Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχαν οι πολίτες που αντιδρούν στην καταστροφική απόσπαση των αρχαίων ευρημάτων της Βενιζέλου, καθώς το δικαστήριο δικαίωσε εν μέρει την προσφυγή 316 πολιτών, διατάσσοντας την φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση και κινηματογράφηση των εργασιών που γίνονται στο σκάμμα της Βενιζέλου.
Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του ο πολεοδόμος και χωροτάκτης Στράτος Μάνος:
«Δημοσιεύθηκε αργά το μεσημέρι (της Δευτέρας) η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση συντηρητικής αποδείξεως που είχαν ασκήσει οι 316 Έλληνες πολίτες κατά της «Αττικό Μετρό ΑΕ», της «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και του «Δημ. Κορρέ», η οποία είχε εκδικαστεί στις 25.10.2021.
Το Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αίτηση, επέτρεψε συντηρητική απόδειξη (φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις και κινηματογραφήσεις των εργασιών που συντελούνται αυτή τη στιγμή στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου) από ειδικούς της επιλογής των αιτούντων πολιτών (με ειδικές γνώσεις αρχαιολογίας και μηχανικής και κατασκευών τεχνικών έργων) και υποχρέωσε τους καθ’ ων η αίτηση να την ανεχθούν και να μη την εμποδίσουν. Διέταξε δε να διεξαχθεί αυτή μέχρι την 8 Δεκεμβρίου 2021. Το θέμα της συντηρητικής αποδείξεως που διατάχθηκε είναι να εκτιμηθεί αν οι επίδικες εργασίες απόσπασης επιτρέπουν πράγματι («de lege artis») την επαναφορά του κρίσιμου Μνημείου στη θέση του, σε ποσοστό 92%, όπως επιβάλλει η Υπουργική Απόφαση της 04.03.2020. Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο απέρριψε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που είχαν ασκήσει κατά των αιτούντων το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης».
Για την θετική δικαστική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στις Κινήσεις Πολιτών να καταγράψουν τα όσα συμβαίνουν στον σταθμό της Βενιζέλου μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 ο νομικός και πανεπιστημιακός, Απόστολος Σοφιαλίδης.
Αναφερόμενος στην δικαστική προσφυγή 316 πολιτών ο κ. Σοφιαλίδης ανέφερε ότι «ζητήσαμε συντηρητική απόδειξη, δηλαδή προκαταβολικά μια διεξαγωγή αποδείξεως με πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία και το δικαστήριο από το διατακτικό της αποφάσεως δέχθηκε εν μέρει την αίτηση μας. Δεν διέταξε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία, διέταξε όμως φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση και κινηματογράφηση των εργασιών που γίνονται αυτή τη στιγμή στον σταθμό Βενιζέλου».
Σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα ο κ. Σοφιαλίδης διαπίστωσε πως «αυτό που φαίνεται είναι ότι η μέχρι σήμερα στάση του υπουργείου και της Αττικό δεν ήταν και δεν είναι νόμιμη, και μπορεί να είναι καταστροφική. Η στάση δηλαδή της πλήρους αρνήσεως να ακούσουν κάθε άλλη επιστημονική γνώμη για την τύχη του μνημείου και για τον τρόπο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου».
Κληθείς να σχολιάσει τις κυβερνητικές διαρροές περί διώξεων όσων αντιδρούν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ο κ. Σοφιαλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Περιμένω από την πολιτική ηγεσία του τόπου να παραδεχθεί κάποια στιγμή ότι μπορεί να έκανε και λάθος, θα περιμένουμε να μας το πουν τα δικαστήρια; Φωνάζουν όλοι για αυτό. Δεν έχει καμία βάση όλη αυτή η απολύτως αρνητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να έχουν κάνει σφάλμα. Αυτό να το κάνει ένας μικρός, ένας πεισματάρης, όχι όμως ένας υπουργός και ένας πρωθυπουργός».