Μετά από την προηγούμενη επεισοδιακή συνεδρίαση συζητήθηκε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης η κατάσταση της καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως η διοίκηση Ζέρβα να δίνει πειστικές απαντήσεις για το τι θα κάνει για να την αλλάξει και σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει για να υπάρχουν μέτρα ασφάλειας για τους εργαζομένους-ες.
«Βιώνουμε μια κατάσταση που προσπαθούμε να ακουστούμε είτε σε σχέση με την μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, είτε με το σοβαρό θέμα των εργατικών ατυχημάτων» είπε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κώστας Φουντούκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται έχουν δώσει συνέντευξη Τύπου αρχές Μάϊου για τα εργατικά ατυχήματα χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι.
Όπως είπε τα εργατικά ατυχήματα αποτυπώνουν πλήρως όλο το φάσμα των προβλημάτων στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου.
Ο κ. Φουντούκης περιέγραψε την κατάσταση που βρίσκεται ο εξοπλισμός και τα μέσα με τα οποία κάνουν τη δουλειά τους καθημερινά οι εργαζόμενοι αναφέροντας περιστατικά όπου εξαρτήματα του απορριμματοφόρου χαλούν εν ώρα εργασίας.
Βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη συντήρησης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ένα ζήτημα που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει λυθεί.
Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν δοθεί 9εκ ευρώ σε ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όμως τα οχήματα να επισκευάζονται. Την ίδια στιγμή τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται, μόνο τους δύο τελευταίους μήνες έχουν συμβεί 8 τα 7 εκ των οποίων αφορούν γυναίκες. «Έχουμε αίμα στους δρόμους» σημείωσε τονίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρά ατυχήματα με κατάγματα στους αστραγάλους, στα γόνατα, στα χέρια που οφείλονται στη κακή συντήρηση του εξοπλισμού.
Ο κ. Φουντούκης ανέφερε ακόμη ότι δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για τα ΜΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και ότι ο σύλλογος βρίσκεται για το ζήτημα αυτό στα δικαστήρια. Επιπλέον οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μην λαμβάνουν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. «Λόγω COVID οι Δήμοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις. Η Αθήνα προσέλαβε 400 συμβασιούχους, εμείς μόνο 50 άτομα. Από τότε δεν έχουμε προσλάβει κανέναν», πρόσθεσε ο κ. Φουντούκης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ζήτησε ακόμη να δοθεί το υπόλοιπο ποσό της αποζημίωσης για τα ΜΑΠ σε όσους εργάζονταν και δεν το έλαβαν, υπενθυμίζοντας ότι οι πρόκειται για την καταβολή των 200 ευρώ και αφορούν χρήματα που δαπάνησαν σε προηγούμενα έτη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι-ες για να αγοράσουν ΜΑΠ που δεν τους χορηγούσε ο δήμος.
Κάλεσε, επίσης, τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα να προβεί έστω και σε προσλήψεις συμβασιούχων και να προσληφθούν άμεσα 85 εργάτες και 15 οδηγοί καθαριότητας για τις ανάγκες αποκομιδής με δίμηνες συμβάσεις.
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ν. Λιακόπουλος απαντώντας στα αιτήματα των εργαζομένων σημείωσε σε ειρωνικό τόνο ότι «Μια εργατοκτόνος διοίκηση δεν παραπέμπει στις καλένδες τα προβλήματα», υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση θα συνεχίζει να προσπαθεί για να κάνει την καθαριότητα στην πόλη καλύτερη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η προκήρυξη των συμβάσεων της 3Κ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οκτάμηνες συμβάσεις θα παραταθούν και ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην πρόσληψη 100 συμβασιούχων και παράλληλα θα ενεργοποιηθούν προγράμματα του ΟΑΕΔ για άνεργους ηλικίας 55 ετών και άνω με στόχο άλλες 100 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει 23 ηλεκτροκίνητα οχήματα εντός του 2024 και προγραμματίζει άλλα 74 που αναμένεται να εγκριθούν από την Περιφέρεια. Για το θέμα του εργολάβου στον οποίο δίνονται τα χρήματα για τις επισκευές ανέφερε ότι είναι ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια καθώς και ότι το 90% του συνόλου των ΜΑΠ θα παραδοθούν μέχρι την επομενη εβδομάδα. Διερωτήθηκε μάλιστα «γιατι τα 1.237 κράνη που παραδόθηκαν γιατί δεν φοριούνται;» ενώ μεταφέροντας στοιχεία του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου προέβη στο σχόλιο ότι «κάποιες γυναίκες δεν φορούν το κράνος για να μην χαλάσει το μαλλί τους…»
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Κώστας Ιακώβου σημείωσε από την πλευρά του πως ό,τι έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι στο κομμάτι της εκπαίδευσης έχει γίνει. Τόνισε ότι η διοίκηση Ζέρβα έχει μειώσει κατά 30% τα δημοτικά τέλη καθώς και ότι η ανυπαρξία στοκ ανταλλακτικών στις αποθήκες του δήμου γίνεται για εξοικονόμηση πόρων. Δεν απάντησε ωστόσο στα ερωτήματα των εργαζόμενων για το πότε θα επισκευαστούν τα παροπλισμένα οχήματα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέκρινε τη διοίκηση στο ζήτημα της ασφάλειας και της επάρκειας των μηχανημάτων. Ενδεικτικά ο επικεφαλής «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Β. Γάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ασφαλή μηχανήματα δηλώνοντας ότι ότι δεν γνωρίζουμε πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για συντήρηση και προμήθειες των οχημάτων».
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαμήνυσε πως «οι εργαζόμενοι βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά. Το ατύχημα ακόμη και για ένα άτομο είναι έγκλημα» ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις συμβασιούχων κατήγγειλε ότι οι συμβασιούχοι δεν θα προλάβουν καν να εκπαιδευθούν. Επίσης, τόνισε πως τα 9 εκατομμύρια που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια στον εργολάβο παρόπλισαν το δυναμικό του δήμου που θα μπορούσε να επισκευάζει τα δημοτικά οχήματα.
Εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης παρουσιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Λουκία Αργυριάδου, δημοτική σύμβουλος της «Πόλης Ανάποδα» τονίζοντας ότι η απαξίωση είναι σκόπιμη και συνειδητή. «Η συστηματική απαξίωση των κρίσιμων για την ευζωία των κατοίκων υπηρεσιών, για τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν εκατομμύρια μέσω των δημοτικών τελών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, κάτι που εν μέρει εφαρμόζεται ήδη».
«Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μα μέσα από την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας που έχει σαν αποτελέσματα τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά με τους ξέχειλους κάδους, τα διάσπαρτα απορρίμματα, τη μη έγκαιρη αποκομιδή κ.α., αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων με αποτέλεσμα τα πολλά εργατικά ατυχήματα (120 εργ ατυχήματα την τελευταία 3ετία)» είπε μεταξύ άλλων. Απαντώντας στο σεξιστικό σχόλιο για τις γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα, τόνισε ότι «είναι ντροπή γυναίκες που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα να λοιδορούνται και να υποτιμούνται με εσάς να λέτε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το μαλλί τους και όχι η ζωή τους. Μόνο ντροπή».
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων το οποίο καταψηφίστηκε από τη πλειοψηφία των συμβούλων της διοίκησης:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν και συμβαίνουν σε εργαζόμενους του Δήμου, αφού άκουσε τη τοποθέτηση της διοίκησης του Δήμου καθώς και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων, στα πλαίσια της ευθύνης του σαν ανώτερου οργάνου του δήμου, αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία και αποφασίζει τα παρακάτω :
Απευθύνεται άμεσα προς το Υπουργείο Εργασίας και ζητά από αυτό να δώσει άμεσα εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας (Διοικητική και Τεχνική) να προχωρήσουν σε συστηματικούς, λεπτομερείς ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας (ξεκινώντας από αυτό αυτόν της καθαριότητας όπου συμβαίνουν πιο τακτικά ατυχήματα και επεκτείνοντας τους σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου) για τη σχολαστική τήρηση όλων ανεξαιρέτως των κανόνων ασφαλείας των εργαζόμενων.
Απαιτεί από τη διοίκηση του δήμου :
-Να ζητήσει άμεσα και εγγράφως από τη κυβέρνηση προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των πραγματικών αναγκών του δήμου και των δημοτών της πόλης για όλες τις υπηρεσίες μειώνοντας αποφασιστικά (έως τη πλήρη εξάλειψη) της εξάρτησης του από εργολάβους κάθε είδους και ειδικότητας.
-Να εκσυγχρονίσει, αναβαθμίσει και αξιοποιήσει πλήρως όλες τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες του δήμου για επισκευές οχημάτων του δήμου σε αντικατάσταση των εργολάβων.
-Να διατάξει το προσωπικό ανάλογα με τις θέσεις για τις οποίες αυτό προσλήφθηκε και ανάλογα με τις δυνατότητες του.
-Να επισπεύσει της διαδικασία απόδοσης όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζόμενων και την αντικατάσταση τους σε περίπτωση φθοράς.
-Να αποζημιώσει ΑΜΕΣΑ όλους τους σημερινούς εργαζόμενους και όσους εν τω μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν για το σύνολο των δαπανών στις οποίες αυτοί υποβλήθηκαν «εξ ιδίων» για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας, εφαρμόζοντας το νόμο».