Με αυτή τη φράση, η οποία αναφέρεται φυσικά στην τρόικα και το ΔΝΤ και η οποία αναπαράγει τη διάσημη ρήση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδυναμία της διοίκησης του Δήμου, αλλά και της κυβέρνησης, να κάνει κάτι για τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δήμο. Έτσι, 800 περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα τελικά θα απολυθούν, για να πάρει ο Δήμος στη θέση 800 νέους, επίσης με οχτάμηνες συμβάσεις.
Νέες οκτάμηνες συμβάσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Ούτε λοιπόν η 5η Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου απογοήτευσε το φιλοθεάμων κοινό, που έχει πια το προνόμιο να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις ζωντανά από τη δημοτική τηλεόραση.
Βασικό θέμα υπήρξε για μια ακόμα φορά το ζήτημα των εκατοντάδων συμβασιούχων που εργάζονται για χρόνια στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, πολλοί εκ των οποίων ωθούνται πια στην ανεργία, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η πλειοψηφία του Δήμου στήριξε ένα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καθώς όμως η μονιμοποίηση τους, σύμφωνα πάντα με την πλειοψηφία η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, σκοντάφτει στο νομικό πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο καλούσε την κυβέρνηση να δώσει νομική λύση. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν επισημάνει ότι αυτή η απόφαση συνιστά ένα απλό ευχολόγιο χωρίς καμία ισχύ, και πρότειναν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με απόφαση του Δήμου.
Στη σημερινή συνεδρίαση, το ίδιο θέμα μπήκε πια με πρακτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, παρά τα λεγόμενα και τις αποφάσεις της προηγούμενης συνεδρίασης, η διοίκηση εισηγήθηκε σήμερα την εκ νέου πρόσληψη 800 περίπου συμβασιούχων, κυρίως στην καθαριότητα, πάλι με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εκ του νόμου μάλιστα, από την προκήρυξη αυτή αποκλείονται οι προηγούμενοι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με το Γιάννη Μπουτάρη, η νέα προκήρυξη πρέπει να γίνει, γιατί ο νόμος απαγορεύει στο Δήμο να κρατήσει και να πληρώσει τους προηγούμενους εργαζόμενους. Όσο για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων, αυτή αναβάλλεται μετά από την εκπόνηση ενός οργανογράμματος για τους εργαζόμενους που χρειάζεται ο Δήμος, μετά τις αναγκαίες νομικές μεταρρυθμίσεις, μετά την εξασφάλιση των πόρων και μετά από τις νόμιμες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Τώρα λοιπόν, κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα γενίκευσε, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει όσο είμαστε κάτω από την κυριαρχία της τρόικας, την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε «την φέραμε όλοι εμείς, και κόμματα και κυβερνήσεις και εργοδότες και εργαζόμενοι», με τις σπατάλες μας. Μια νέα δηλαδή έκδοχη του «όλοι μαζί τα φάγαμε».
Όπως ήταν φυσικό, δεκάδες από τους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι εξαιτίας της νέας προκήρυξης θα χάσουν οριστικά τη δουλειά τους, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας από τη διοίκηση να εφαρμόσει στην πράξη, αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν στα λόγια: δηλαδή την κατάργηση του καθεστώτος ομηρείας και αδιαφάνειας που συνεπάγονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Όταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο των οκταμηνιτών συμβασιούχων (όπως μάλιστα είχε δεσμευτεί προς αυτούς σε προηγούμενη συνάντηση που είχαν) πυροδότησε αντιδράσεις στην αίθουσα και ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση. Όταν αυτή ξεκίνησε ξανά, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ανέλαβαν το δύσκολο καθήκον να υπερασπιστούν την νέα προκήρυξη για συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που κατακεραύνωναν το προηγούμενο καθεστώς. Πολλοί από αυτούς βέβαια, έκαναν ένα βήμα παραπάνω ζητώντας ευθέως την αλλαγή των εργαζομένων, ώστε να βολευτούν για λίγο έστω και κάποιοι άλλοι.
Τελικά, η νέα προκήρυξη υπερψηφίστηκε, με τρεις μόνο αρνητικές ψήφους, προερχόμενες από την αριστερά (Λαϊκή Συσπείρωση και Ανοιχτή Πόλη) και 11 λευκά. Είναι χαρακτηριστικό των πιέσεων που υπάρχουν ότι ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν τη μονιμοποίηση, δεν καταψήφισαν τη νέα προκήρυξη. Παρά λοιπόν τα ευχολόγια όλων, η ομηρεία των συμβασιούχων θα συνεχιστεί: άλλωστε, όλοι μαζί τους προσλαμβάνουμε…
Ψήφισμα υποστήριξης της απεργίας πείνας
Πέρα από το θέμα των συμβασιούχων, τέθηκε από την αρχή της συνεδρίασης η απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Κλήθηκε μάλιστα να ενημερώσει σχετικά εκπρόσωπος των απεργών, ο οποίος μίλησε για πέντε λεπτά στην αρχή της συνεδρίασης. Ευχαρίστησε την κοινωνία της πόλης για τη φιλοξενία και τη συμπαράσταση, ανέφερε τα δεκάδες σωματεία που στήριξαν την απεργία και ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να υποστηρίξει τα αιτήματα των απεργών με σχετικό ψήφισμα.
Εκτός από τον εκπρόσωπο των μεταναστών στην αίθουσα βρέθηκαν και αρκετοί αλληλέγγυοι πολίτες. Το αίτημα των απεργών στήριξαν επίσης με τις παρεμβάσεις ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Σωτήρης Ζαργιανόπουλος. Ο δεύτερος μάλιστα ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι την ίδια ώρα της συνεδρίασης και δεύτερος απεργός πείνας από τους 50 της Θεσσαλονίκης μετάφερθηκε στο νοσοκομείο για λόγους υγείας. Ο Τ. Μηταφίδης πρότεινε ένα σχετικό ψήφισμα προς το σώμα, το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό.
Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό, ο Δήμος εκφράζει τη συμπαράσταση του στους απεργούς πείνας, στηρίζει το αίτημα για νομιμοποίηση, προτείνοντας μάλιστα και την αποσύνδεση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, ενώ υποστηρίζει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και την κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.
Ο λόγος δόθηκε επίσης και στη Χριστίνα Χαλεπλίδου, αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ, η οποία μετέφερε τα αιτήματα των απεργών δημοσιογράφων στο συγκρότημα της Μακεδονίας, οι οποίοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασίας. Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τη συμπάθειά του τόσο για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους όσο και για την εργοδοσία της εφημερίδες και κατέληξε ότι η εκ περιτροπής εργασία αποτελεί μια νόμιμη λύση αντιμετώπισης της κρίσης.
Μαθήματα Θεσσαλονικιώτικης ιστορίας
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκαν και εκπρόσωποι των ενώσεων των καθηγητών και των δασκάλων της πόλης, οι οποίοι μίλησαν για το τεράστιο ζήτημα της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων. Το θέμα έχει επείγον χαρακτήρα, καθώς ο Δήμος οφείλει να γνωμοδοτήσει άμεσα σε σχέση με τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας. Οι πρόεδροι της 1ης και 3ης ΕΛΜΕ που πήραν το λόγο, ανάφερθηκαν στα κενά που υπάρχουν ήδη στη Θεσσαλονίκη, στο κίνδυνο να οδηγηθούμε σε τμήματα με πάνω ακόμα και από 30 άτομα, αλλά και στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που θα προκύψουν ειδικά σε ομάδες μαθητών με ειδικές δυσκολίες, όπως τα παιδιά των μεταναστών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης ξανά με το ζήτημα της τοπικής ιστορίας και τις γνωστές προτάσεις που έκανε ο Γιάννης Μπουτάρης προτού εκλεγεί. Ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Στέλιος Παπαθεμελής ανταγωνίστηκαν στην παπαγαλία της επίσημης ιστορίας της πόλης, αλλά το ενδιαφέρον κέρδισε πάλι ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έθεσε τη συζήτηση σε άλλη βάση: όλα αυτά για τα ιστορικά μνημεία και την ανάδειξη των ιστορικών τόπων τα κάνουμε για τα λεφτά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν θέλει ούτε άγαλμα του Κεμάλ να κάνει, ούτε μνημείο για την επανάσταση τω νεότουρκων, αλλά να πουλάνε έξω από το τουρκικό προξενείο κουκλάκια με τον Κεμάλ!