Την Δευτέρα 14 Φλεβάρη 2022 ξεκίνησε η δίκη του Πολύκαρπου Γεωργιάδη για την γνωστή πια υπόθεση δυο κιλών εκρηκτικής ύλης που είχε στην φύλαξή του στην αποθήκη των εκδόσεων Ασύμμετρη Απειλή στην οδό Αναστασίου Ζίννη στο Κουκάκι. Η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις δέκα το πρωί και διακόπηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι για να συνεχιστεί και πιθανότατα να ολοκληρωθεί στις 2 Μαρτίου 2022.
Του Τάσου Θεοφίλου για το omniatv
Η εχθρική στάση της έδρας
Η εχθρική απέναντι στον κατηγορούμενο διάθεση τόσο της έδρας όσο και της εισαγγελέως φάνηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το στάδιο της κατάθεσης λίστας μαρτύρων υπεράσπισης. Η Πρόεδρος, κυρία Παρασκευή Γρίβα, θεώρησε ότι η λίστα των εφτά (7) μαρτύρων ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί, τους σχεδιασμούς της για μια δίκη με συνοπτικές διαδικασίες.
Εφτά άνθρωποι θέλησαν να υποστούν την βάσανο της δικαστικής εξέτασης προκειμένου να υπερασπιστούν έναν άνθρωπο που, λόγω του διογκωμένου κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει με την επιβολή ποινής κάθειρξης διπλάσιας των αριθμών μαρτύρων. Ο αριθμός των μαρτύρων, λοιπόν, και όχι το διογκωμένο κατηγορητήριο, ούτε οι μήνες που είναι ο Πολύκαρπος στη φυλακή, ούτε τα χρόνια με τα οποία κινδυνεύει να καταδικαστεί ήταν αυτός που τελικά φάνηκε υπερβολικός στην πρόεδρο της έδρας, κυρία Παρασκευή Γρίβα, που ζήτησε τη μείωση του αριθμού τους.
Δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος επέμεινε να μην απεμπολήσει το δικαίωμά του στην υπεράσπιση, η διαδικασία της εξέτασης μαρτύρων αμέσως μετατράπηκε σε ένα ντελίριο απαξίωσής τους, από το οποίο δεν γλίτωσε ούτε καν ο κοσμήτορας καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παναγιώτης Πολίτης.
Κορυφαία ερώτηση με την οποία η εισαγγελέας, Ευθυμία Σωτηροπούλου, επιχείρησε να βρει την αλήθεια και να ελέγξει την αξιοπιστία του μάρτυρα, ήταν το αν στην σχολή στην οποία διδάσκει είχαν καταλήψεις και το τι «κοινός παρανομαστής» μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε έναν κοσμήτορα και έναν άνθρωπο με απολυτήριο λυκείου όπως ο κατηγορούμενος…
Είχε προηγηθεί βέβαια η εξέταση των δύο μαρτύρων της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι, αφού απάντησαν αρνητικά ως προς το επίδικο της κατηγορίας, για το αν δηλαδή υπάρχει οποιοδήποτε δεδομένο που να δείχνει ότι ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να διαθέσει τα δύο κιλά εκρηκτικής ύλης σε τρίτους για τον σκοπό διάπραξης κακουργήματος, προκάλεσαν το εκνευρισμό της εισαγγελέως κυρίας Ευθυμίας Σωτηροπούλου, που τους επέπληξε με την αμφιλεγόμενη ως προς την νομική της ορθότητα φράση: «Καλό είναι να σε αυτές τις υποθέσεις… να κρατάτε ένα αντίγραφο από τις καταθέσεις. Να έρχεστε διαβασμένος!»
Η τρομοκρατία μιας δημόσιας δίκης
Μπορεί το αδίκημα που δικάζεται να μην έχει στην πραγματικότητα σχέση με την «τρομοκρατία» όμως ένας άλλος τρόμος έχει καταλάβει την έδρα. Ο τρόμος της δημοσιότητας! Η έδρα δεν αρκέστηκε στον περιορισμό του ακροατηρίου στα 15 μόλις άτομα με πρόσχημα τον Covid-19, σε μια αίθουσα όπου καταφανώς θα ήταν ασφαλές ακόμα και να επιτρέπονταν τα διπλάσια, αλλά επιδίωξε επιπλέον να δημιουργήσει μια απειλητική ατμόσφαιρα για τους ανταποκριτές.
Συνεχείς ήταν οι απειλές προς δημοσιογράφους με κορυφαίο σημείο όταν η διαδικασία διακόπηκε προκειμένου η πρόεδρος κυρία Παρασκευή Γρίβα να δώσει εντολή στην αστυνομική φρουρά της αίθουσας να ελέγξει το κινητό της δημοσιογράφου της εφημερίδας Documento, Δανάης Μπαρτζόκα, για να διαπιστώσει αν ηχογραφεί την διαδικασία.
Χαρακτηριστική επίσης και η φράση της εισαγγελέως προς το συνεργείο του omniatv: «κρατάμε εμείς πρακτικά, δεν έχουμε ανάγκη την βοήθειά σας».
Δεν επέτρεψαν στον κατηγορούμενο να απολογηθεί
Καθώς μια καθόλου μικρή μερίδα των δικαστικών λειτουργών στην Ελλάδα αντλεί, αν όχι λόγω άμεσης βιολογικής διαδοχής, σίγουρα όμως ως συνολικότερη δικαιϊκή κληρονομιά, τις αντιλήψεις σε σχέση με τον ρόλο της από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν σοκάρει ούτε η προσπάθεια φίμωσης του (εκτός λίστα Πέτσα) Τύπου, ούτε η απαξίωση μαρτύρων ακόμα κι αν πρόκειται για εκδότες ή και καθηγητές πανεπιστημίου.
Αυτό που σόκαρε ήταν ότι η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε στον κατηγορούμενο να απολογηθεί. Στην πραγματικότητα δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει ούτε μια φράση του, διακόπτοντάς τον συνεχώς, με την επανάληψη ερωτήσεων που είχαν ήδη απαντηθεί από τον ίδιο.
Δυστυχώς, όπως με διάφορες αφορμές άφησε να εννοηθεί η εισαγγελέας, την πρόταση της την έχει έτοιμη πριν την ακροαματική διαδικασία. Όπως φαίνεται, έτοιμη έχει και η έδρα μια ποινή που για άλλη μια φορά θα καταδείξει ποιος από όλους τους ορόφους της ΓΑΔΑ ασκεί την δικαστική εξουσία στο κράτος των αρίστων.
Σχετικά με τα όσα συνέβησαν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.