Σε κρίσιμα συμπεράσματα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα κατέληξαν έξι διεθνείς οργανώσεις στην έκθεσή τους με τον εύγλωττο τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».
Στην πολυσέλιδη αναφορά που συνέταξαν μετά την ερευνητική αποστολή τους, από 1 έως 15 Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία συναντήθηκαν με δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και θεσμικούς παράγοντες, καταπιάνονται με τη δολοφονία Καραϊβάζ, την προσπάθεια ελέγχου των ειδήσεων, τις απειλές σε ρεπόρτερ που καλύπτουν προσφυγικό και διαδηλώσεις, αλλά και τις συστηματικές νομικές απειλές κατά δημοσιογράφων.
Η συστημική κρίση που πλήττει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ν.Δ. να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές και να «ελέγξει το μήνυμα», όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Senior Advocacy Officer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ, Λόρενς Ούτινγκ.
Σχετικά με τη λίστα Πέτσα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για σκάνδαλο, ενώ εκτενής είναι η αναφορά τους στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη.
Για την «πόλωση του κατακερματισμένου τοπίου ΜΜΕ» οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι «υπό την παρούσα κυβέρνηση, η κατάληψη ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και το επαγγελματικό ρεπορτάζ από ό,τι στο παρελθόν, καθώς τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και η πολιτική της κυβέρνησης συχνά ευθυγραμμίζονται, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση ισχυρών αντιπολιτευτικών φωνών σε αυτά τα μέσα.
Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τα συμπεράσματα της έρευνας, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει: “Ο κ. Μητσοτάκης «έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας». Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η έκθεση 7 διεθνών οργανώσεων σε μία έκθεση κόλαφο για καθεστωτικές πρακτικές που μας μετατρέπουν σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία”.
*Με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών