Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα σε πέντε μέλη του που δικάζονται επειδή συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στις 7 Μαρτίου 2018. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης (ΣΥΣΘ) και του εργατικού κινήματος της πόλης: Ηλία Σμήλιο (δάσκαλο, γραμματέα του ΔΣ του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Θανάση Αγαπητό (συνταξιούχο, πρόεδρο της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και πρώην περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας), Ζήση Κλεισιάρη (δικηγόρο, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Γρηγόρη Σκουλά (συνταξιούχο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων «Η Συσπείρωσης») και Μάκη Αναγνώστου (εργάτη, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ). Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι διατάραξη κοινής ειρήνης, απλή και διακεκριμένη καθώς και σωματική βλάβη εναντίον αστυνομικών που περιφρουρούσαν το κτίριο συμβολαιογραφείου όπου θα διενεργούνταν ο πλειστηριασμός. Τα μέλη της κινητοποίησης είχαν ως στόχο να καταθέσουν ψήφισμα στη συμβολαιογράφο με αίτημα να σταματήσει ο πλειστηριασμός.
Γενικότερα εκείνο το διάστημα από το 2016 -2018 μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών συμμετείχαν σε μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις στο Ειρηνοδικείο και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στήνοντας ασπίδα προστασίας για το σπίτι και τη μικρή περιουσία φτωχών λαϊκών οικογενειών από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.
Η δίκη είχε αρχικά οριστεί για τις 8 Οκτωβρίου, αλλά διακόπηκε με σκοπό να μεταφερθεί μια μέρα αργότερα, στις 9/10. Στις 8 Οκτωβρίου πρόεδρος και εισαγγελέας απέρριψαν το αίτημα των κατηγορουμένων για αναβολή, λόγω βεβαιωμένου προβλήματος υγείας. Η δίκη δεν έγινε ούτε την επόμενη μέρα καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου επικαλέστηκε «αιφνίδια αδιαθεσία» με αποτέλεσμα να διακόψει τη δίκη για σήμερα. Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, όλοι τους αστυνομικοί. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εναντίον τους ενώ η έδρα δέχθηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να μην παραστούν μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης ως πολιτική αγωγή καθώς δεν ήταν μάρτυρες σε εκείνη τη κινητοποίηση.
Η δίκη διεκόπη για αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί με την εξέταση και άλλων μαρτύρων κατηγορίας και στη συνέχεια μαρτύρων υπεράσπισης.
Η δίκη αυτή δεν αποτελεί για τους αλληλέγγυους και τις συλλογικότητες που βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο μεμονωμένο γεγονός καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρόμοιων κινητοποιήσεων υπεράσπισης της πρώτης και γενικότερα της λαϊκής κατοικίας ακολούθησαν διώξεις κατά των συμμετεχόντων. Εξάλλου, δεκάδες ψηφίσματα Σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων, 1000 εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι έχουν υπογράψει τη “Δήλωση Αλληλεγγύης” τονίζοντας ότι «το δίκιο δεν δικάζεται» ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή των κατηγορουμένων.