in

Χαιρετίσματα από τη Σύρο!

Του Αλέξανδρου Μπίστη

Photo Credit: Αλέξανδρος Μπίστης

Και έτσι ξαφνικά, κλείνουν σήμερα 5 χρόνια από τότε που μπήκαμε στο πλοίο τής γραμμής για Σύρο, με εισιτήριο μονής διαδρομής.

Δεν είναι ακόμα ώρα απολογισμού, αλλά, να, μετά από 5 έτη νησιωτικής ζωής, από τα οποία το 1,5 αναλώθηκε στην αντιμετώπιση των αγωγών #SLAPP από την ΟΝΕΧ ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (https://shorturl.at/crKQY), και μια που έρχονται (πάλι) εκλογές (μα πόση Δημοκρατία, πια;), και μια που για διάφορους λόγους (μεταξύ αυτών, ασφαλώς, και οι αγωγές εναντίον μας) δεν κατέστη δυνατή η συγκρότηση μιας σοβαρής δημοτικής παράταξης στο νησί, ακολουθούν μερικές επισημάνσεις γύρω από τις οποίες θα παρακολουθούμε στενά την επόμενη δημοτική αρχή, καθώς και τη στάση και τις θέσεις των υφιστάμενων δημοτικών παρατάξεων, με τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές τους:

  1. ΝΕΡΟ (κυρά-Βαγγελιώ…)

Ναι, πρώτο το νερό, καθώς εν έτει 2023 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων (και όχι μόνο εδώ, ασφαλώς) δεν έχουμε πόσιμο νερό, μόνο πάμε σαν τους κουβαλητές με τη στάμνα (σε πιο εξελιγμένη μορφή μπιτονιού, έστω…) στην πηγή (μηχάνημα αυτόματης πώλησης) και γεμίζουμε να πιούμε ή αγοράζουμε εξάδες εμφιαλωμένο ή τοποθετούμε ειδικά φίλτρα (ιδιωτικής επιχείρησης) για να πιούμε από το δίκτυο. Το καλοκαίρι, λόγω αυξημένης ζήτησης, οι διακοπές στην υδροδότηση είναι διαρκείς (https://shorturl.at/iCY56) και οι τοπικές Αρχές καλούν τον κόσμο να περιορίσει την κατανάλωση (https://shorturl.at/aeEI8 – αν η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, η βρώμα είναι η άλλη μισή, άλλωστε!). Μάλιστα, κάτω από τη μύτη τού Δήμου και της (φεσωμένης, εννοείται – https://shorturl.at/hsxSW) δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης λειτουργεί ανενόχλητο, σύμφωνα με αλλεπάλληλες καταγγελίες, παράνομο ιδιωτικό δίκτυο παροχής νερού ακόμα και σε ολόκληρους οικισμούς, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού έχει βρει θάλασσα, καλλιέργειες κινδυνεύουν, κι όμως, το νερό (“το πιο πολύτιμο αγαθό” κλπ κλπ) δεν φτάνει και δεν πίνεται, αλλά, τουλάχιστον, γεμίζουμε τις πισίνες μας…

* Αν βρείτε παράταξη με διακηρυγμένη θέση την απαγόρευση αδειών σε πισίνες και την πάση θυσία ενίσχυση και εκσυγχρονισμό τού δημόσιου δικτύου, με περιβαλλοντικά σοβαρή και αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων, και όχι μόνο με την υπερενεργοβόρα αφαλάτωση, ώστε να φτάνει στα σπίτια μας φτηνό και καθαρό πόσιμο νερό, στηρίξτε τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

  1. ΣΤΕΓΗ (πετραδάκι – πετραδάκι…)

