«Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Τροφίμων – Ποτών, Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη», Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού, Εργαζομένων ΟΤΑ και Οικοδόμων. Τα σωματεία καταγγέλουν πως «την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, με τα νοσοκομεία να έχουν ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές» ενώ παραθέτουν στοιχεία για τις τραγικές εικόνες που αντικρίζει κανείς σε νοσοκομεία, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Νοσοκομεία “Παπαγεωργίου” και ΑΧΕΠΑ, όπου ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Το προσωπικό λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, αφού στις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπήρχαν, προστέθηκαν και οι ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας.
Την ίδια ώρα, που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, παραμένουν εκτός χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.
Έχει υπερδιπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ογκολογικούς, καρδιολογικούς και άλλους ασθενείς. Οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων δεν λειτουργούν όλες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων που μετακινούνται για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και αλλού, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ενδεικτικά, στο ΓΝ “Παπαγεωργίου” από 14 χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΑΧΕΠΑ, από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3, είτε επειδή μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν.
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι τραγικά υποστελεχωμένο και κτιριακά επικίνδυνο, δημιούργησαν χωρίς υποδομή και προσωπικό, ούτε καν φιάλες οξυγόνου, κλινική COVID για ψυχιατρικούς νοσηλευόμενους.
Στο “Θεαγένειο” ΑΝΘ, αιματολογικές, κυτταρολογικές και άλλες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού που βγήκε σε αναστολή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνολικά ξεπερνούν τις 200, ενώ την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17%.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη να γίνει πράξη άμεσα η απαίτηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και τη σοβαρή ενίσχυση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση;
Φταίνε οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, που ο κορονοϊός θερίζει, ενώ τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα με δικά τους έξοδα;
Φταίνε οι εργαζόμενοι που τους υποχρεώνουν να κρύβουν ότι είναι άρρωστοι;
Φταίνε οι εργαζόμενοι που αν βγουν θετικοί δεν πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους τις ημέρες καραντίνας;
Φταίνε όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στις δουλειές τους και είναι στοιβαγμένοι στα ελάχιστα λεωφορεία;
Φταίνε τα παιδιά που είναι σε 25άρια τμήματα και αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, να τον μεταφέρουν στο σπίτι με αποτέλεσμα να κολλήσουν και οι γονείς τους;
Φταίνε όσοι φοβούνται να κάνουν εμβόλιο επειδή δεν βρίσκουν απαντήσεις;
Φταίνε οι πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας, που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και αποτελούν υγειονομική βόμβα;
Η ευθύνη σίγουρα δεν είναι ατομική, όπως θέλουν να μας πείσουν.
Δεν ευθύνεται ο λαός!
Για την κατάσταση ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες που έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση των κερδών των αρπακτικών κλινικαρχών. Αυτό τον σχεδιασμό εξυπηρετεί και το “νέο” ΕΣΥ που προχωράει η κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι μια επιλογή έχουν οι εργαζόμενοι.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την εργοδοσία και τα κόμματα που την στηρίζουν. Δικό τους έργο είναι οι νεκροί σε χώρους δουλειάς όπως πρόσφατα στην COSCO, στον ΟΑΣΘ από τον κορονοϊό, αλλά και σε άλλους κλάδους όπως στους διανομείς . Εξαιτίας τους ένας εργάτης χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες.
Εδώ και τώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα Σωματεία και οι μαζικοί φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.
Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.
Αυτές οι διεκδικήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο να μπουν μπροστά. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!».