Αν η κοινωνία δεν ήταν τόσο σοκαρισμένη από τα απανωτά χτυπήματα, το νομοσχέδιο που κατεβαίνει σήμερα στη βουλή για τη νομιμοποίηση του τζόγου θα έπρεπε ίσως να θεωρηθεί μια από τις πιο αντικοινωνικές και προκλητικές “πρωτοβουλίες” της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τον καρπό μιας “γόνιμης” συνάντησης: η άμεση ανάγκη είσπραξης χρημάτων από τον κρατικό μηχανισμό λόγω κρίσης χρέους, έρχεται να συναντηθεί με τις τεράστιες δυνατότητες κερδοφορίας που δίνει σε μικρά και μεγάλα αφεντικά ο πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων για νόμιμο τζογάρισμα. Ο τζόγος, ιδιαίτερα στις μαζικές και χαμηλού κόστους μορφές τους, μπορεί να δίνει σημαντικά κέρδη ακόμα και σε περιόδο κρίσης, αφού η φτώχεια, η ανεργία και η απελπισία ωθεί ακόμα περισσότερο στο κυνήγι του -άπιαστου- εύκολου κέρδους.
Όπως λοιπόν έχει συνομολογηθεί με την τρόικα, μέσω της νομιμοποίησης του ηλεκτρονικού στοιχήματος και της παροχής αδειών για “φρουτάκια”, η κυβέρνηση επιδιώκει την είσπραξη εσόδων για το κράτος ύψους 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων το 2011. Ένα ποσό που κατά τεκμήριο θα προέλθει επίσης από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής δεν φαίνεται να αφορούν την κυβέρνηση: άλλωστε, ως γνωστό, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό (ακόμα και αν το έχεις νομιμοποιήσει εσύ). Έτσι, περιορίζεται σε υποσχέσεις ελέγχων και στις συνήθειες δικαιολογίες, σύμφωνα με τις οποίες καλύτερα να υπάρχει νόμιμος, παρά παράνομος τζόγος. Σύμφωνοι, άλλα αν κάποιος έχει την ευθύνη για τον παράνομο τζόγο, είναι το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί.
Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας – μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα αφορούν σε 25.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά. 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα). Ευρείας κλίμακας κάτοχοι άδειας μπορούν θα είναι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.Από το νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών για διαδικτυακό στοίχημα μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό .
Συνολικά λοιπόν 30.000 φρουτάκια θα εγκατασταθούν σε χιλιάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό κέρδους όσων θα εκμεταλλεύονται τα μηχανήματα και τα στοιχήματα, μπορεί σύμφωνα με το νόμο να φτάνει το 20% των εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 80% θα διανέμενεται στους παίκτες.
Τα αναμενόμενα κέρδη φυσικά από τα φρουτάκια και το στοίχημα έχουν προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο -προς ιδιωτικοποίηση- ΟΠΑΠ, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που συνδέονται ήδη με αυτόν μέσω συμβάσεων (βλ ΙΝΤΡΑΛΟΤ και Κόκκαλης), προσπαθούν να διασφαλίσουν τον έλεγχο και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, στην οποία άλλωστε σχεδιάζουν νέα ανοίγματα μέσω του διαδικτυακού στοιχήματος. Οι ιδιωκτήτες καζίνο, τα κέρδη των οποίων σημείωσαν κάμψη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω κρίσης, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος από τις άδειες. Όλοι μαζί, προσπαθούν με παρεμβάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή να ρίξουν τις τιμές από τις άδειες και τα ποσοστά φορολογίας.
Το πώς θα μοιραστούν τελικά τα κέρδη, μένει να το δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φαινόμενα κοινωνικής κρίσης που οδήγησαν το 2003 ακόμα και την κυβέρνηση Σημίτη να αποσύρει τα φρουτάκια, θα απειλήσουν ξανά την κοινωνία σε όλη την χώρα.