Η εύρεση στέγης στη Σύρο είναι λίγο πιο δύσκολη υπόθεση από το να σου “πέσει” το πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Τα ενοίκια είναι, ως επί το πλείστον, εντελώς δυσανάλογα σε σχέση με την κατάσταση των οικιών, ενώ αν βρεις σπίτι διαθέσιμο για όλον τον χρόνο είναι σχεδόν σαν να βρήκες χρυσό στην ακροθαλασσιά. Κάθε χρέπι κι ένα AirBnB, σχεδόν κάθε σπίτι με τέσσερις τοίχους, οροφή και παράθυρα, νοικιάζεται σαν ρετιρέ στο … Μανχάταν (και συνήθως “μαύρα”), για εννιά ή δέκα μήνες (“ιδανικό για φοιτητές ή αναπληρωτές καθηγητές”, σε τιμή που συχνά ξεπερνά τον μισθό των αναπληρωτών…), γιατί για τους υπόλοιπους δύο ή τρεις νοικιάζεται σε εξωπραγματικές τιμές σε ροδαλούς τουρίστες, για τους οποίους κάθε θυσία αξίζει (αν δεν έχετε δει το “White Lotus”, δείτε το). Η αρχική ιδέα του AirBnB ήταν η διεύρυνση της προσφοράς στέγης: μπορούσες να νοικιάσεις το σπίτι σου για κάποιες μέρες που θα έλειπες από αυτό ή να νοικιάσεις κάποιο δωμάτιο που δεν χρησιμοποιούσες. Πλέον, το εύκολο και αντιπαραγωγικό κέρδος (πρόσοδος) έχει αντιστρέψει αυτή τη λογική: πλήθος ολόκληρων κατοικιών βγαίνει από την “αγορά” και μετατρέπεται σε πηγή εύκολου πλουτισμού, περιορίζοντας την προσφορά μακροχρόνιας στέγης για τους πολλούς, ανεβάζοντας τις τιμές των ενοικίων και κατεβάζοντας την ποιότητα ζωής των μη ιδιοκτητών. Εκπαιδευτικοί, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές δεν είστε καλοδεχούμενοι στο νησί (https://shorturl.at/quMY7), ελάτε μόνο αν είστε πλούσιοι τουρίστες. Τώρα, τι θα κάνετε χωρίς γιατρούς, εκπαιδευτικούς ή στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, πρόβλημά σας!

* Αν βρείτε παράταξη που να καταγγέλλει την κερδοσκοπία τής διπλοενοικίασης και να απαιτεί αυστηρό περιορισμό και έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπέρασπιζόμενη τη μακροχρόνια, και που να διεκδικεί την απαγόρευση του συνδυασμού βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας εκμετάλλευσης των ακινήτων, στηρίξτε τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

  1. ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο Αιγαίο…)

Αν νομίζατε αφελώς, όπως εγώ πριν μετακομίσω εδώ, πως από το κέντρο των Κυκλάδων είναι πανεύκολη η μετακίνηση από νησί σε νησί, αναθεωρήστε. Αυτά που ξέρατε όσες και όσοι είστε σε ηλικία που θυμάστε το island hopping των … έιτιζ (αχ, ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια…), ξεχάστε τα (να νιώθετε τυχερές και τυχεροί που το ζήσατε, ως παρηγοριά για το ότι στην καλύτερη περίπτωση είστε μεσήλικες). Πλέον, η διασύνδεση των νησιών -αν δεν έχεις ελικόπτερο- είναι κρύο ανέκδοτο. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι περιορισμένα, ακριβά και χρονοβόρα, ενώ αν πρέπει να μετακινηθείς για λόγους υγείας, δουλειάς, συναλλαγής με τις δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα χρειαστεί να πληρώσεις και διανυκτέρευση τουλάχιστον για ένα βράδυ (αν δεν είστε σε περίοδο που θέλετε να κάνετε διακοπές στο απέναντι νησί, αν δεν θέλετε να σπαταλήσετε μέρες κανονικής άδειας και ένα διόλου αμελητέο ποσό για να κάνετε τις δουλειές σας, πρόβλημά σας). Τα τελευταία δύο χρόνια, το εισιτήριο της Blue Star από Σύρο για Πειραιά μετ’ επιστροφής έχει αυξηθεί κατά 40% (ενώ οι μισθοί μας, ασφαλώς, όχι!) και κοστίζει €91 στο κατάστρωμα (!), χωρίς όχημα (και, εννοείται, χωρίς έναν καφέ ή κάτι φαγώσιμο), η δε διάρκεια του ταξιδιού έχει αυξηθεί από τις 3,5+ ώρες στις 4+, για εξοικονόμηση καυσίμων. Αν δεν απαιτήσουμε δημόσιες μεταφορές άμεσα, σύντομα μαζί με το εισιτήριο θα μας μοιράζουν και από ένα κουπί. Ή βατραχοπέδιλα… Η συνεπαγόμενη ακρίβεια (πέραν της γενικής ακρίβειας που τσακίζει ολόκληρη τη χώρα) σε προϊόντα, πρώτες ύλες, καύσιμα κλπ. καθιστά τα νησιά χοάνες απορρόφησης χρημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων, μάλιστα, καταλήγουν απευθείας σε άλλες (αφορολόγητες, κατά κανόνα) πολιτείες.

* Αν βρείτε παράταξη που να απαιτεί κατάληψη/επίταξη των πλοίων των μονοπωλιακών, ιδιωτικών ακτοπλοϊκών εταιριών, ώστε να ρίξουν τις τιμές στα πανάκριβα εισιτήρια για δρομολόγια τα οποία επιδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα από τους φόρους μας, μέχρι να πετύχουμε την κατάργησή τους και την αντικατάστασή τους από αποκλειστικά δημόσιες, στηρίξτε τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

  1. ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (Το “White Lotus” είπαμε το είδατε; https://shorturl.at/jzK18)

Αν αγνοήσεις την ανεπάρκεια της υδροδότησης και το ζήτημα της στέγης και το κυκλοφοριακό χάος, λες και βρίσκεσαι στην Ομόνοια σε ώρα αιχμής (https://shorturl.at/hnOQT), έλα ως πλούσιος τουρίστας ν’ απολαύσεις τις ομορφιές τής πατρίδας μας (τζατζίκι, σουβλάκι, παραλίες, μαφίες, ναρκωτικά και ψωνιστήρι – αφού αυτά θέλει ο πελάτης και του τα προσφέρει ο ανταγωνισμός, εμείς θα μείνουμε πίσω; Θέλετε να στείλετε τους τουρίστες στην Τουρκία, ανθέλληνες;). Θέλετε ομπρελοξαπλώστρες πάνω στο κύμα; Κι απ’ αυτό έχουμε (https://shorturl.at/hDVX8), αν και υπολειπόμαστε από γειτονικά νησιά (https://shorturl.at/hryJR)! Πέρσι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, απαγορεύθηκε η είσοδος στον βασικό χώρο ελεύθερης στάθμευσης στην Ερμούπολη (“Νησάκι”) κατά τις πρωινές ώρες, για να μην παρκάρουν όσοι/ες εργάζονται στην Ερμούπολη, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες του νησιού, ενώ από φέτος εφαρμόστηκε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με αντίτιμο για όλον τον χρόνο, οπότε τέλος πια η ελεύθερη στάθμευση κοντά στο κέντρο τής Ερμούπολης, για όσους ζούμε και εργαζόμαστε στο νησί (που αναγκαστικά κινούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με τα ιδιωτικά οχήματά μας, μια που η δημοτική συγκοινωνία εντός Ερμούπολης είναι εξαιρετικά αραιή, ενώ στο υπόλοιπο νησί εκτός Ερμούπολης σχεδόν ανύπαρκτη). Πρόσφατα αποκλείστηκε η πρόσβαση σε ολόκληρη περιοχή πέριξ του λιμανιού (και, μάλιστα, ω, της ειρωνείας, στην Πλατεία Λαϊκής Κυριαρχίας https://tinyurl.com/y2sdp9t5), για “επιτακτικούς λόγους δημόσιας ασφάλειας”, δηλαδή για να δέσει και να … ξεφορτώσει με την άνεσή του τερατώδες κρουαζιερόπλοιο. Εκτάσεις φιλέτα σε περιοχές Natura ακούγεται ότι μοσχοπουλιούνται προκειμένου να ανεγερθούν πολυτελή ξενοδοχεία. Πολυτελείς βίλες προς εκμετάλλευση ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια με ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου εργασιακών συνθηκών εντός τους, μαύρο χρήμα, ξέπλυμα και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους επαγγελματίες τού τουρισμού. Ήρθε η ώρα να κοπάσει επιτέλους η χρόνια πολιτική αντιπαράθεση ως προς την ιδιοκτησία της χώρας: Η Ελλάδα ανήκει στους … τουρίστες της!

