in

Να μην κοπούν τα δέντρα για την ανάπλαση των Στάβλων της Παπάφη

Διαμαρτυρία του Δικτύου “SOSε τα Δέντρα” στο Δημ. Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 17:00

Μετά από την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για την κοπή 29 δέντρων, στο πλαίσιο της ανάπλασης των Στάβλων της Παπάφη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου επίκειται να παρθεί η οριστική απόφαση. Το Δίκτυο SOSε τα Δέντρα διοργανώνει στις 17:00 διαμαρτυρία στην είσοδο του Δημαρχείου ζητώντας να κάνει παρέμβαση/ομιλία, εναντίον της κοπής προ της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δίκτυο καλεί την ίδια ώρα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τον αγώνα ώστε να γίνει η ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη χωρίς να κοπούν τα περισσότερα από τα 29 δέντρα.

Στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο SOSε τα Δέντρα τονίζει ότι σ’ αυτή τη χώρα, κάθε είδους ανάπλαση ισοδυναμεί με μαζική κοπή δέντρων.

«Σαν να μην περάσαμε τρίμηνο καύσωνα διαρκείας, σαν να μην έχουμε το λιγότερο πράσινο και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, σαν να μην θυσιάζονται 30.000 δέντρα στο Σέιχ Σου για το flyover, σαν να μην υποφέραμε από την δεντροκτονία της δημοτικής διοίκησης Ζέρβα!»

Αναφέρει ακόμη ότι σε επίσκεψη στον χώρο των Στάβλων διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από τα 29 δέντρα που πρόκειται να κοπούν είναι μεγάλα και γεμάτα πλούσιο φύλλωμα. Επίσης, σε σχετική αυτοψία, και μελετώντας τις κατόψεις της σχεδιαζόμενης ανάπλασης και της φυτοτεχνικής μελέτης, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα δέντρα δεν βρίσκονται σε σημεία όπου εμποδίζεται η οικοδόμηση των νέων κτιρίων, αλλά περιμετρικά του χώρου. Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι «παρόλο που δεν εντάσσεται στην επικείμενη ανάπλαση- έχει περιφραχθεί και η γειτονική παιδική χαρά, με σκοπό να γκρεμιστεί και να κοπούν και τα δικά της δέντρα. Η μελέτη προβλέπει μεν την φύτευση δέντρων και θάμνων, τα οποία όμως θα έρθουν σε ικανοποιητικό μέγεθος σε πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής για περίπου μία γενιά».

«Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε ότι πρέπει και μπορεί να γίνει από τη δημοτική αρχή μια αναθεώρηση της μελέτης για την ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη (σημειώνουμε ότι η μελέτη είχε εγκριθεί από τη δημοτική διοίκηση Ζέρβα). Διεκδικούμε, δηλαδή, να γίνει η ανάπλαση χωρίς να κοπούν τα περισσότερα από τα 29 δέντρα, τα οποία χαρίζουν δροσιά και οξυγόνο σε μια περιοχή με ελάχιστο πράσινο!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρήστος Αλαβέρας: Η λατρεία για τον Καιάδα κρύβει την εμμονή για κοινωνικό αποκλεισμό

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Άνοιγμα σχολείων με κενά και προβλήματα στις υποδομές