Δεν πέρασε από το δήμο Θεσσαλονίκης η πρόταση του σωματείου της ΕΥΑΘ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νερό. Από χθες το πρωί στο alterthess.gr είχαμε τις πληροφορίες ότι τα τηλέφωνα που έγιναν στον κυρ Γιάννη ήταν πολλά και δύσκολα. Και ο δήμαρχος θεσσαλονίκης δεν φημίζεται για τις αντοχές του στις πιέσεις. Η περιγραφή της κατάστασης από τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι χαρακτηριστική.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ συγκεντρώθηκαν σήμερα στα γραφεία της εταιρείας και με πορεία κατευθύνθηκαν στο δήμο Θεσσαλονίκης όπου θα ετίθετο σε συζήτηση οι προτάσεις μας για ψήφισμα και δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης.
Από την αρχή τα μηνύματα δεν ήταν θετικά, ο Δήμαρχος είχε να προλάβει μια πτήση,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε να αφαιρεθεί πανό του Σωματείου στο οποίο αναγραφόταν: ‘Ο δήμος Παύλου Μελά είπε ναι στο Δημοψήφισμα, ο δήμος Θεσσαλονίκης;’
Οι εργαζόμενοι σε μια κίνηση καλής θέλησης κατέβασαν το πανό,(πολύ τυπολάτρης ο πρόεδρος, μήπως να εξοφλούσε και τα συσσωρευμένα χρέη του δήμου προς την ΕΥΑΘ;) Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου με περίπου 100 εργαζόμενους της ΕΥΑΘ να παρακολουθούν. Η ώρα περνούσε και οι εργαζόμενοι μετά από τρεις ώρες αναμονής άρχισαν να αποχωρούν. Σε κάποια στιγμή εκπρόσωπος τους συζήτησε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στο διάδρομο, ζητώντας αν είναι δυνατόν να προηγηθεί το θέμα της ΕΥΑΘ, ώστε οι παρόντες συνάδελφοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν διότι η ώρα είχε περάσει.
Ο κ. Στεργίου επίσης ρώτησε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τι θα γίνει με την ΕΥΑΘ, ενώ και παρόντες υπάλληλοι του δήμου διαμαρτυρήθηκαν διότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τους αγνοούσε επιδεικτικά. Οι συνάδελφοι της ΕΥΑΘ διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά του προέδρου ο οποίος σε μια επίδειξη αλαζονείας μας είπε ότι «την προηγούμενη φορά που ήρθατε στο δημοτικό συμβούλιο σας περίμεναν τα ΜΑΤ, ενώ τώρα εμείς σας καλέσαμε», αναφερόμενος στη συνεδρίαση της 2-4-09. Οι εργαζόμενοι του απάντησαν ότι επίτηδες τους κουράζει και αποχώρησε μέρος αυτών, ενώ στη συνέχεια κάνοντας επίδειξη-κατάχρηση της εξουσίας του, διέκοψε το δημοτικό συμβούλιο για… διάλειμμα, προκαλώντας την οργή και των παραμενόντων συναδέλφων. Τόσο μάγκας ο πρόεδρος…
Επειδή όμως ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ έχει πολύ κοντή μνήμη τελικά, να του θυμίσουμε ότι ακριβώς στο επόμενο συμβούλιο μετά την 2-4-09, με παρέμβαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της δικής του το θέμα της ΕΥΑΘ συζητήθηκε πρώτο, με το επιχείρημα να μην ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι που ανέμεναν(και η τότε διοίκηση τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης)… Επίσης να του υπενθυμίσουμε στον πρώην συνάδελφο-εργαζόμενο, συνδικαλιστή, πρώην πρόεδρο του ΕΚΘ ο οποίος κάποτε εκπροσωπούσε όλους τους εργαζόμενους της πόλης, ότι παραμονές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών περιφερόταν στους ορόφους της ΕΥΑΘ απλώνοντας το χέρι και προσμένοντας μια χειραψία και φυσικά και σταυρούς…Ήταν τότε που ο υποψήφιος δήμαρχος Μπουτάρης δήλωσε πως η ΕΥΑΘ θα έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο στο δήμο, διότι οι αγωγοί διέρχονται από το έδαφος του…
Τα θυμάται αυτά ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ Αβραμόπουλος; Τότε που δε στρογγυλοκαθότανε στη θέση του προέδρου του δήμου με ύφος καρδινάλιου; Τότε που οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ του ήταν συμπαθείς και “χρήσιμοι”;
Και μόνο που μπήκε στη διαδικασία να θεωρήσει πως μας κάνει χάρη συγκρίνοντας το σημερινό συμβούλιο με εκείνο των ΜΑΤ, δείχνει την αλαζονεία του, ας τα καλέσει και σήμερα τα ΜΑΤ, εμείς τα έχουμε συνηθίσει, ότι λέγαμε τότε το λέμε και σήμερα, δεν κάνουμε κωλοτούμπες για μια καρέκλα, πρώην πρόεδρε του ΕΚΘ, συνάδελφε…
Για την ιστορία ο δήμος πέρασε ψήφισμα εναντίον της ιδιωτικοποίησης, ενώ μόνο η παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη του Τ. Μηταφίδη» τάχθηκε υπέρ και δημοψηφίσματος. Ευχαριστούμε τους συμβούλους για την συμπαράσταση τους, θεωρούσαμε όμως ότι πέρα από αυτήν, η διενέργεια δημοψηφίσματος θα πήγαινε το δήμο ένα βήμα παραπέρα, πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα που όλοι θαυμάζουνε, πιο κοντά στις απαιτήσεις των αγανακτισμένων για άμεση δημοκρατία, που πολλοί στο δημοτικό συμβούλιο επικαλούνται.
Τετάρτη 1 Ιούνη
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ παρέστησαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά, όπου αφού εξήγησαν στους συμβούλους τις συνέπειες τις ιδιωτικοποίησης ζήτησαν την έκδοση ψηφίσματος εναντίον της ιδιωτικοποίησης καθώς και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι έπραξαν το αυτονόητο τιμώντας απόλυτα το νόημα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους αφού αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ του Δημοψηφίσματος. Η απόλυτη έκφραση της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμβούλους του δήμου Παύλου Μελά.
Ελπίζουμε η απόφαση να δείξει το δρόμο και στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.