Την ανάγκη το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς αλλά και ευρύτερα να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα επισημαίνει με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία κατοίκων που έχει συγκροτηθεί για την προστασία της παραλιακής ζώνης, στο Καραμπουρνάκι.
Αναλυτικά η Πρωτοβουλία κατοίκων επισημαίνει:
«Το Καραμπουρνάκι είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την ύπαρξη πολίχνης που ανέπτυξε επικοινωνία με τον Μυκηναϊκό κόσμο ήδη από την δεύτερη χιλιετηρίδα π.Χ., εμπορικές σχέσεις με την Αθήνα κατά τους γεωμετρικούς χρόνους και με την Ιωνία κατά τους αρχαϊκούς. Το αρχαίο πόλισμα στο Καραμπουρνάκι αποτελούσε τμήμα της Αρχαίας Θέρμης, την ενάλια.
Με τα δυο του λιμάνια και τη στρατηγική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο και στα νεότερα χρόνια (Ελευθέριος Βενιζέλος, συμμαχία με την Αντάντ, ερχομός των προσφύγων το 1922, Γερμανική κατοχή, εγκατάσταση των Άγγλων στο στρατόπεδο Κόδρα κατά τον εμφύλιο).
Αποτέλεσε τόπο ανάπτυξης της λαϊκής μας μουσικής.
Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Ελλάδος. Αποτελεί παράλιο φυσικό σχηματισμό ιδιαίτερου κάλλους, με πανοραμική θέα και προς τη πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και προς το άνοιγμα του ομώνυμου κόλπου.
Κατά το παρελθόν, η θάλασσα υπήρξε πηγή ζωής για τους Μικρασιάτες κυρίως πρόσφυγες κατοίκους του (αλιεία), αλλά και μέρος αναψυχής και πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη (λαϊκά κέντρα, κολύμπι, περίπατος).
Εδώ και δεκαετίες παρατηρείται μια παρατεταμένη αν όχι και σκόπιμη υποβάθμιση του τόπου. Σε αντίθετη κατεύθυνση εμείς οι κάτοικοι της περιοχής δε δεχόμαστε, την καθεστωτική αντίληψη επέκτασης των κάθε λογής αυθαιρεσιών, που συνέβησαν στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, σε προηγούμενες ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις και αξιώνουμε:
-την άμεση ανάκληση των επίμαχων πράξεων αναθεώρησης οικοδομικών αδειών όπως αιτούνται κάτοικοι της περιοχής με νομικό κείμενο που απέστειλαν στις 6-6-2022 και με αρ.πρωτ. 28044|6-6-2022 προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ,το δήμαρχο, τον νομικό του σύμβουλο και το δημοτικό συμβούλιο.
-Την ένταξη της περιοχής στο Περιφερειακό Χωρικό με τις συνοδές χρηματοδοτήσεις από τα ήδη εξασφαλισμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις επεκτάσεις τους, ως τμήμα του ενιαίου παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου μας, από την προέκταση της Αργοναυτών μέχρι τα όρια του, στη Σχολή Δικαστών, μαζί με την ανάδειξη του στρατοπέδου Καραμπουρνάκι(Κόδρα) ως Μητροπολιτικού Πάρκου. Ενιαίος περιφερειακός σχεδιασμός που εξαιρεί μεγάλα και ζωτικής σημασίας τμήματα του παραλιακού μετώπου μόνο ως ενιαίος δε μπορεί να λογαριάζεται.
-Την κήρυξη της περιοχής σε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
-Την υλοποίηση των όρων μη δόμησης της περιοχής που επιβάλλει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 2015 ως προς τους επίμαχους αδόμητου χώρους(ακτή Ντωβίλ, περιοχή σκάλας, ακτή Καλαμάκι, Βουλγάρικο Προξενείο).
-Τη νομική διερεύνηση των επίμαχων ιδιοκτησιών στην περιοχή πριν από το μέτρο των απαλλοτριώσεων και τη στενή παρακολούθηση εκ μέρους του Δήμου της αναγνώρισης δικαιούχων. Τη δημιουργία τράπεζας Γης σε επίπεδο Δήμου –Περιφέρειας για ανταλλαγή ιδιοκτησιών ίσης αξίας.
-Τη διεκδίκηση από μέρους της δημοτικής αρχής όλων των δημόσιων χώρων που εντάσσονται σε αυτή την περιοχή.
-Την απομάκρυνση των επιχωματώσεων που έχουν γίνει στο χώρο γύρω από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης ,ως την προέκταση της Αργοναυτών.
-Την επαναχάραξη της ζώνης αιγιαλού-παραλίας της περιοχής με πρωτοβουλία του Δήμου και ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του.
-Την επισκευή της σκάλας σημαντικό τοπόσημο της περιοχής και που ως γνωστόν τμήμα της έχει καταρρεύσει υπό τη εξαμβλωματική ολιγωρία των αρμοδίων και του δήμου ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν την κατασκευή καινούργιας πάνω στο αποτύπωμα της παλιάς και επέκτασης της. Τη συμπερίληψη της περιοχής ως προορισμό της θαλάσσιας συγκοινωνίας.
-Την καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων και άλλων παρεκβάσεων(παράνομα πάρκινγκ) και τη διαχείριση τους στην κατεύθυνση του ενιαίου σχεδιασμού.
-Το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κατά μήκος όλης της ακτής. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.
-Επιθυμούμε την ευρύτερη συσπείρωση πολιτών και φορέων, για μια πόλη στραμμένη προς τη θάλασσα και όχι με γυρισμένη τη πλάτη προς αυτή.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατοίκων για την προστασία της παραλιακής ζώνης, στο ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ».