Σοκάρουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η ομάδα εργασίας στο δρόμο της κοινωνικής οργάνωσης νέων ΑΡΣΙΣ αναφορικά με τα ανήλικα παιδιά που πέφτουν θύματα εμπορίας. Μόνο στη Θεσσαλονίκη η οργάνωση κατέγραψε 137 άστεγα παιδιά, κάποιες φορές πολύ μικρής ηλικίας, όπως ένας 11χρονος από το Αφγανιστάν που εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες.
Μάλιστα, ο αριθμός των παιδιών που εντοπίζονται είναι αυξητικός. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη 57 ασυνόδευτα ανήλικα και τον Αύγουστο 108.
Αναλυτικά η ΑΡΣΙΣ αναφέρει σε ανακοίνωση της με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων:
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων συμπίπτει με την αύξηση της βίας απέναντι στα παιδιά -τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας σε μορφές εμπορίας και εκμετάλλευσης.
Κυρίως παιδιά που προέρχονται από οικογένειες στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, από κοινότητες Ρομά της Ελλάδας και των Βαλκανίων ή ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Η τελευταία κατηγορία παιδιών που εντοπίζονται στους δρόμους αποτελούν τα πλέον ευάλωτα θύματα, χωρίς κανένα οικογενειακό δίκτυο υποστήριξης.
Μόνο στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο η Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων κατέγραψε 137 άστεγα παιδιά, κάποιες φορές πολύ μικρής ηλικίας, όπως ένας 11χρονος από το Αφγανιστάν που εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες.
Ο αριθμός των παιδιών που εντοπίζονται είναι αυξητικός. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη 57 ασυνόδευτα ανήλικα και τον Αύγουστο 108.
Το Streetwork της ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ενταγμένο στον Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για ασυνόδευτους ανήλικους σε επισφαλείς συνθήκες, ως εναλλακτική λύση στην προστατευτική επιμέλεια στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε όλη την Ελλάδα τον Ιούλιο καταγράφηκαν στους δρόμους 249 ασυνόδευτα παιδιά, τον Αύγουστο 456 και το Σεπτέμβριο 494.
Τόσο τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, όσο και παιδιά Ρομά από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία που εντοπίζονται να ζουν άστεγα ή σε επισφαλείς συνθήκες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μορφές εργασιακής ή και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εκμετάλλευση, τα παιδιά αυτά εργάζονται τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα με ελάχιστα χρήματα, φυσικά «μαύρα. Εάν πρόκειται για Ρομά, η εργασία τους αφορά κυρίως επαιτεία, πώληση μικροαντικειμένων και περιοδείες στην πόλη με μουσικά όργανα. Τα ανήλικα προσφυγόπουλα δουλεύουν κατά βάση σε βενζινάδικα, πλυντήρια και χωράφια.
Η ΑΡΣΙΣ υπογραμμίζει ότι η ένταση του προβλήματος καθιστά αναγκαία τη λειτουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και νομικής υποστήριξης των ανθρώπων που πέφτουν θύματα εμπορίας –και ειδικά των παιδιών και απευθύνει έκκληση ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο.