση της. Μάλιστα σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του οργανισμού αναφέρεται με σαφήνεια ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν προάγουν την ειρήνη στην περιοχή. Ακολούθησε μια σειρά από χώρες που διαδοχικά προέτρεπαν τους πολίτες τους να μην πάρουν μέρος στον στολίσκο της ελευθερίας, με την ελληνική κυβέρνηση να ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του Ισραήλ και να εκφράζει την απόφαση αυτή με συγκεκριμένες ενέργειες.
Μάλιστα το υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωσή του στις 26 Ιούνη τονίζει ότι «η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους. Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει την ουσία του ανθρωπιστικού προβλήματος στη Γάζα. Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού».
Ακολούθησε στη 1 Ιουλίου η απόφαση οριστικής απαγόρευσης απόπλου του στόλου για την ελευθερία από τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Χρήστο Παπουτσή. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Χ.Παπουτσή ανέφερε ότι «το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με διαταγή του στις Λιμενικές Αρχές λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.
Όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη δοθεί εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για την επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ. Ειδικότερα για τα πλοία υπό ελληνική σημαία θα πραγματοποιούνται σχετικές εγγραφές στα ημερολόγια γέφυρας μαζί με επίδοση τόσο της παραπάνω Αγγελίας όσο και της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2011.
Επίσης, θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή, όπου τούτο είναι δυνατό, των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση.
Τέλος, διενεργούνται αστυνομικής φύσεως έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα, ενώ υπάρχει συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους».