«Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης δεν μπορεί να λειτουργεί βασισμένος σε επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, στον εργασιακό εκφοβισμό και την υποτίμηση της προσφοράς των εργαζομένων, οι οποίοι/ες αποτελούν την καρδιά του φεστιβάλ. Η στάση της διοίκησης υποβιβάζει κι εκθέτει αυτό τον θεσμό. Δικό μας καθήκον, όπως και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετέχει με εκπρόσωπο στη διοίκηση του Φεστιβάλ, είναι να τον υπερασπιστούμε» δηλώνει η δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα με αφορμή την δημόσια καταγγελία για την επικείμενη απόλυση της Κατερίνας Μιχαήλ από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Όπως αναφέρει «η αιτία της απόλυσης ήταν η υπεράσπιση -από πλευράς της εργαζόμενης- των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων και συναδελφισσών της, την εργασία των οποίων ανέλαβε να συντονίσει. Αυτονόητα, η επικείμενη απόλυση θα έπαιρνε τη μορφή της μη ανανέωσης σύμβασης, αφού η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων του φεστιβάλ δουλεύει -δυστυχώς- με αυτή την απαράδεκτη εργασιακή σχέση».
Η δημοτική κίνηση τονίζει ότι λίγες ημέρες μετά, η καταγγελία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. «Παρά τη ρητή συμφωνία της διοίκησης με την επί χρόνια εργαζόμενη ότι αυτή θα συνέχιζε την εργασία της ως το τέλος Μαΐου του 2024, προς εξυπηρέτηση της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ, η διοίκηση αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τη συνεργασία.Η απόλυση μάλιστα συνοδεύτηκε από νέα απόπειρα εκφοβισμού της εργαζόμενης, μέσω εξώδικης έγκλησης, αλλά και από μία δημόσια απάντηση σε όσους φορείς διαμαρτυρηθήκαμε για την αντεργατική στάση της διοίκησης» αναφέρει η Πόλη Ανάποδα δηλώνοντας ότι στην απάντηση αυτή, η διοίκηση του Φεστιβάλ αποκρύπτει και παραποιεί τα πραγματικά γεγονότα:
Σχετικά με την απάντηση του Φεστιβάλ η δημοτική κίνηση τονίζει:
«– Πρώτο, αναφέρει την Κατερίνα Μιχαήλ ως «περιστασιακή» εργαζόμενη μόνο για τις ανάγκες των δύο φεστιβάλ, αποκρύπτοντας τη συμφωνία για συνεργασία στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας.
– Με αυτό τον τρόπο, ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Μιχαήλ «δεν απολύθηκε», απλά έληξε η σύμβασή της, όπως ήταν προγραμματισμένο.
– Τρίτο, και σε αντίφαση με τα παραπάνω, ισχυρίζεται ότι η Μιχαήλ «παραιτήθηκε» η ίδια από την εργασία της, παραθέτοντας μάλιστα αποκομμένες φράσεις από την επιστολή της, όπου έθετε ως όρο για τη συνέχιση της εργασίας της την αποφυγή απολύσεων και τις νέες προσλήψεις. Καθώς ο όρος αυτός στην πράξη έγινε δεκτός από την ίδια διοίκηση, είναι σαφές από την επιστολή ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης.
Η χειρότερη ωστόσο χειρονομία εκ μέρους της διοίκησης είναι ότι στο εξώδικο που απέστειλε στην εργαζόμενη, απαίτησε να “αποκαταστήσει την αλήθεια” προς τα συνδικάτα και την παράταξή μας, εννοώντας ότι μας παρέσυρε με ψέματα. Για εμάς, αποτελεί ηθικά απαράδεκτη στάση εκ μέρους της διοίκησης να χρησιμοποιεί την απειλή προς μία εργαζόμενη, για να μας αναγκάσει εμμέσως να αποσύρουμε την κριτική μας.
Ας απαντήσουμε λοιπόν ρητά στη διοίκηση: τα γεγονότα που καταγγείλαμε με την πρώτη μας ανακοίνωση, η απαράδεκτη συνήθεια των δίμηνων συμβάσεων, ο εκφοβισμός και η απόλυση της Κ. Μιχαήλ αποτελούν δικές μας διαπιστώσεις, στις οποίες και επιμένουμε, με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Αν θέλει λοιπόν να απειλήσει κάποιον με μηνύσεις, ας απειλήσει εμάς ή τα εργατικά συνδικάτα που παίρνουν το μέρος της εργαζόμενης.
Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι και αναγκασμένες να το ξαναπούμε: ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης δεν μπορεί να λειτουργεί βασισμένος σε επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, στον εργασιακό εκφοβισμό και την υποτίμηση της προσφοράς των εργαζομένων, οι οποίοι/ες αποτελούν την καρδιά του φεστιβάλ. Η στάση της διοίκησης υποβιβάζει κι εκθέτει αυτό τον θεσμό. Δικό μας καθήκον, όπως και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετέχει με εκπρόσωπο στη διοίκηση του Φεστιβάλ, είναι να τον υπερασπιστούμε».
Από αυτή τη σκοπιά, δηλώνει ότι διεκδικεί:
– Να προσληφθούν όσοι εργαζόμενοι απαιτούνται για την ομαλή ετήσια λειτουργία του θεσμού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
– Να επιστρέψει η Κατερίνα Μιχαήλ άμεσα στα καθήκοντα της ως συντονίστρια ετήσιας δραστηριότητας με γραπτή διαβεβαίωση πως η σύμβασή της θα ισχύει μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως συμφωνήθηκε.