Δικαίωση για την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ αλλά και των κινημάτων που διεκδικούν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 92/2022 κατά της ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού.
«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν χρεώνεται λογιστικά, δεν αποτελεί αντικείμενο κέρδους. Δεν μπορεί να τιμολογείται με αυστηρά οικονομικά και μόνο κριτήρια χωρίς εκτίμηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων».
Αυτό ουσιαστικά δέχεται η απόφαση 92/2022 του Δ΄Τμήματος (5μελής σύνθεση) του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε στις 18 Γενάρη. Περαιτέρω, λόγω της σπουδαιότητας της, παραπέμπει την υπόθεση να εκδικαστεί σε νέα δίκη, στην μείζονα σύνθεση (7μελή) του ΣτΕ, στις 10 του ερχόμενου Μάη.
Όπως επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ:
«Είναι μια δικαίωση για το Σωματείο μας, την συλλογικότητα SOSte to Nero και τους πολίτες που προσέφυγαν μαζί μας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (ηπειρωτικής και νησιωτικής).
Τον Μάη του 2017, εκδόθηκε η ΚΥΑ τιμολόγησης νερού η οποία ουσιαστικά, λογιστικοποιεί τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες για την διαχείριση τους, ενώ εισάγει την περίφημη «ανάκτηση κόστους» όπου οι πολίτες πλέον θα χρηματοδοτούν τις επενδύσεις του κάθε ιδιώτη εξασφαλίζοντας του σίγουρο κέρδος. Ότι περίπου συμβαίνει στα διόδια του ΣΔΙΤ της Αττικής Οδού και των Εθνικών δρόμων!
Προέβλεπε ακόμη και το κοινωνικό τιμολόγιο των εταιρειών ύδρευσης να διαμοιράζεται στους υπόλοιπους χρήστες προκειμένου να μην χάσει ούτε ευρώ από τα κέρδη του ο κάθε πάροχος.
Τα δικαστήριο επικαλείται την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης», καθώς και ότι «η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας»
Πουθενά από την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού του 2017 δεν διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού ύδρευσης, η ποσότητα, οι τοπικές γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για την προσβασιμότητα στους πολίτες. Μοναδικός σκοπός της ΚΥΑ είναι να έχει κέρδη ο πάροχος, κέρδη από ένα φυσικό αγαθό που θα τα πληρώνει ο πολίτης.
Το Σωματείο μας και οι πολίτες που προσέφυγαν μαζί μας θα είναι παρόντες και τον Μάη στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε την προσβασιμότητα και την Δημοκρατία στο νερό. Σηκώσαμε το βάρος για τα νερά όλης της χώρας, την αγροτική παραγωγή, τις ΔΕΥΑ, την ΕΥΔΑΠ, αφού η ΚΥΑ δεν εξαιρούσε κανέναν. Η αύξηση της τιμής του νερού στην άρδευση προκαλεί αυτόματα αύξηση των αγροτικών προϊόντων.
Δε φτάσαμε τυχαία ως εδώ, απολαμβάνουμε ποιοτικό και φτηνό νερό ως κοινωνικό αγαθό, επειδή ποτέ δεν τα παρατήσαμε, επειδή από την πρώτη στιγμή ήμασταν στους δρόμους αποφασισμένοι:
Με τις κινητοποιήσεις και την απεργία πείνας το 2007-2008
Με τον αγώνα του 2013-2014 κατά του ΤΑΙΠΕΔ που κορυφώθηκε με το μεγαλειώδες Δημοψήφισμα του Νερού με το βροντερό 98,3% ΟΧΙ στην πώληση της ΕΥΑΘ.
Με την απόφαση 1906/14 του ΣτΕ κατά του ΤΑΙΠΕΔ το 2014.
Με την καμπάνια ¨Το νερό στο Σύνταγμα¨ το 2016.
Με την δημιουργία των Μπλε Κοινοτήτων νερού το 2016.
Με την καμπάνια Ε Όχι και το νερό το 2018
Με την απόφαση 1224/20 του ΣτΕ κατά του Υπερταμείου το 2020
Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
Ήδη ετοιμάζεται το ΣΔΙΤ των 300.000.000 ευρώ για να δώσουν το νερό της Αθήνας σε ιδιώτες.
Σας θέλουμε μαζί μας, όλες και όλοι μαζί μπορούμε για άλλη μια φορά να ακυρώσουμε τα σχέδια τους που θέλουν με κάθε τρόπο να μετατρέψουν το νερό σε εμπόρευμα».