Αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στο μαζικό κίνημα της Θράκης ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού-χαλκού η αποδοχή από το ΔΣ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δωρεάς των «Μεταλλείων Θράκης Μονοπρόσωπη ΑΕ», μιας εταιρείας που τελευταία εμφανίζεται ως διάδοχος των «Χρυσωρυχείων Θράκης». Πολίτες δηλώνουν ότι με επικοινωνιακές κινήσεις το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες «Χρυσωρυχεία Θράκης» και «Μεταλλευτική Θράκης», θυγατρικές της Eldorado Gold, επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν με σκοπό την έναρξη των εξορύξεων χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και στις Σάπες Κομοτηνής αντίστοιχα.
Χρόνια τώρα, όχι μόνο το κίνημα αλλά και επιστημονικοί, πολιτιστικοί, συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς, τα εργατικά κέντρα, πολιτικές οργανώσεις, Επιμελητήρια, Δήμοι και Περιφέρεια συμπαρατάχθηκαν στον κοινωνικό αγώνα που είχε ξεκινήσει αρχικά ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας, καταφέρνοντας να εμποδίσουν κάθε επιδίωξη των μεταλλευτικών εταιρειών να βάλουν πόδι στην περιοχή, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην βαριά χημική βιομηχανία της μεταλλευτικής δραστηριότητας που θα καταστρέψει τον τόπο τους.
Συλλογικότητες, φορείς αλλά και δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με ομόφωνες αποφάσεις έχουν ταχθεί απέναντι σε οποιαδήποτε εξόρυξη χρυσού, δηλώνοντας ότι αυτή θα επιφέρει καταστροφικά πλήγματα στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους της Θράκης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, στην αλιεία στον τουρισμό και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, τόσο στο επίπεδο της επικοινωνίας όσο και σε αυτό των χορηγιών-δωρεών, οι μεταλλευτικές εταιρείες επιχειρούν να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης -Έβρου ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού» προέβλεπε σε σχετική της ανακοίνωση την επικείμενη δραστηριοποίηση των εταιρειών χρυσού, αρχικά όπως τόνιζε «στον τομέα της προπαγάνδας και της ενημέρωσης» και κατόπιν «και στην προσχηματική πρόσληψη εργατικού δυναμικού».
Όπως εξηγεί ο Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της «Διανομαρχιακής» μιλώντας στο alterthess, «γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια η Μεταλλευτική Θράκης στις Σάπες και η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα έχουν γραφεία και κάποια χωράφια για κάποιες αγροτικές εργασίες. Στο Πέραμα προσλαμβάνουν κατά καιρούς λίγα άτομα (5 ανά τρίμηνο) για να οργώνουν τα χωράφια και ουσιαστικά προκειμένου να φτιάξουν μια μαγιά μελλοντικών εργαζόμενων. Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ και 25 χρόνια στην περιοχή, δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά εξορυκτική δραστηριότητα, πράγμα που δείχνει ότι η παρουσία της καναδικής μητρικής στο χρηματιστήριο τους αποφέρει με κάποιο τρόπο έσοδα».
Η Διανομαρχιακή ως πρώτη αντίδραση στις κινήσεις των εταιρειών αποφάσισε να δώσει προς υπογραφή, σε όλους τους φορείς, που και κατά το παρελθόν έχουν συνταχθεί με τον αγώνα, ένα κείμενο που θα επαναβεβαιώνει την αποφασιστική στάση όλων απέναντι στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στον τόπο μας. Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη της ότι θα χρειαστεί διαρκή επαγρύπνηση για το θέμα.
Το τελευταίο διάστημα η «Χρυσωρυχεία Θράκης» στο Πέραμα εμφανίστηκε με νέα επωνυμία («Μεταλλεία Θράκης») και επιχείρησε να γίνει χορηγός στο 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο «Regional Growth Conference Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (RGC ΠΑΜΘ)» με θέμα «H Θέση της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» στην Κομοτηνή.
«Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τους διοργανωτές, τους δημάρχους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, και η χορηγία αποσύρθηκε. Αυτό ήταν και μια επικαιροποίηση εκ μέρους της αυτοδιοίκησης ότι στέκεται σταθερά ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού» αναφέρει ο Στρατιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο παρελθόν η εταιρεία πλησίασε αθλητικούς και άλλους συλλόγους προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη, για να προχωρήσει την εκμετάλλευση στο Πέραμα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία προσέγγισε και τις διοικήσεις των νοσοκομείων στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη για να αποδεχθούν την δωρεά της Eldorado Gold. H διοίκηση του κρατικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ομόφωνα απέρριψε την δωρεά της εταιρείας χρυσού. Αντίθετα, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποδέχθηκε τη δωρεά εκ μέρους της εταιρείας για εξοπλισμό στην γυναικολογική κλινική και την ανάληψη δαπανών επισκευαστικών εργασιών.
Από την πλευρά της η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου στην τελευταία ανακοίνωσή της συγχαίρει θερμά το ΔΣ του κρατικού Νοσοκομείου Κομοτηνής για την απόρριψη αυτής της δωρεάς.
«Για το ΔΣ του κρατικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης φρονούμε ότι αυτό οφείλει για λόγους ηθικής τάξης να επιστρέψει άμεσα στην εταιρεία χρυσού την δωρεά της προπαγάνδας. Στα όργανα των συνδικαλιστικών συλλόγων των εργαζομένων στο κρατικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προτείνουμε να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους για αυτήν την δωρεά».
Να σημειωθεί ότι το 2022 η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών. Η υπόθεση εκκρεμεί καθώς η Διανομαρχιακή Επιτροπή μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) προσέφυγαν τον Νοέμβριο του 2022 στο ΣτΕ με στόχο να ανασταλεί η χορήγηση άδειας ερευνητικών γεωτρήσεων και αναμένεται η απόφαση.
Παίρνοντας αφορμή από τις ανησυχίες που προκάλεσε η κινητικότητα της μεταλλευτικής εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης», ο Κυριάκος Αρίκας, πρ. Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, που κατάγεται από την Κίρκη Ν. Έβρου, καταλήγει σε αναλυτικό του άρθρο στο alexpolisonline όσον αφορά της επιπτώσεις των σχεδίων εκμετάλλευσης χρυσού σε Πέραμα και Σάπες στην εξής δήλωση: «Η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να συναινέσει στην εγκατάσταση – λειτουργία της συγκεκριμένης επένδυσης, βασιζόμενη στις αρχές ότι προέχει η σταθερή υποστήριξη των καίριων συμφερόντων του συνόλου του τοπικού πληθυσμού και όχι μόνο μιας εταιρείας ή επαγγελματικής ομάδας και ότι η σημερινή γενεά δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα στον ταχύ ρυθμό μερικών χρόνων να λεηλατήσει, να καταστρέψει και να μολύνει τη φύση, η οποία δημιουργήθηκε σε περιόδους χιλιάδων και εκατομμυρίων χρόνων και να υποβαθμίσει έτσι τους φυσικούς πόρους που οφείλουν να είναι διαθέσιμοι για τις επόμενες γενεές, ούτε έχει μία εταιρεία δικαίωμα να γεμίσει τα ρέματα και να ανυψώσει κολοσσιαίες πυραμίδες με τοξικά μεταλλευτικά τέλματα».
Σταυρούλα Πουλημένη