in

Διαδήλωση το Σάββατο στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο

12μ.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου

Διαδήλωση ενάντιά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων διοργανώνουν συλλογικότητες της Ηπείρου το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 12μ.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου

Στην Ήπειρο, συγκεκριμένα στην περιοχή της Γουργιάνιστας δίπλα στα Κούρεντα του δήμου Ζίτσας, μόλις 17 χλμ. από τα Γιάννενα, η εταιρεία Energean πρόκειται να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, με πιθανή χρήση fracking, χωρίς ν’ αποκλείεται το πετρέλαιο). Το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει και επιτρέπει την καταστροφική αυτή εξέλιξη (υπουργικές αποφάσεις , νόμοι, κλπ.) έχει ήδη τεθεί προ πολλού από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια άσκησης “ενεργειακής πολιτικής” και έχει την έγκριση των τοπικών αρχόντων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου.

Όπως αναφέρεται και στο κάλεσμα, πιθανή εξόρυξη θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων που θα οδηγήσει:

  • στη ρύπανση του αέρα και του εδάφους με την απελευθέρωση πλήθους επικίνδυνων αερίων και τοξικών ουσιών,
  • στη ρύπανση των νερών κατά μήκος όλης της περιοχής από όπου περνάει ο ποταμός Καλαμάς μέχρι την εκβολή του στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς η εξόρυξη σχεδιάζεται στη λεκάνη απορροής του, με επίπτωση και στις πηγές υδροδότησης της περιοχής,
  • στην αύξηση του σεισμικού κινδύνου σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή
  • σε περιβαλλοντικά και εργατικά «ατυχήματα»,
  • στη δυσφήμιση και εξάλειψη κάθε άλλης δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) με αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων και ερήμωση της περιοχής,
  • στην πλήρη εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τις πετρελαϊκές εταιρείες,
  • στην αύξηση των κινδύνων από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις καθώς όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται για την ενέργεια, ενώ καμία ενεργειακή αυτάρκεια δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί για τη χώρα.

 

«Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή εξόρυξης, οι εταιρείες θα πλουτίζουν, ενώ η καταστροφή θα είναι μόνιμη. Οι κάτοικοι δεν θα απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια, ενώ οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι εταιρείες θα είναι λίγες και προσωρινές.

Η ερευνητική εξόρυξη εγκρίθηκε από το υπουργείο με την τυφλή αποδοχή της καθόλα μη πειστικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που εκπόνησε η εταιρεία, η οποία δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο για την αποκατάσταση της περιοχής. Στη μελέτη μάλιστα παραδέχεται ότι «η υλοποίηση του έργου δύναται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα της περιοχής μελέτης. Τα υγρά και στερεά απόβλητα με επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής» (ΜΠΕ, σελ. 667, 721). Ήδη φορείς και συλλογικότητες της περιοχής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Μ.Π.Ε., ωστόσο η μαζική αντίσταση κρίνεται απαραίτητη.

Η πληροφόρηση για την επένδυση προέρχεται είτε από πληρωμένα άρθρα, είτε από την ίδια την εταιρεία που χτίζει το προφίλ της με χορηγίες και δώρα, υπό τον μανδύα των δράσεων «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες πετιούνται στο περιθώριο και η γνώμη τους δεν έχει καμία αξία, καθώς οι γνωμοδοτήσεις των τοπικών διοικήσεων είναι απλά διακοσμητικές.

Η υποκρισία των εκάστοτε κυβερνητικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών, που από τη μία διατυμπανίζουν την «πράσινη μετάβαση» και από την άλλη σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων σε στεριά και θάλασσα που θα οδηγήσουν στη μη αναστρέψιμη καταστροφή δασών, βουνών, ποταμών και περιοχών υψηλής παραγωγικότητας, είναι προκλητική, ενώ ουσιαστικά οι μόνες που θα αποκομίσουν οποιαδήποτε ωφέλεια από τις εξορύξεις είναι οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει να τις φέρουν εις πέρας. Θωρακίζουν μάλιστα αυτή τη λεηλασία με περιβαλλοντικούς νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των εταιρειών εκμετάλλευσης.

Μόνο η αντίστασή μας μπορεί να απαντήσει στο δυσμενές μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη για ένα ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με κοινό στόχο την προστασία του τόπου μας , ενάντια σε όποιον σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του, για χάρη του οικονομικού οφέλους ελαχίστων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – αντικείμενο κερδοσκοπίας μιας χούφτας ιδιωτών».

Οι διοργανωτές καλούν άτομα, συλλογικότητες, φορείς και συλλόγους: να οργανώσουν αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και των ζώων μας, να χτίσουν δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης, να μη συνεργαστούν με κανένα τρόπο με την Energean

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για μαζική διαμαρτυρία στο πεδίο αν χρειαστεί Το ζήτημα των εξορύξεων αφορά και επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Λέμε όχι στις εξορύξεις και ξέρουμε καλά το γιατί»καταλήγει το κάλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πόλη σε εξέλιξη: Αξιοποιώντας τα αστικά κενά στον Δήμο Παύλου Μελά

Ένας πολίτης διεκδικεί και πετυχαίνει την ανάκτηση δημόσιων εκτάσεων