in , , , , , ,

Διαδήλωση για Υγεία, Παιδεία, Δουλειά και Κοινωνικά Δημοκρατικά Δικαιώματα

Μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή στη διαδήλωση που έχει καλεστεί για το Σάββατο 27/3/2021, στις 12:00, στο Λευκό Πύργο από την Πρωτοβουλία Συλλόγων Φορέων & Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης είναι «Θέλουμε Υγεία, Παιδεία, Δουλειά και Κοινωνικά Δημοκρατικά Δικαιώματα – Όχι αστυνομοκρατία και καταστολή», ενώ καλέσματα έχουν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων, ΕΛΜΕ, δημοτικές κινήσεις, πρωτοβουλίες πολιτών και οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο κοινό κάλεσμα Συλλόγων, Φορέων και Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης αναφέρεται:

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων, τα οποία εφαρμόζονται στο όνομα της δήθεν υγειονομικής προστασίας, είναι στην πραγματικότητα μέτρα κοινωνικής καταστολής, για να αντιμετωπίσουν την αντίδρασή μας στην γιγάντια φτώχεια-ανεργία-ανισότητα, που δημιουργεί η κρίση του συστήματός τους και τα διαρκή αντεργατικά μέτρα. Την ίδια ώρα που οι λιγοστές ΜΕΘ είναι επικίνδυνα γεμάτες και τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα και ρημαγμένα, την ώρα που τα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεχειλίζουν τις ώρες αιχμής και οι μαζικοί χώροι δουλειάς στοιβάζουν τους εργαζόμενους χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, οι κυβερνητικοί περιορισμοί στην καθημερινή μετακίνηση, δεν έχουν κανένα υγειονομικό περιεχόμενο, και στο μόνο που στοχεύουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη της διάδοσης του ιού στο λαό.

Αυτό που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, είναι η παροχή δωρεάν υγείας και μέτρων προστασίας, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ και οι μαζικές προσλήψεις νοσοκομειακού προσωπικού, τα μαζικά και δωρεάν τεστ (ειδικά στους χώρους εργασίας) και η ύπαρξη πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, τα αυτονόητα δηλαδή που απαιτούνται για να σωθεί η ζωή του λαού. Είναι η αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο τερματισμός της αθλιότητας που επικρατεί στην πόλη με τον ΟΑΣΘ. Είναι οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, χτίσιμο νέων σχολείων, ώστε να γίνει εφικτή η λειτουργία της εκπαίδευσης (σε όλες τις βαθμίδες) με ασφαλείς όρους. Είναι, πάνω από όλα, η εξασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία, δουλειά, ζωή. Κανένα τέτοιο μέτρο δεν σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, το αντίθετο μάλιστα, ρημάζει ακόμα περισσότερο την παρεχόμενη Υγεία, Παιδεία και διαλύει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δίκαιες διεκδικήσεις με τους αρνητές του ιού, που δεν υψώνουν καμία διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για υγειονομική προστασία.

Για να περάσει αυτή την πολιτική, χρησιμοποιεί την πανδημία ως αφορμή για να εκδηλώσει μια πρωτοφανή σε αγριότητα αστυνομοκρατία, όπως εξελίχθηκε στη Νέα Σμύρνη, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, στις διαδηλώσεις, η οποία στρέφεται ενάντια σε όσους αγωνίζονται, όπως οι φοιτητές, αλλά ακόμη και ενάντια στην καθημερινή ζωή του λαού μας. Θέλουν, έτσι, να εμπεδώσουν ένα κλίμα φόβου και υποταγής, θέλουν να νομιμοποιήσουν τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και απεργιών, θέλουν να καταστείλουν εν τη γενέσει της κάθε κινητοποίηση. Ιδιαίτερο μίσος έχουν για τη νεολαία, την οποία φοβούνται γιατί δεν θέλει να υποταχθεί στα σχέδια τους. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η εκδικητική στάση τους στην δίκαιη απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, που τον θέλανε νεκρό. Οι εκατομμύρια άνεργοι-απολυμένοι και τα μικρομάγαζα που μαραζώνουνε, οι μαθητές-φοιτητές που τους πετάνε έξω από την εκπαίδευση με τον ν. Κεραμέως-Χρυσοχοίδη και βρίσκονται χωρίς μέλλον, οι εργαζόμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάργηση του ωραρίου και τιας απλήρωτες υπερωρίες ή με τα εργατικά «ατυχήματα» για να σωθεί η οικονομία των πλουσίων, οι νοσοκομειακοί που ρισκάρουνε τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στη νόσο, οι χιλιάδες άνθρωποι που θα χάσουνε το σπίτι τους με τους πλειστηριασμούς, οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουν από τον πραγματικό συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στην ΥΓΕΙΑ – ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΜΕΘ. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.

-ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΚΑΤΩ Ο ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

-ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΠΕΡΓΙΩΝ.

-ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ».

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας καλεί σε σχηματισμό Επιτροπών-Συνελεύσεων σε κάθε γειτονιά και σημειώνει: 

«Πρέπει να διώξουμε το συντομότερο τους νεοφιλεύθερους κανίβαλους, βουτηγμένους στη σήψη και ανηθικότητα αυτής της (χουντο)κυβέρνησης, την ακραία νεοφιλελεύθερη-ταξική πολιτική τους! Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός. Δεν μπορεί να νικηθεί αλλιώς αυτή η σύγχρονη αντεπανάσταση. Απαιτούνται θυσίες, κατάλληλη πολιτική, οργάνωση παντού. Εντελώς το αντίθετο από ό,τι κάνουν ή μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25, που ενδιαφέρονται μόνο να παρασιτούν εκλογικά πάνω στους αγώνες. Μόνη διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις και επιτροπές, με μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο, με την ανάπτυξη όλων των αγώνων μας – ανοίγοντας τον δρόμο για μια ριζική ανατροπή».

Το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής αναφέρει»:

«Το φοιτητικό κίνημα, οι μαζικές κινητοποιήσεις υπεράσπισης του δημοκρατικού αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα απέναντι στην εκδικητική μανία της κυβέρνησης, οι μαζικές διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη μετά το ελληνικό #metoo, η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη και οι δεκάδες πολύ μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαρτίου δείχνουν ότι ο φόβος μπορεί και πρέπει να αλλάξει πλευρά. Ο δρόμος που επιλέγουμε είναι αυτός του μαζικού, καλά οργανωμένου αγώνα. Περιφρουρούμε τις κινητοποιήσεις μας από πρακτικές ατομικής βίας, που είναι ξένες προς το κίνημα, καθώς και από πιθανές προβοκάτσιες.

Η Πόλη Ανάποδα και η Δύναμη Ανατροπής στηρίζουν και συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί σε όλη την Ελλάδα για αντίσταση στις γειτονιές απέναντι στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αγωνιζόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος που παλεύει για δημόσια και δωρεάν παιδεία, τασσόμαστε ενάντια στα μέτρα φίμωσης και περιορισμού των ελευθεριών μας, παλεύουμε για να μην πληρώσουν την κρίση ξανά οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενοι/ες και οι μικρές επιχειρήσεις».

Η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) τονίζει:

«Μόνο με ένα ενιαίο σύστημα Υγείας (Δημόσια Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα, – Νοσοκομειακή περίθαλψη) το οποίο θα καλύπτει δωρεάν και επαρκώς τις ανάγκες όλων θα μπορέσουμε ως κοινωνία να εξέλθουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος από την πανδημία και τις πολύπλευρες συνέπειές της.

Μόνο με αλληλεγγύη, ενότητα και οργάνωση θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική διαχείριση της πανδημίας όπου για την εργατική τάξη και το λαό επιφυλάσσει μόνο φτώχεια, ανεργία, επισφάλεια, καταστολή, τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν ήδη τις νέες πολεμικές επεμβάσεις που έρχονται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας. Δουλειά τη δουλειά και γειτονιά τη γειτονιά, χωρίς αυταπάτες πια για την όποια σοσιαλδημοκρατία, να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό και στις κρίσεις του, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την διαρκή πολεμική προετοιμασία, ενάντια στην αστυνομοκρατία, ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Δρομοκαΐτειο: Η κρίση της πανδημίας Covid-19 ως το ορόσημο της Ψυχιατρικής Αντιμεταρρύθμισης

«Ιστορίες πανεπιστημιακού ασύλου». Του Χρίστου Ταξιλτάρη