in ,

Μ. Τρεμόπουλος: Παροξυσμός κοπής δένδρων στην πόλη!

Να γίνει κώδικας ορθής διαχείρισης του πρασίνου

Τη ανάγκη διαμόρφωσης ενός κώδικα ορθής πρακτικής διαχείρισης του πρασίνου ως τη μόνη λύση για να σταματήσουν οι μαζικές κοπές δένδρων και τα εγκληματικά κλαδέματα, που παρατηρούνται στην πόλη, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να γεμίσουν άμεσα οι 3.418 κενές δενδροδόχοι.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, με αφορμή τη δρομολογημένη κοπή 175 δένδρων στην οδό Κρήτης, αναφέρθηκε σε έναν «παροξυσμό» κοπής δένδρων που χαρακτηρίζει τη διοίκηση Ζέρβα το τελευταίο διάστημα και την προσπάθειά της για ρετουσάρισμα της πραγματικότητας και παρουσίαση στοιχείων που δεν αντέχουν στην κριτική. Μιλώντας ακόμη για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της ημερίδας που διοργάνωσε η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και δασολόγων πεδίου σημείωσε τα εξής:

«Τα δέντρα μέσα στην πόλη αποτελούν θεμελιώδη δομικά στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο δήμαρχος μιλάει για 55.000 δέντρα, στην ιστοσελίδα greentree.gr που έχει στοιχεία της δημοτικής υπηρεσίας πρασίνου για τα δένδρα στην πόλη φαίνεται ότι υπάρχουν 41.806 θέσεις δέντρων στη Δημοτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων είναι φυτεμένα 38.388 δέντρα και ότι υπάρχουν 3.418 κενές δενδροδόχοι κλπ ενώ ένα ποσοστό περίπου 2,6 % χαρακτηρίζονται ως  «νεκρά δέντρα».

Όσον αφορά την κατάσταση των υφιστάμενων δέντρων, το 74% περίπου (27.742 δέντρα) είναι σε μέτρια, καλή ή άριστη κατάσταση ενώ το 26% περίπου (9.561 δέντρα) είναι σε κακή ή χείριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2015, είχαν καταγραφεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 42.000 δέντρα, εκ των οποίων ήταν 38.072 ζωντανά, 1.257 νεκρά δέντρα και 2.746 κενές θέσεις.

Άρα παρατηρείται ότι, στην επταετία που πέρασε (2015-2022), μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των δέντρων, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κενών θέσεων δέντρων κατά 25% περίπου.

Με μια αναζήτηση στοιχείων από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις «μαζικές» κοπές δένδρων λόγω έντονης επικινδυνότητας:

* 13 δένδρα για ανέγερση νηπιαγωγείου (Λαχανά)

**  41 δένδρα επί της οδού Τσιμισκή

*** 175 δένδρα στη δενδροστοιχία της οδού Κρήτης (Ε΄ ΔΚ) και  35 δένδρα σε χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές και παρτέρια στην Ε’  ΔΚ και 8 δένδρα στην Β΄ ΔΚ»

Ως άλλοθι για την κοπή των δένδρων, σύμφωνα με τον Μ. Τρεμόπουλο, χρησιμοποιούνται λόγοι επικινδυνότητας. «Με μια αναζήτηση όμως και πάλι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διαπιστώνεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων των δημοτών από πτώσεις δένδρων ή κλάδων ανήλθε σε περίπου 81.000 €. Επίσης, η προσπάθεια αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου με τη φύτευση ενός νέου δενδρυλλίου στην θέση ενός δένδρου που κόβεται δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα καθώς σύμφωνα  με τον πρακτικό οδηγό του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου, ένα δένδρο που κόβεται πρέπει να αντικατασταθεί από τόσα δενδρύλλια έτσι ώστε το άθροισμα περιμέτρου των κορμών των δενδρυλλίων να ισοδυναμεί τουλάχιστον με τον κορμό του αρχικού δένδρου».

Στη συνέχεια ο Μ. Τρεμόπουλος παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών από δένδρα της πόλης, όπου φαίνονται κακές πρακτικές κλαδέματος και διαχείρισης των δένδρων που οι κορμοί τους χρησιμοποιούνται ως τραπεζάκι για καφέ ή ως καλάθι απορριμμάτων καθώς και φωτογραφίες δένδρων από την οδό Κρήτης που πριν ακόμα ληφθεί η σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή τους, τα δένδρα έχουν ήδη κλαδευτεί τόσο, που ουσιαστικά έχουν καταστραφεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός επιζών του Ολοκαυτώματος Μοσέ Αελιόν

Έχουμε πολλά να κάνουμε. Της Emilia De Rienzo