Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ εξέτασε και απορρίπτει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα νέα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική και προτείνει να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου. Η γνώμη αυτή, από το μεγαλύτερο επιστημονική ίδρυμα της χώρας, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, δίνοντας σοβαρά επιχειρήματα στους κατοίκους που μάχονται ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της “Ελληνικός Χρυσός”.
Το ΑΠΘ, μετά από σχετική πρόσκληση των κατοίκων της Ιερισσού, που του ζητούσαν να εκφράσει άποψη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», συγκρότησε επιτροπή για να το μελετήσει, ώστε να καταθέσει την άποψή της πριν την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Η επιτροπή συγκροτήθηκε με ευθύνη του συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Κ. Κατσιφαράκη, ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του προτάσεις μελών του Συμβουλίου για το επιστημονικό αντικείμενο και τη διαθεσιμότητα των συναδέλφων.
Τα μέλη της επιτροπής είναι οι: Ζάγκας Θ. (Σχολή -ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος), Κατσιφαράκης Κ. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), Κρεστενίτης Ι. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), Μελάς Δ. (Τμήμα Φυσικής), Σαμαρά Κ. (Τμήμα Χημείας), Τσαλικίδης Ι. (Γεωπονική Σχολή), Χατζησπύρου Σπ. (Τμήμα Χημικών Μηχανικών).
Η Επιτροπή, με τη συνδρομή άλλων καθηγητών που έστειλαν υλικό της ειδικότητάς τους, μελέτησαν το φάκελο ΜΠΕ που εκπόνησε η εταιρεία ENVECO Α.Ε. Επιπλέον, επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρείας στο Στρατώνι, είχαν συζήτηση με τον γενικό διευθυντή και το επιστημονικό προσωπικό της και επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της. Τέλος επισκέφθηκαν την τοποθεσία «Σκουριές», όπου η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την μεταλλευτική της δραστηριότητα.
Η Επιτροπή έκρινε ότι η ΜΠΕ έχει πολλά ορθά σημεία, αλλά και πολλά κενά, ενώς διαφώνησε με κάποιες από τις τελικές εκτιμήσεις και κυρίως με την εκτίμηση της εταιρίας, η οποία θεωρεί σαν αειφορική εκμετάλλευση την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης των 264.000 στρεμμάτων, που της έχει παραχωρηθεί.
Ανλυτικά η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος εδώ.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι καταγγέλουν την περασμένη Παρασκευή, ότι ομάδες τραμπούκων, στηριζόμενες από την εταιρία αλλά και δημάρχους της περιοχής, προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς πολιτών, καταστροφές και επιδρομές στα σπίτια. Βλέπε την καταγγελία των επιτροπών αγώνα των κατοίκων της περιοχής εδώ.