in ,

Τέχνη – Λήθης Αντίδοτο: 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Εκδηλώσεις στο Ισλαχανέ είναι με ελεύθερη είσοδο

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 18:30 εγκαινιάζεται η Ομαδική Έκθεση Εικαστικών έργων, με τίτλο Τέχνη – Λήθης Αντίδοτο. Η έκθεση είναι επετειακή για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, video, performance τα οποία θα εκτίθενται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Christine Willis, Σάκης Αθανασιάδης, Χρήστος Αλαβέρας, Λιλίκα Αρνάκη, Βαμβουκάκη Ειρήνη, Γιάννης Βούρος, Γρηγορία Βρυττιά, Σύνη Βυζοβίτου, Αθηνομαίρη Τσιρλιάγκου-Γαβριηλίδου, Έλενα Γανδά, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιώργος Γκιζάρης, Βασιλική Δελέρη, Αλεξανδρος Δημητριάδης, Σώτος Ζαχαριάδης, Ελευθερία Ζαχαριάδου, Μαρί Θεοφίλου, Ελένη Ιωάννου, Άννη Καλτσίδου, Σίσσυ Καραδημητρίου, Βασίλης Καρκατσέλης, Κίμων Αξαόπουλος, Αργυρώ Κούκου, Νίκος Κρυονίδης, Καίτη –Ξανθούλα Νικηφόρου Λιαλιαμπίδου, Μαργαρίτα Λυπιρίδου, Έφη Μανωλεδάκη, Bασιλική Μάττα, Όλγα Μελισσαρίδου – Μπάμπουρα, Όλγα Μητσέλη, Χριστίνα Μήχου, Ειρήνη Μονομάτου, Όλγα Μούτσιανου, Νίκος Μπασιάς, Κατερίνα Μπουρατζή, Στέλιος Ντεξής και Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Δημήτρης Πάλλης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Δέσποινα Πανταζή, Βασιλική Πανταζή, Γωγώ Παπαβασιλείου, Μαρία Παπαβασιλείου, Λούλα Παπαδοπούλου, Καίτη Παπαναούμ, Στεφανία Πατρικίου, Θανάσης Ράπτης, Τασία Σέμψη, Γιάννης Σταμενίτης, Λουκία Στόγιου -Ξανθάκη, Νίκος Τερζής, Τάκης Τσεντεμαΐδης, Αθηνά Τσιρίκα, Βούλα Φερεντίνου, Άρια Φωτιάδου, Φωτεινή Χαμιδιελή, Κατερίνα Χατζηγιαννούλη, Εύη Χατζημητάκου, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Μαρία Χατζοπούλου και η Βιργινία Χορμοβίτη.

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από μία άλεκτη performance της Εύης Χατζημητάκου (‘Silent Comfort’ – κρουστά Αλέξης Νάνος), από μουσικό δρώμενο από την Gorkem Saoulis με το “Κανονάκι” της και από μια μικρή συναυλία μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και με άλλα δρώμενα.

Παράλληλες Δράσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάθε Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ένα πλούσιο πολύτεχνο πρόγραμμα:

  • Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Μια “βραδιά ωραίων λέξεων”, όπου πολίτες διαβάζουν στίχους για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους, γενοκτονίες και Ολοκαυτώματα, που δυστυχώς, 80 χρόνια μετά ο κάψιμο του Χορτιάτη, συνεχίζονται χωρίς σταματημό στον κόσμο…

Τις απαγγελίες συνοδεύουν μουσικοί, ενώ ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας και ο μουσικός Γιώργος Αετόπουλος μας παρουσιάζουν μια ωραία performance με ανάλογο θέμα. Τέλος, η ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Μαριάνα Αβραμάκη, θα αποδώσει έναν μικρό μονόλογο από το έργο “Μετράει μέσα μου η ζωή.”

