Απλήρωτοι και χωρίς ενημέρωση για το μέλλον τους είναι εξήντα εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Nikopolis, το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου αναστολή λειτουργίας.
Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν, όπως τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, να υπογράψουν απολύσεις τις οποίες όμως αρνήθηκαν καθώς δεν είχαν καταβληθεί δεδουλευμένα ούτε και αποζημιώσεις. Επιπλέον τόνισαν ότι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με την αλλαγή ιδιοκτησίας και το μέλλον της επιχείρησης.
Όπως κατήγγειλε η Σοφία Βουργαζάκη, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, τα τελευταία δέκα χρόνια πληρώνονται με έναντι ενώ πολλές φορές αναγκάστηκαν να βάλουν «πλάτη» δεχόμενοι-ες μειώσεις στους μισθούς τους ή και πάγωμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων τους για κάποιο διάστημα. Η εργοδοτική ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα εις βάρος του βιοπορισμού τους στην εργοδοσία ήταν να μην τους ενημερώσει ούτε καν για το αν και πότε θα κλείσει η επιχείρηση αφήνοντας τους απλήρωτους.
«Από τις 22 Μάρτη ξεκινήσαμε να απεργούμε για να ενημερωθούμε για το μέλλον της επιχείρησης και για να εξασφαλίσουμε απαντήσεις από την εργοδοσία σχετικά με τους μισθούς μας» είπε χαρακτηριστικά η Σ. Βουργαζάκη αναφέροντας ότι στα χρεωστούμενα περιλαμβάνονται το υπόλοιπο του μισθού του Φεβρουαρίου, ο μισθός του Μαρτίου, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας .
Όπως κατήγγειλε ακόμη οι εργαζόμενοι αντί για ενημέρωση δέχτηκαν εκφοβισμούς και εργασιακό bullying. «Έχουμε μείνει εξήντα οικογένειες άνεργες, χωρίς εισόδημα και ζούμε με 350 ευρώ από τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι η ανάπτυξη του τουρισμού που ευαγγελίζονται. Στήριξη δέχονται μόνο οι ξενοδόχοι και όχι οι εργαζόμενοι που είμαστε τα γρανάζια του ξενοδοχείου» πρόσθεσε.
Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις η απάντηση της εργοδοσίας ήταν εκδικητική καθώς, όπως καταγγέλθηκε, στα έναντι που έδωσε στους εργαζόμενους, κατέβαλλε στους απεργούς τα μισά.
Οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους και καμία μεταβολή στο καθεστώς εργασίας και ασφάλισης τους, εάν συνεχιστεί υπό νέα διοίκηση η λειτουργία της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι το κτίριο ανήκει σε άλλον επιχειρηματία από το 2018, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα προέβη σε κατασχέσεις μέρους του εξοπλισμού σε βάρος του ξενοδόχου, έναντι χρεών. «Ουσιαστικά ο εργοδότης μας νοίκιαζε το κτίριο από τον νέο ιδιοκτήτη» σημείωσαν άλλοι εργαζόμενοι ενώ εξήγησαν ότι το ξενοδοχείο είχε κύκλο εργασιών για το 2023 5,5 εκατ. ευρώ. Οι προμηθευτές όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι απλήρωτοι, το προσωπικό και η εταιρεία φύλαξης επίσης παραμένουν απλήρωτοι ενώ οι πελάτες του ξενοδοχείου που μέσω προπληρωμής ερχόντουσαν στο ξενοδοχείο έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.
Από τον Οκτώβριο του 2023 το ΣΕΤΕΠΕ έχει προχωρήσει σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση εργασίας ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ Γιώργο Μπρανίκα, οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν καθώς το επόμενο διάστημα το συνδικάτο θα απευθυνθεί στην Ένωση Ξενοδόχων και στο ΥΜΑΘ, καθώς ο ξενοδόχος είναι και στα διοικητικά όργανα της Ένωσης. Αύριο το μεσημέρι το ΣΕΤΕΠΕ θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για να αναδειχθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.