Αποκαλυπτικά για την επικινδυνότητα της εργασίας στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως της καθαριότητας, είναι τα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2023.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης ανθρώπινων πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 2023 σε όλες τις υπηρεσίες συνέβησαν 60 εργατικά «ατυχήματα», 1 κάθε 6 μέρες. Έχουμε αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», αν λάβουμε υπόψη ότι την 3ετία 2020-2022 είχαμε 120 (1 κάθε 9 μέρες). Από τα 60 τα 45 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Στο πρώτο 3μήνο του 2024 έχουν συμβεί 20, τα 14 στην υπηρεσία καθαριότητας.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ), η οποία δημοσίευσε και τα στοιχεία, πρόκειται για τα καταγεγραμμένα «ατυχήματα», και άρα «δεν περιλαμβάνονται εργατικά «ατυχήματα» που δεν έχουν καταγραφεί, δυστυχώς με τη συναίνεση συναδέλφων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές», όπως: ««μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί και να έχεις προβλήματα», είτε σε παραινέσεις: «πού να τρέχεις σε επιθεώρηση εργασίας και αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια»».
Παράλληλα η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ επισημαίνει:
«Θα μας ξαναπούν ότι δεν είναι «σοβαρά ατυχήματα», είναι «ήσσονος σημασίας». Δεν θεωρούν σοβαρά ατυχήματα τα σπασίματα σε χέρια, πόδια, κεφάλια, τα κοψίματα από αιχμηρά αντικείμενα κ.α. με συναδέλφους να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και να παίρνουν πολλές μέρες αναρρωτική άδεια; Δεν θεωρούν σοβαρό ατύχημα π.χ. το κόψιμο τένοντα στο χέρι συναδέλφισσας (συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη) που της χορηγήθηκαν φιάλες αίμα γιατί κινδύνευε;
– Οι διοικήσεις των δήμων και γενικότερα η εργοδοσία παίρνουν φόρα για την παραπάνω στάση, από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων. Οι κρατικοί λειτουργοί και υπηρεσίες ακολουθούν και εκτελούν την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η απαράδεκτη έγγραφη εντολή που έδωσε πέρσι η εισαγγελία Θεσ/νίκης στις αρμόδιες υπηρεσίες να μη διερευνούν εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σημασίας». Ως «ήσσονος σημασίας» χαρακτηρίζει όσα «δεν είναι θανατηφόρα», δεν έχουν «μεγάλο αριθμό θυμάτων», «ακρωτηριασμούς» κ.α. Ουσιαστικά δίνεται εντολή για κουκούλωμα. Για όλους αυτούς δεν έχει καμιά σημασία ότι πριν συμβεί ένα θανατηφόρο ή «σοβαρό» εργατικό «ατύχημα», έχουν προηγηθεί κάποια «ήσσονος σημασίας» (όπως τα χαρακτηρίζουν) λειτουργώντας ως καμπανάκι προειδοποίησης για τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
-Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του δήμου έχουμε πραγματοποιήσει μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στην επιθεώρηση εργασίας και έχουμε καταθέσει έγγραφες καταγγελίες, καταθέσαμε και μηνυτήρια αναφορά για θέματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια. Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ούτε πήραμε κάποια απάντηση για τις καταγγελίες μας.
-Επαναλαμβάνουμε ότι βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων» είναι: οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας ( που όταν δίνονται είναι λειψά και κάποια δύσχρηστα), τα προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.α. Η συνειδητή και με σχέδιο απαξίωση και διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, δεν φέρνει μόνο τις ιδιωτικοποιήσεις για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές εταιρίες, φέρνει και τα εργατικά «ατυχήματα».
Κράτος, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Σε όλους τους κλάδους υπάρχει αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων. Καμία προσπάθεια και διάθεση και από τη διοίκηση Αγγελούδη δεν βλέπουμε ούτε και για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι του δήμου δώσαμε μάχες για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουμε. Κόντρα και στην «εργασιακή ειρήνη» που προσπαθεί να επιβάλει η πλειοψηφία του δ.σ. του σωματείου, οι παρατάξεις ΕΝΙΑΙΟ (Φουντούκης κ.α.) και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-ΔΑΚΕ (Κυπαρίσης κ.α.)».