Σήμερα δικάζεται από 3ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου, μετά από μήνυση αστυνομικών για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης πρόκληση διακεκριμένων φθορών. Η μήνυση έγινε από τους αστυνομικούς που έχουν ήδη καταδικαστεί για τον ξυλοδαρμό του άτυχου σπουδαστή.
Πρόκειται για την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως ζαρντινιέρα. Λίγες ώρες μετά τη λήξη της πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 2006, ο 24χρονος φοιτητής περνούσε από το Συντριβάνι, μπροστά από το ξενοδοχείο ABC, όπου βρισκόταν πολύ άνδρες της Ασφάλειας. Ξαφνικά, τουλάχιστον τρεις από αυτούς, με καλυμένα πρόσωπα, άρχισαν να τον χτυπούν βίαια με αποτέλεσμα τον πολλαπλό του τραυματισμό στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ασφάλειας και της αστυνομίας όπως, Νίκος Παππάς, διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, ήταν επίσης παρόντες στον ξυλοδαρμό, χωρίς να κάνουν τίποτα για να τον σταματήσουν.
Η υπόθεση έφτασε εγκαίρως στη δημοσιότητα, χάρη στη μαρτυρία ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο. Ανάμεσά τους και 8 καθηγητές του ΑΠΘ, που κατέθεσαν σχετική μύνηση, συνοδευόμενη μάλιστα από οπτικό υλικό. Το ίδιο βράδυ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε “Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία”. Την ημέρα μετά την πορεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας ως “περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος” και δήλωσε ότι “Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης”.
Δύο μέρες μετά από την σύλληψη του Δημητρίου, βγήκε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί “έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί”. Λόγω αυτής της ανακοίνωσης, το περιστατικό έγινε γνωστό ως “η υπόθεση της ζαρντινιέρας”.
Τελικά, μετά τις αντιδράσεις, στις 22 Νοεμβρίου 2006, με παραγγελία του Πολύδωρα, τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, και διέταξε επίσης την μετακίνηση έξι άλλων σε περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
Στις 12 Ιουνίου 2007, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ της Αθήνας έθεσε τον Νίκο Παππά, πρώην διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε 15ήμερη αργία. Αργότερα ο Παππάς πήρε προαγωγή στη θέση διευθυντή της αστυνομίας στο Κιλκίς[5][24]. Στις 14 Δεκεμβρίου 2007, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ της Θεσσαλονίκης επέβαλε αργία 6 μηνών με απόλυση σε αρχιφύλακα, αργία 4 μηνών με πρόσκαιρη παύση σε αστυνομικό Β’, και αργία δύο και τριών μηνών σε τρεις αστυφύλακες. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τέτοιες ποινές εφαρμόζονται συνήθως ως μείωση του μισθού για την ορισμένη περίοδο.
Η δίκη των οκτώ αστυνομικών που αντιμετωπίζουν καταγγελίες αναμένεται να αρχίσει στις 4 Νοεμβρίου 2008, μετά από δύο αναβολές, πρώτα στις 29 Νοεμβρίου 2008 και για δεύτερη φορά στις 2 Απριλίου 2008, δίκη για την οποία ο Δημητρίου και οι οικογένειά του είχαν έρθει από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη και τις δύο φορές. Επτά από τους αστυνομικούς κατηγορούνται για την απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, και ο πρώην διευθυντής Νίκος Παππάς για απλή συνεργασία και για την απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση.
Στις 16 Οκτωβρίου 2008, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ επέβαλε ποινή εξάμηνης αργίας σε έναν αρχιφύλακα, τετράμηνης σε έναν αστυφύλακα και πρόστιμο χιλίων ευρώ σε έναν αστυνόμο. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι.
Οκτώ αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή καταδικάστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου του 2008 από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες.
Οι ίδιοι αστυνομικοί είναι αυτοί που μήνυσαν τον ξυλοδαρμένο φοιτητή. Πρόκειται, δυστυχώς, για μια συνηθισμένη τακτική της αστυνομίας, η οποία μηνύει κατ’ εξαίρεση όσους διαδηλωτές έχουν υποστεί εμφανή ξυλοδαρμό, ώστε αφενός να δικαιολογήσει τη χρήση βίας, αφετέρου να διαπραγματευτεί αμοιβαία απόσυρση μηνύσεων. Οι διαδηλωτές, τις περισσότερες φορές, εξαιτίας του βάσιμου φόβου ότι σπάνια αστυνομικοί τιμωρούνται για τέτοιες υποθέσεις, αποδέχονται την απόσυρση.
Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο μετά από αναβολή που είχε πάρει τον περασμένο Απρίλιο, λόγω του ότι ο κύπριος σπουδαστής δεν είχε καταφέρει να παραστεί στη δίκη λόγω ασθένειας.
(Πληροφορίες από wikipedia.org και seleo.gr)