Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται εντός της ημέρας για τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ υπέβαλε την παραίτησή του στη σκιά των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Ο Λετζέρι που ηγείται της υπηρεσίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών δημοσιογραφικών ερευνών την ίδια στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναστείλει την έγκριση του απολογισμού της (Frontex) για το 2020, μπλοκάροντας τη χρηματοδότησή της, εξαιτίας των χειρισμών της στην υπόθεση των ελληνικών επαναπροωθήσεων.
Τα ΜΜΕ (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, SRF Rundschau και Republik) μελέτησαν τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ίδιου του ευρωπαϊκού οργανισμού, καθώς στο σύστημα Jora καταγράφονται οι αναφορές περιστατικών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας καταδεικνύουν ότι η βάση δεδομένων της Frontex έχει καταγράψει εμπλοκή της υπηρεσίας σε 222 επιχειρήσεις του Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, απελαύνοντας με συνοπτικές διαδικασίες 987 πρόσφυγες, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπερνάει τους 8.300 ανθρώπους.
Στα βάση δεδομένων τα περιστατικά αυτά καταγράφονται ως «παρεμπόδιση αναχώρησης», κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό βάζει στοπ σε πρόσφυγες προτού εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγκάζουν τους πρόσφυγες να αλλάξουν πορεία ή ειδοποιούν το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει έως τα παράλια της γειτονικής χώρας.
Τα στοιχεία της Frontex, όμως είναι εκείνα που αποδεικνύουν την παραπλανητική χρήση του όρου, όπως φαίνεται και από το περιστατικό εξαφάνισης 50 ανθρώπων από τη Λέσβο στις 28 Μαΐου 2021. Οι πρόσφυγες είχαν στείλει τότε την οργάνωση Aegean Boat Report γεωγραφικό στίγμα και φωτογραφίες, με τις ελληνικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν γνώση του περιστατικού. Λίγες ώρες αργότερα οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένοι πάνω σε liferaft στο Αιγαίο, από όπου τους διέσωσαν οι τουρκικές Αρχές. Το περιστατικό αυτό ονομάστηκε ως «παρεμπόδιση αναχώρησης», ενώ είναι εμφανές ότι πρόκειται για παράνομη επαναπροώθηση.
Αυτό, άλλωστε, αναφέρει αξιωματικός του ελληνικού Λιμενικού, ο οποίος μίλησε ανώνυμα σε δημοσιογράφους, ενώ άλλες δύο ανώνυμες πηγές από τη Frontex επιβεβαιώνουν ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις καταγράφονται ως «παρεμπόδιση αναχώρησης» στη βάση δεδομένων Jora.
Η θύελλα που έχει ξεσπάσει για τις πρακτικές που ακολουθούσε έφερε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) να διαπιστώνει βαρύτατες ευθύνες σε τρία ανώτατα στελέχη της Frontex, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της, Φαμπρίς Λετζέρι,
Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε πρόσφατα δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να βραβεύσει τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Αν και υπόλογος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Λετζέρι, είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι η Frontex δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του POLITICO.
Πηγή: efsyn.gr