Με καταστολή αντιμετωπίστηκε μια ακόμη κινητοποίηση των φοιτητών-τριών του ΑΠΘ που διαμαρτύρονται για την κατάρρευση των υποδομών με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ελεύθερης πτώσης ασανσέρ στην Γ’ Εστία, το βράδυ της Δευτέρας.
Οι φοιτητές προχώρησαν σε παρέμβαση στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις 12 το μεσημέρι ζητώντας να συναντηθούν με τον πρύτανη. Ωστόσο ο πρύτανης βρισκόταν στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής σχολής και έτσι η διαμαρτυρία του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) μεταφέρθηκε εκεί, όπου οι φοιτητές-τριες ζήτησαν να λάβουν απαντήσεις για τη δολοφονική αμέλεια συντήρησης των εστιών.
Όπως καταγγέλλουν φοιτητικές παρατάξεις «η κινητοποίηση συνέχιζε μιας και ο πρύτανης δεν δεσμευόταν να καταγγείλει το συμβάν και την εταιρεία διαχείρισης, καθώς και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την λήξη της συστηματικής υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας». Ωστόσο λίγα λεπτά μετά στο κτίριο εισέβαλαν άνδρες της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αστυνομικοί εγκλώβισαν τους φοιτητές και ακολούθησε καταστολή με γκλομπ και κρότου λάμψης. Στη συνέχεια άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε πέντε προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις με τις κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, παράνομη κατακράτηση. Οι φοιτητές θα περάσουν από το Αυτόφωρο αύριο το πρωί.
«Η καταστολή δεν πρόκειται να μας φοβίσει, αντίθετα μας εξοργίζει παραπάνω το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η στάση της πρυτανείας και όλων των υπευθύνων απέναντι μας. Καλούμε σε αντανακλαστική πορεία με αφορμή τα γεγονότα στις 18:00 στην Καμάρα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΟΦΕΘ.
Ο Σύλλογος Οικότροφων Εστιακών Φοιτητών Θεσσαλονίκης βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε αναβρασμό απαιτώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΟΦΕΘ, ο διευθυντής των εστιών «δεν ήταν καθόλου πρόθυμος να πιέσει με οποιοδήποτε τρόπο για να λάβει εξηγήσεις για το τι το προκάλεσε. Δεν μας έδωσε καμία απάντηση για το ποια ήταν η κατάσταση των ασανσέρ η οποία οδήγησε στο συμβάν, αποποιούμενος όλες τις ευθύνες της θέσης του, διατηρώντας μιας ιδιαίτερα κυνική στάση απέναντι στο ζήτημα. Μετά από απαίτηση μας παραβρέθηκαν τόσο ο εργολάβος της εταιρείας που έχει αναλάβει τα ασανσέρ (OTIS) όσο και η αντιπρύτανης που είναι πρόεδρος της επιτροπής εστιακών ζητημάτων. Σε όλη την διάρκεια της κινητοποίησης ακολούθησαν την γνωστή κατά τα χρόνια τακτική τους στην οποία επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ με την δικαιολογία ότι αυτό χρηματοδοτεί, όποτε αυτοί είναι ανίκανοι να παρέμβουν ουσιαστικά στα εστιακά ζητήματα».
Από την πλευρά του ο εργολάβος, όπως αναφέρει ο ΣΟΦΕΘ, «παραδέχτηκε ξεκάθαρα πως γνώριζε για την μη ασφαλή λειτουργία των ασανσέρ, αφού αυτά ανά δυο εβδομάδες τουλάχιστον παρουσιάζουν βλάβες. Το επιχείρημα του ήταν πως ο έλεγχος που πραγματοποιείται, είναι αυτός του απλού οπτικού ελέγχου του ασανσέρ και πως δεν φέρει καμία περαιτέρω ευθύνη. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μια κοπέλα κλείστηκε στο ασανσέρ του α όγκου των Β εστιών γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα την εξαθλιωμένη κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται και πως καθόλου τυχαίο δεν ήταν το τραγικό συμβάν. Αποτελεί αποτέλεσμα της γενικότερης αδιαφορίας των αρμοδίων για την ασφάλεια μας, αφήνοντας ουσιαστικά τις ζωές μας στην τύχη τους».
Όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα περιστατικά κατάρρευσης των υποδομών (σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια αιθουσών κ.ά) καταδεικνύουν μια πλήρη απαξίωση των ζωών των φοιτητών που καταγγέλλουν την πρακτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για το περιστατικό, με την εισαγγελέα να ζητά να γίνει ποινική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έγιναν τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.
Σήμερα μηχανικοί και εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στη Γ´ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ για να ελέγξουν τα ασανσέρ μετά από παραγγελία του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης που διαχειρίζεται τις Εστίες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των πραγματογνωμόνων, δεν υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος από την πτώση και ο ανελκυστήρας ήταν απόλυτα ασφαλής και μπορούσε να έχει το πιστοποιητικό που όφειλε να έχει.
Χθες, ο εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων TÜV AUSTRIA, ο οποίος έχει και σχετική σύμβαση με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για τον έλεγχο ασφαλείας ανακοίνωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ανελκυστήρες στη Γ’ Φοιτητική Εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέμεναν χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. Η εταιρεία ανακοίωνσε πως «ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023». Ωστόσο, «κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου».