Δίωξη ασκήθηκε εναντίον 6 ατόμων (τρείς ενήλικες και τρεις μαθητές) για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση για τη δωρεάν Παιδεία μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στις 28 Οκτωβρίου στα Χανιά. Συγκεκριμένα ο Κ. Αδαμάκης, εκπαιδευτικός Β`βάθμιας, o Σ. Λαπατσιώρας μέλος ΔΕΠ, και ο Ν. Τζινευράκης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και συνδικαλιστής όπως και οι τρεις μαθητές-τριες μηνύονται για «διατάραξη κοινής ειρήνης» με βάση το άρθρο 189 του Π.Κ. Ολόκληρο το δεκαπενθήμερο του περασμένου Οκτώβρη όλα τα λύκεια και μερικά γυμνάσια βρίσκονταν σε κατάληψη. Με τις κινητοποιήσεις οι μαθητές διεκδικούσαν την μη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας συσχετίζοντας το ζήτημα αυτό με την ελεύθερη ύπαρξη όλο και περισσότερων φροντιστηρίων και την ταυτόχρονη παύση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών. Επίσης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι μαθητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους μαθητές στη Λάρισα και την εναντίωση τους στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων. Επίσης ζητούσαν να μη καταργηθεί η ενισχυτική διδασκαλία (Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) κ.α..
Στην πορεία εκείνη συμμετείχαν περισσότερα από 1000 άτομα, επειδή ένα μέρος του συγκεντρωμένου κόσμου που είχε έρθει για την παρέλαση χειροκροτώντας τους μαθητές που διαδήλωναν μπήκε και αυτός στη πορεία. Οι μαθητές-τρίες που έχουν μηνυθεί είναι (ένας από κάθε σχολείο) από τρία από τα σχολεία που είχαν αποφασίσει τη διαδήλωση μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης ενώ οι ενήλικες είναι αρκετά γνωστοί από τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά-κινηματικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης των Χανίων. Μάλιστα ο κ. Λαπατσίωρας
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η Χρυσή Αυγή και μία οργάνωση διάσπασή της στα Χανιά μετά την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, λόγω της φυγής των επισήμων και της πολυπληθούς πορείας που κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία, κατήγγειλαν την αστυνομία επειδή άφησε να πραγματοποιηθεί η πορεία.Ως «απάντηση» – έτσι το διαφήμιζαν από τις ιστοσελίδες και εφημερίδες τους –έστειλαν εξώδικο σε κάθε αρμόδιο να μην επιτρέψει να γίνει το ίδιο στις 25 Μαρτίου και οργάνωσαν συγκέντρωση στην παρέλαση, όπου μετά το τέλος της παρέλασης έκαναν πορεία στα Χανιά (150 άτομα) με αντίστοιχα συνθήματα. Πέρυσι το Μάρτιο (2010), μετά από μήνες επιθέσεων ενάντια σε μετανάστες και ντόπιους με συχνότητα εβδομάδας (κάψιμο της Συναγωγής, χάραγμα αγκυλωτού σε καθηγήτρια, απόπειρα εμπρησμού στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών) μία ομάδα της Χρυσής Αυγής αποκλείστηκε από κόσμο σε ένα καφενείο ενώ παράλληλα έγινε μήνυση από παρευρισκόμενους για τις επιθέσεις και η αστυνομία συνέλαβε κάποιους οι οποίοι καταδικάστηκαν ανάλογα με τις κατηγορίες.
Η Δ` ΕΛΜΕ Χανίων κατήγγειλε τις «αναίτιες και με μόνο στόχο την τρομοκράτηση, κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση από τον Πταισματοδίκη Χανίων τριών μαθητών και τριών ενηλίκων, εκπαιδευτικών και γονέων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και διαμαρτυρία των μαθητών των σχολείων που βρίσκονταν υπό κατάληψη στην πόλη των Χανίων την ημέρα της παρέλασης, την Πέμπτη, 28-10-2010.» Η Δ` ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει επίσης ότι «η κλήση για κατάθεση έγινε με μόνο στόχο την αναγνώρισή τους ανάμεσα σε 1000 και πλέον άτομα από αστυνομικό σε φωτογραφίες και βίντεο που συνέλεξε η αστυνομία από τα τοπικά ΜΜΕ. Ο χρόνος της κλήσης (οκτώ μήνες μετά τις μαθητικές κινητοποιήσεις και λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων) είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων όσων σχεδιάζουν την ποινικοποίηση των αγώνων, ειδικά σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται στους δρόμους με τα ίδια δίκαια αιτήματα. Οι μαθητές της πόλης μας τον περασμένο Οκτώβρη με συνελεύσεις, συζητήσεις σε συντονισμό πραγματοποίησαν έναν δίκαιο αγώνα για τη ζωή και το μέλλον τους. Και τέτοιοι αγώνες δε δικάζονται ούτε τρομοκρατούνται»
Ο Σ. Λαπατσιώρας για τις διώξεις σχολίασε ότι “Η διαδήλωση της 28ης Οκτωβρίου ήταν ειρηνική και η δίωξη εναντίον ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή επειδή και μόνο συμμετείχαν αποτελεί μία απόπειρα ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, σοβαρό δείγμα όξυνσης του αυταρχισμού.Η αντιδημοκρατική και αυταρχική αντιμετώπιση των κινημάτων που αντιδρούν στις ακραίες ασκούμενες πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, που δεν αποδέχονται το να μετατραπούν μία σειρά δημόσια και συλλογικά αγαθά σε πηγή κερδοφορίας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως να γίνουν απρόσιτα για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, είναι ο κατήφορος που ακολουθεί ένα σύστημα εξουσίας το οποίο δε μπορεί να προσφέρει καμία ελπίδα για αξιοπρεπή ζωή στην πλειοψηφία της κοινωνίας.”
Ο Νίκος Τζινευράκης στη δήλωση του στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» αναφέρει ότι:
«Οι μαθητές είχαν γνωστοποιήσει ότι δεν θα κατέβαιναν στην παρέλαση με τα κλασικά σχήματα, αλλά ήθελαν να διαδηλώσουν με τον δικό τους τρόπο τα αιτήματά τους. Όταν μάθαμε, την προηγούμενη μέρα της παρέλασης, ότι είχαν έρθει τρεις διμοιρίες αστυνομικών ενισχύσεων στα Χανιά, θεωρήσαμε ότι τα παιδιά μας θα δεχθούν επίθεση και είχαμε καθήκον -και που αλλού θα μπορούσαμε να είμαστε παρά δίπλα στα παιδιά μας- να τα προστατεύσουμε’.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όταν σταμάτησαν τα παιδιά την πορεία τους και ξεκίνησαν προπηλακισμοί φωνάξαμε «μην χτυπάτε τα παιδιά». Φυσικά δεν πήγαμε να σταματήσουμε την παρέλαση, αλλά υπήρχε τεράστια αστυνομική δύναμη για να σταματήσει τα παιδιά. Είχαμε καθήκον και ειδοποιήσαμε τους γονείς να είναι εκεί, αν τυχόν δεχθούν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό κάναμε και αυτό είναι το καθήκον του κάθε γονέα: να είναι δίπλα στο παιδί του».
Η φωτογραφία είναι από την Δημοσια Συνελευση μαθητων αμεσως μετα την πορεια στην παρελαση της 28-10 στα Χανια