* Αν βρείτε παράταξη που να αρνείται την υποτέλεια στον αποικιοκρατικού τύπου ασύδοτο τουρισμό και να αντιπροτείνει μοντέλα ήπιας τουριστικής αξιοποίησης των φυσικών ομορφιών του νησιού για ταξιδιώτες που θα σέβονται τον τόπο και τους κατοίκους του, στηρίξτε τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

  1. Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ … ΝΗΣΙ (“Σ’ ευχαριστώ, ω, εταιρία!”)

Το ναυπηγείο συνεχίζει ακατάπαυστα τη λειτουργία του, υπό τη διαχείριση της ελληνοαμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ (που πρόσφατα ανέλαβε και την Ελευσίνα), ενώ σύμφωνα με την πρωτόδικη δικαστική απόφαση (https://shorturl.at/berUV) εκκρεμούν μια σειρά από απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές τής Πολιτείας για το ζήτημα της πρωτοφανούς ρύπανσης στο λιμάνι τής Ερμούπολης (https://shorturl.at/jBJW0). Ενόψει τού Εφετείου, τον ερχόμενο Απρίλιο, οι ξεκάθαρες θέσεις (https://shorturl.at/ioHU2) είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεννόηση. Παράλληλα, η αποικιοκρατική λογική ανοίγει ακόμα και ζήτημα εγκαθίδρυσης αμερικανικών βάσεων στο νησί (https://tinyurl.com/4n95ekx8) και κάποιοι γεμίζουν υπερηφάνεια στην προοπτική, ενώ άλλοι δεν λένε κουβέντα.

* Αν βρείτε παράταξη που να μη φοβάται να μιλήσει καθαρά, να αναφέρει την επωνυμία τού … ευεργέτη επενδυτή χορηγού και να απαιτήσει την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους και τις άδειες λειτουργίας του ναυπηγείου, με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς φόβο και πάθος για τη στοχοποίηση και την κατασυκοφάντηση που θα υποστεί από τοπικές αρχές, τοπικούς παράγοντες και τοπικά ΜΜ”Ε”, στηρίξτε τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

————–

Ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο, παράδεισο μαφιών, ξεπλύματος, λαθρεμπορίου και real estate, με τους κατοίκους της, αποκλεισμένους από τις ομορφιές της, να πρέπει είτε να επιλέξουν τη μετανάστευση, είτε να προετοιμάζονται για υπηρέτες και διασκεδαστές των πλουσίων.

Η ακραία επίθεση που δεχόμαστε από την ασύδοτη κερδοσκοπία τού μαφιόζικου καπιταλισμού αναδεικνύει την ανεπάρκεια των μετριοπαθών και ισορροπιστικών θέσεων και απαντήσεων.

Αν βρείτε παράταξη που να προτείνει δράσεις ανυπακοής απέναντι στη «νομιμότητα» της «κανονικότητας» που μας επιβάλλεται, που να αμφισβητεί τα περιθώρια «επιτρεπτής» αντίδρασης απέναντι στον εκτρωματικό εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών, στηρίξτε τη χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αλλιώς, ας οργανωθούμε να τη δημιουργήσουμε.

Μετά από 5 χρόνια στο νησί, ξέρω πια πως θα τη χρειαστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Να δικαστεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση ο δολοφόνος του Κ. Φραγκούλη προτείνει ο εισαγγελέας

Εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης 2023 – Οι απαντήσεις των υποψήφιων στο Alterthess