Το τελευταίο διάστημα μια σειρά αποτρόπαιων γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη (ο θάνατος ενός άστεγου στην Αριστοτέλους, ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, η καταγγελία για ομαδικό βιασμό από τη Γεωργία Μπίκα, η φρικτή δολοφονία του Άλκη Καμπανού σε δημόσιο χώρο κ.α.). Με φανερό το αίσθημα μεγάλης ανησυχίας για τα συνεχόμενα αυτά περιστατικά και για το τί μπορεί να σημαίνουν για την κοινωνική κατάσταση της πόλης αυτή τη στιγμή, φοιτητές και φοιτήτριες της κατεύθυνσης Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, αντιδρούν μέσω της τέχνης δημιουργώντας μια σειρά συμμετοχικών performances με στόχο να εξετάσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη ζωή σε αυτή χθες και σήμερα, καθώς και την τρέχουσα κοινωνική της κατάσταση. Η καλλιτεχνική αυτή έρευνα θα καταλήξει σε εικοσάλεπτες performances που θα παρουσιαστούν γύρω στα μέσα Ιούνιου.
Όπως αναφέρουν στο ανοιχτό κάλεσμά τους για τη δημιουργία των έργων αυτών απευθύνονται στους κατοίκους της πόλης, σε αυτούς που η καλλιτεχνική κολεκτίβα Rimini Protokoll έχει ονομάσει «ειδικούς της καθημερινότητας». «Καλούμε όσες και όσους επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη (χθες και σήμερα), και να πάρουν μέρος στις παραστάσεις που θα δημιουργηθούν στο διάστημα μεταξύ 2 Μαΐου και 15 Ιουνίου (σε περίπου 10 τρίωρες συναντήσεις) να στείλουν ένα σύντομο μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας τους (μέιλ και τηλέφωνο) καθώς και όποιες άλλες ερωτήσεις μπορεί να έχουν στο: [email protected] μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη θεατρική εμπειρία» τονίζεται στο κάλεσμα.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ειδοποιηθούν αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας προκειμένου να παραβρεθούν σε κοινή συνάντηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στις αρχές Απρίλη όπου θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το project και θα γίνει ο διαχωρισμός των ομάδων εργασίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.