Συλλαλητήριο για την Υγεία διοργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής στα Γιαννιτσά ενάντια στην διάλυση της λειτουργίας κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και την υποβάθμιση των κέντρων Υγείας.
Οι γιατροί καταγγέλλουν δραματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο του οποίου η παθολογική κλινική και το ακτινολογικό τμήμα έχουν οδηγηθεί σε μία πρωτοφανή κατάρρευση ενώ εξαιτίας των εξοντωτικών συνθηκών λειτουργίας γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΝΙΠ στην παθολογική, δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι, και στο ακτινολογικό δύο ακτινολόγοι, ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουν την λειτουργία των τμημάτων τους στο πρωινό ωράριο και στην εφημερία. Συγκεκριμένα τονίζουν πως «στο ακτινολογικό οι δύο ακτινολόγοι, οι οποίες, εφημέρευαν εναλλάξ 2 και τρεις συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες, χωρίς ύπνο και ξεκούραση, χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει αντικαταστάτης. Η μία εξαντλημένη χρειάστηκε να βγει σε αναρρωτική άδεια και η άλλη συνάδελφος υποχρεώθηκε να καταθέσει την παραίτηση της μπροστά στο αδιέξοδο. Απειλήθηκε επίσης η λειτουργία και του ογκολογικού ιατρείου, μετά την παραίτηση ιδιώτη ογκολόγου που το κάλυπτε προσωρινά».
Πως αντιμετωπίστηκε η κατάσταση; Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΙΠ για την κατάσταση που επικρατεί η κατάσταση αντιμετωπίστηκε «με βάση τις κατευθύνσεις του Υπ. Υγείας και της κυβέρνησης: οι Διοικήσεις συνέχισαν στον δρόμο των αναγκαστικών μετακινήσεων. Για τη μεν παθολογική κλινική, δόθηκε εντολή σε τρεις γιατρούς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε δύο γιατρούς γειτονικών κέντρων υγείας να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους και τα τμήματα τους και να έρχονται να καλύπτουν τις εφημερίες. Δόθηκε επίσης εντολή, με απόφαση της Διοίκησης, να καλυφθεί το εφημεριακό έργο της παθολογικής κλινικής από τέσσερις γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, μία απαράδεκτη απόφαση, προφανώς επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς.
Στο δε ακτινολογικό τμήμα μετακινούνται για να εφημερεύσουν, εγκαταλείποντας τα τμήματα τους, εννέα ακτινολόγοι, οι τέσσερις από τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Νάουσας και Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης και οι πέντε από κέντρα υγείας της περιοχής. Οι γιατροί αυτοί έρχονται να καλύψουν 1-2-3 εφημερίες προσπαθούν να προσαρμοστούν, να γνωρίσουν το χώρο, τα μηχανήματα, τις διαδικασίες, τους συνεργάτες τους και όλη αυτή η κατάσταση στα δύο τμήματα αγγίζει τη σφαίρα του παραλόγου».
Η κατάσταση περιγράφεται ως πραγματικά αδιέξοδη: Το παθολογικό τμήμα έχει 30 κλίνες οι οποίες είναι συνεχώς καλυμμένες στο 90-100%. Έχει στην ευθύνη του το τμήμα covid-19, όπου κατά την κορύφωση τις πανδημίας νοσηλευόταν έως και 100 ασθενείς, έχει υπό την ευθύνη του την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ιατρείου επειγόντων περιστατικών αλλά και των επειγόντων πιθανών covid-19 περιστατικών. Έχει την ευθύνη του ιατρείου για την παρακολούθηση περιστατικών με μακροχρόνιες επιπλοκές από covid-19, του διαβητολογικού αλλά και την υποστήριξη του ογκολογικού ιατρείου. Για τη ασφαλή λειτουργία του παθολογικού τμήματος σε κανονικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες πανδημίας, απαιτούνται εννέα τουλάχιστον μόνιμοι ειδικοί παθολόγοι.
Παραιτήσεις γιατρών λόγω εξοντωτικών συνθηκών εργασίας
«Τα συνεχή εντέλλεσθε, οι αναγκαστικές μετακινήσεις για το μπάλωμα των προβλημάτων υποστελέχωσης άλλων δομών Υγείας, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας κλπ, οδήγησαν τους προηγούμενους μήνες σε παραίτηση τρία μόνιμα στελέχη της κλινικής και μία επικουρικό, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν στη δύναμη της δύο μόνο ειδικοί παθολόγοι και μία σε μακρόχρονη αναρρωτική. Η επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας της κλινικής, οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε παραίτηση πέντε ειδικευόμενους συναδέλφους του παθολογικού τμήματος, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες υποχρεώνονταν να εφημερεύσουν χωρίς επαρκή κάλυψη και καθοδήγηση. Μετά και από αυτό, η κατάρρευση του παθολογικού τμήματος ήταν πλέον γεγονός.
Ακτινολογικό και ογκολογικό σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας
Όσον αφορά στις υποδομές οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών, τοποθετήθηκε το 2019, με καθυστέρηση έξι ετών ο Αξονικός Τομογράφος.« Για έξι χρόνια, με ευθύνη όλων των τότε κυβερνήσεων, το νοσοκομείο δεν διέθετε αυτό το βασικό διαγνωστικό μέσο για πολλές απειλητικές για τη ζωή νόσους. Κινδύνεψαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες ασθενείς, καθώς διακομίζονταν σε άλλα νοσοκομεία και η εξέταση τους καθυστερούσε».
Κι όταν τοποθετήθηκε ο αξονικός τομογράφος δεν έγιναν οι αναγκαίες για τη λειτουργία του προσλήψεις μόνιμων ακτινολόγων. «Το είχαμε καταγγείλεις σε όλους τους τόνους. Κόψανε τις κορδέλες λες και τα μηχανήματα θα δούλευαν από μόνα τους. Προφανώς είχαν στο μυαλό τους την εντατικοποίηση και την υπερεργασία των νοσοκομειακών γιατρών. Το ίδιο έργο το είχαμε ζήσει λίγο καιρό πριν και με τοποθέτηση του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείου Έδεσσας. Και εκεί κόψιμο κορδέλας, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις» αναφερουν σημειώνοντας πως ενώ για την ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού, στο οποίο υπάγεται και το τμήμα του αξονικού τομογράφου, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι, πριν τον Οκτώβρη του 2022 λειτουργούσε με 4 μόλις ακτινολόγους και έναν ακόμη με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Μετά την συνταξιοδότηση του ενός τον Οκτώβρη του 2022, έμειναν ουσιαστικά τρεις ακτινολόγοι. Οι οποίοι για να μην κλείσει το τμήμα, πραγματοποιούσαν 9-13 εφημερίες ο καθένας. Ο ακτινολόγος που εφημέρευε, έτρεχε από το ένα τμήμα στο άλλο: έβλεπε τις απλές ακτινογραφίες, έκαμε τα υπερηχογραφήματα, έτρεχε και στον αξονικό τομογράφο».
«Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες εφημέρευσης, στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη συνάδελφος μας ακτινολόγος σε μία από τις δεκατρείς 24ωρες εξουθενωτικές εφημερίες του, για να κρατηθεί όρθιο το τμήμα και το νοσοκομείο, κατέρρευσε και η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή για αρκετές εβδομάδες. Κατ’ αυτόν τον δραματικό τρόπο που μας συγκλόνισε όλους, το ακτινολογικό τμήμα απέμεινε με δύο ακτινολόγους και οδηγήθηκε στην κατάρρευση.
Το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση, λόγω των συνθηκών, του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής, λειτούργησε με έναν ογκολόγο, και τα ραντεβού μειώθηκαν στα 150 ετησίως. Η λειτουργία του τον προηγούμενο χρόνο στηρίχτηκε σε ιδιώτη ογκολόγο, που ήρθε για να αναλάβει τους ογκολογικούς ασθενείς για μερικούς μήνες. Ήταν προφανώς μια εντελώς προσωρινή λύση, ο ιδιώτης παραιτήθηκε στο εξάμηνο, υποχρεώνοντας την ογκολόγο του νοσοκομείου να διακόψει την άδεια μητρότητας, να εγκαταλείψει το βρέφος της, για να επιστρέψει στο νοσοκομείο στους ασθενείς που έμειναν χωρίς θεράποντα γιατρό. Τέτοια διλλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυστυχώς όταν η υποστελέχωση είναι διαρκώς για πολλά χρόνια στο κόκκινο» σημειώνουν.
Οριακή, είναι όμως και η λειτουργία και στα άλλα τμήματα. Στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν οι γιατρί κινδυνεύουν, η καρδιολογική λόγω συνταξιοδοτήσεων, η μαιευτική-γυναικολογική κλινική η οποία έχει δύο μόλις μόνιμους γιατρούς και η εύθραυστη λειτουργία της στηρίζεται σε επικουρικούς γιατρούς και ιδιώτες με μπλοκάκι. Οριακή είναι η κατάσταση σε παιδιατρική και ψυχιατρική που στηρίζονται σε επικουρικούς και μετακινήσεις ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΩΡΛ τμήμα είναι κενές οι 3 από τις 4 οργανικές θέσεις. Η οφθαλμολογική με έναν οφθαλμίατρο, ένας ο νευρολόγος, ένας ο κυτταρολόγος, ένας ο γαστρεντερολόγος. Η ουρολογική με έναν και έναν μετακινημένο,.