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Θα προβληθεί η μαρτυρία της Ελένης Γκουραμάνη – Νανακούδη, που εντεκάχρονο παιδί επέζησε ως από θαύμα μέσα από το “Φούρνο Γκουραμάνη”. Τη φοβερή μαρτυρία επιμελήθηκαν ο Άκης Κερσανίδης και η Χρύσα Τζελέπη από το σημαντικό αρχειακό τους κινηματογραφικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το σημαντικό ρόλο του Κινηματογράφου και ειδικότερα του Ντοκιμαντέρ στην ανάδειξη – διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Συμμετέχουν: Οι προαναφερθέντες κινηματογραφιστές, ο Στέφανος Χατζημιχαηλίδης, που έκανε το 1977 το πρώτο ντοκιμαντέρ για το Χορτιάτη με τίτλο “Χορτιάτης, υψόμετρο 670 μ.” και είχε και αρκετές περιπέτειες με τη λογοκρισία. Ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος ντοκιμαντερίστας. Ο Βαγγέλης Πλάκας,δημοσιογράφος – συγγραφέας. Η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και ο Θανάσης Γάλλος, ιστορικός, στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), υπεύθυνος του τελευταίου σημαντικού ιστορικού πονήματος “Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη,” έκδοση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που δυστυχώς όμως δεν είχε την πρέπουσα προβολή από την πλευρά της δημοτικής μας αρχής. Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη για την παρουσίαση του συνόλου της σχετικής φιλμογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό μουσικό δρώμενο.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ώρα 18:30

Οι εκδηλώσεις στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ θα ολοκληρωθούν με τη Λογοτεχνία να έχει την τιμητική της. Δώδεκα συγγραφείς – λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης συζητούν για το ρόλο της Λογοτεχνίας ως αντίδοτο στη λήθη. Παράλληλα, διαβάζουν αποσπάσματα από μικρά λογοτεχνικά έργα που έγραψαν εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Τους τα ζητήσαμε για να κοσμήσουν τον Συλλογικό Τιμητικό Τόμο που ετοιμάζουμε με όλη την ιστορία του Ολοκαυτώματος, μέσα από πλούσιο και μοναδικό αρχειακό υλικό που διαθέτουμε, καρπό της πενηντάχρονης ενασχόλησής μας με το Ολοκαύτωμα.

Συμμετέχουν: η Χαρούλα Αποστολίδου, η Γιούλη Βέττα, ο Ισίδωρος Ζουργός, η Δάφνη Θεοχάρη, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αλέκα Μητσιάλη, η Ελένη Οφλίδη, η Αθηνά Παπανικολάου, ο Σάκης Σερέφας, η Άννα Στεφούλη, ο Θανάσης Τριαρίδης και ο Βασίλης Τσιράκης. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Κουτσούκος. Μικρή παρέμβαση από τον Μπάμπη Νανακούδη που θα αναφερθεί στο σύνολο της βιβλιογραφίας για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Η τελευταία εκδήλωση στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ θα ολοκληρωθεί με τον μικρό θεατρικό μονόλογο της ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Μαρίνας Αβραμάκη, αλλά και με μικρά αλλά ιδιαίτερα σημαντικά μουσικά δρώμενα.

Όλες οι εκδηλώσεις στο ΙΣΛΑΧΑΝΕ είναι με Ελεύθερη Είσοδο

INFO:

Πολυχώρος Πολιτισμού “Ισλαχανέ”

(Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη), τηλ 231 020 6910

Διάρκεια έως τις 30 Οκτώβρη 2024

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 π.μ.–2:00 μ.μ

Τετάρτη: 10:00 π.μ.–20:00

Σάββατο και Κυριακή: Κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες:

Βασίλης Καρκατσέλης τηλ 6942 860 890

Διοργάνωση: Σύλλογος Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, Κίνηση πολιτών Χορτιάτη, Εφημερίδα Χορτιάτης 570.

Με την υποστήριξη του Δήμου Χορτιάτη και του Πολυχώρου Πολιτισμού “Ισλαχανέ” και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.

Παραγωγή της Φωτογραφικής Ομάδας Θεσσαλονίκης «UMBRA» και επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη στη Λευκάδα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής του Κάστρου

3ο Φθινοπωρινό τραπέζι γειτονιάς στην οδό Μουδανίων στη Νεάπολη