Στο νοσοκομείο υπηρετούν 10 επικουρικοί γιατροί σε διαρκή εργασιακή ομηρία, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο βάθος….η ιδιωτικοποίηση
Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου, που επέλεξαν να μην φύγουν στο εξωτερικό φαίνεται πως τιμωρούνται γι’ αυτό, καθώς υποχρεώνονται σε εξοντωτικό αριθμό εφημεριών και συχνά χρησιμοποιούνται για να μπαλώνουν λειτουργικές ανάγκες άλλων τμημάτων, κάποιες φορές και άσχετων με την ειδικότητα τους.
Η ΕΝΙΠ καταγγέλλει ακόμη ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όλες τις κυβερνήσεις προωθήθηκε η παραχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες και εργολάβους σε σίτιση, καθαριότητα, κλιματισμό, ανελκυστήρες, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες κλπ.«Η ιδιωτικοποίηση αυτή κοστίζει στο δημόσιο πολλαπλάσια και έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση, συνεχή προβλήματα, ανεπάρκειες και καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που καλύπτουν ανελλιπώς υπηρεσίες κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων» Οι γιατροί υπενθυμίζουν ακόμη ένα σοβαρότατο περιστατικό στο νοσοκομείο Γιαννιτσών πριν αρκετά χρόνια όταν ο ανελκυστήρας χάλασε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο καρδιολόγος με τον ασθενή που είχε έμφραγμα. Η βλάβη ήταν αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην προμήθεια κάποιου εξαρτήματος από τον εργολάβο που το αξιοποιούσε ως μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση».
Χειρότερη η εικόνα του νοσοκομείου Έδεσσας
Παρόμοια η εικόνα, ίσως χειρότερη σε κάποια τμήματα και στο γειτονικό νοσοκομείο της Έδεσσας, στην παθολογική για παράδειγμα 2 μόνιμοι και ένας επικουρικός και έναν ιδιώτη. «Στη Χειρουργική δύο μόλις γιατροί και η ΜΕΘ κλειστή με ότι αυτό συνεπάγεται για μία χειρουργική κλινική, για ένα νοσοκομείο γενικότερα, Στην παιδιατρική οι 3 ειδικοί από 9 εφημερίες το μήνα. Στην Μαιευτική οι 4 μόνιμοι και η μία μόλις ειδικευόμενη κάνουν σταθερά από 10-12 εφημερίες το μήνα. Στο ακτινολογικό δύο ουσιαστικά ακτινολόγοι με τον έναν να πραγματοποιεί 15 εφημερίες» αναφέρουν ακόμη οι γιατροί περιγράφοντας και την άσχημη κατάσταση στα κέντρα υγείας:
«Ενδεικτικά, στο ΚΥ Κρ. Βρύσης από τις 27 οργανικές θέσεις γιατρών πάνω από 55% είναι κενές και δεν προκηρύσσονται με καμία κυβέρνηση που λέει και ο λαός. Από τις 59 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, μαιών και άλλων παραϊατρικών ειδικοτήτων, διοικητικών κλπ, το 65% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές!! Υπάρχουν και 10 συμβασιούχοι σε διαρκή ομηρία.
Το ΚΥ Γιαννιτσών χωρίς οργανισμό, έρημο και αυτό, με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων (όπως παιδίατρος, καρδιολόγος), με συνεχείς μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού του, με 10 συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πριν λίγους μήνες είχε καταρρεύσει κατά την εφημερία γιατρός λίγο πριν την σύνταξη με σοβαρά προβλήματα υγείας, που μετακινούνταν αναγκαστικά για να εφημερεύσει στο νοσοκομείο Έδεσσας.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 υπήρχαν στο ΚΥ Γιαννιτσών (το λεγόμενο τότε ΙΚΑ) 35 γιατροί που έβλεπαν συνολικά τουλάχιστον 1000 περιστατικά την ημέρα. Σήμερα υπάρχουν μόλις 9 γιατροί, πολλοί από αυτούς λίγο πριν την σύνταξη, που βλέπουν συνολικά 1000 περιστατικά τον μήνα! Προφανώς όλα αυτά τα περιστατικά μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα και ο λαός χρειάζεται να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να λύσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.
Τα κέντρα υγείας συχνά υποχρεώνονται να αναζητούν χορηγούς και ευεργέτες για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα τους ή τη στήριξη του δήμου, όπως έγινε πρόσφατα, όταν για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την πρωτοχρονιά που πέρασε, πήρε φωτιά ο απαρχαιωμένος ηλεκτρολογικός πίνακας αφήνοντας για δύο σχεδόν μέρες στο κρύο και το σκοτάδι το ΚΥ».
Έγκλημα εκ προμελέτης
Στο κρίσιμο ερώτημα τι φταίει, οι γιατροί απαντούν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για [ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 12ετία: Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση».
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών απαιτεί κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας! Σύσταση και προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες έξι μόνιμων θέσεων παθολόγων και έξι μόνιμων ακτινολόγων! Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού.
– Άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων! Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και λειτουργία του με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα!
-Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι Εργολάβοι από τα Νοσοκομεία!
-Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές! Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!
– Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό!