in ,

8ο Μέρος. Διεύρυνση 2004 – Χώρες του Βίσεγκραντ: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία

Οι πρόσφατες ευρωεκλογές σε (πάρα πολλά) δίφραγκα. Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Οι χώρες αυτές αποτελούν τον κεντρικό κορμό της πρώην Ανατολικής Ευρώπης κι έχουν πάρει το ομαδικό όνομά τους από ένα κάστρο στην Ουγγαρία, όπου είχαν γίνει συναντήσεις βασιλιάδων τους στα τέλη του Μεσαίωνα, συναντήσεις που αναβίωσαν από το 1991 μεταξύ των πρωθυπουργών πλέον. Αυτές οι τέσσερις χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Είναι όλες καθολικές, αποτελέσαν τμήμα της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων (η Πολωνία εν μέρει), απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (με την Τσεχία και τη Σλοβακία να αποτελούν την Τσεχοσλοβακία) και βρέθηκαν υπό καθεστώτα υπαρκτού σοσιαλισμού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εναντίον των οποίων εξεγέρθηκαν σε κάποια στιγμή. Βέβαια, στη διάρκεια αυτού του πολέμου είχαν κρατήσει διαφορετική στάση, ενώ και πριν απ’ αυτόν είχαν έντονες τοπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

Η Πολωνία, όμως, διαφέρει ως προς το μέγεθος καθώς ανήκει στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, πέμπτη σε αριθμό ευρωβουλευτών (53). Οι άλλες ανήκουν στις μεσαίες με την Τσεχία και την Ουγγαρία να στέλνουν 21 μέλη στο ΕΚ, ενώ η Σλοβακία 15. Στη συμμετοχή στις εκλογές ξεχωρίζει η Ουγγαρία με ποσοστό που πλησιάζει το 60% (5η), ενώ οι άλλες χώρες βρίσκονται κάτω από το συνολικό ευρωπαϊκό ποσοστό. Η Πολωνία κατά περίπου δέκα μονάδες (40,65%) κι οι άλλες δύο ακόμη παρακάτω (Τσεχία 36,45% και Σλοβακία 34,38%, στην έκτη και την πέμπτη θέση από το τέλος, αντίστοιχα). Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ισχυρά πρώτα κόμματα κι έντονο δικομματισμό, αν και στην πρώτη χώρα η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι πολύ μεγάλη. Έτσι η Ουγγαρία είναι τρίτη στο ποσοστό του πρώτου κόμματος, σχεδόν 45%, και δεύτερη σε δικομματισμό (74,42%). Η Πολωνία είναι κολλητά με την Ουγγαρία, τέταρτη σε ποσοστό πρώτου κόμματος (37,06%) και τρίτη σε δικομματισμό (73,22%). Κολλητά μεταξύ τους βρίσκονται κι οι πρώην τσεχοσλοβακικές χώρες, αλλά με μεγάλη διαφορά από τις άλλες δύο. Συγκεκριμένα στη Σλοβακία το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει 27,81% (13η) κι ο δικομματισμός 52,57% (10η), ενώ στην Τσεχία έχουμε 26,14% (14η) για το πρώτο κόμμα και 48,41% (12η) για τον δικομματισμό. Ωστόσο, επειδή τα υπόλοιπα κόμματα και στις δύο αυτές χώρες βρίσκονται μακριά από τα δύο πρώτα μπορούμε να μιλήσουμε για ήπιο δικομματισμό.

Παρατηρώντας τα εκλογικά αποτελέσματα στις χώρες του Βίσεγκραντ αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε κάπου μεταξύ της ζώνης του λυκόφωτος και παράστασης θιάσου ποικιλιών. Παράξενα ονόματα κομμάτων, συμπεριφορές διασημοτήτων του διαδικτύου και ένα πανηγύρι για την Ακροδεξιά. Σε σύνολο 110 εδρών, που αντιστοιχούν στις χώρες αυτές, η ομάδα της Αριστεράς δεν παίρνει ούτε μία κι επιπλέον οι τρεις άλλες ομάδες που βρίσκονται αριστερότερα της κλασσικής Δεξιάς (Renew, Greens και S&D) αθροίζουν μόλις 13 έδρες. Μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να είναι η ομάδα με τις περισσότερες έδρες, 36 συγκεκριμένα, αλλά οι ακροδεξιές ομάδες συγκεντρώνουν σχεδόν τις μισές, δηλαδή 49 έδρες (44,55% του συνόλου). Ειδικότερα, 23 ευρωβουλευτές ανήκουν στους ECR, 20 στους Patriots και 6 στην ESN. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι στους μη ενταγμένους σε ομάδες ανήκουν 12 ευρωβουλευτές αυτών των χωρών, αποτελώντας πάνω από το ένα τρίτο των εδρών και σ’ αυτό το ετερόκλητο σύνολο. Οι περισσότεροι, μάλιστα, αυτής της κατηγορίας (επτά) προέρχονται από τη Σλοβακία, όντας σχεδόν οι μισοί ευρωβουλευτές αυτής της χώρας.

2024_European_Parliament_election_in_Hungary

Ξεκινώντας, όπως πάντα, από τα ακροδεξιά κόμματα εδώ έχουμε δύο από τις πέντε περιπτώσεις που το πρώτο κόμμα ανήκει στους Πατριώτες για την Ευρώπη (Patriots). Πρόκειται για την Ουγγαρία και την Τσεχία. Στην πρώτη χώρα, λοιπόν, το Ουγγρικό Κίνημα Πολιτών (Fidesz), που κατεβαίνει εδώ και δυο δεκαετίες μαζί με το μικρότερο Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, φτάνει στο 44,82% που είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό που πετυχαίνει συνδυασμός σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, αν και πριν πέντε χρόνια είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, και με 11 έδρες (δύο λιγότερες) αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχηματισμό των Πατριωτών μετά το κόμμα της Λεπέν. Άλλωστε, ήταν κυρίως η συνεργασία Λεπέν-Όρμπαν που οδήγησε στη μετεξέλιξη της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στη νέα ομάδα. Να θυμίσουμε ότι τόσο το Fidesz, μέχρι το 2021, όσο και το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, μέχρι φέτος, ανήκαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Παρακάτω το Κίνημα Η Πατρίδα Μας κερδίζει μία έδρα (πριν δεν είχε καμιά) με 6,71% κι εντάσσεται στην ESN. Σ’ αυτήν την κατηγορία πρέπει να προσθέσουμε και το Jobbik που έφτασε σχεδόν το 1% αλλά έχασε τη μία έδρα που είχε προηγουμένως στο ΕΚ. Αν και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εμφανιστεί κάπως μετριοπαθές είναι γνωστό για την υποστήριξή του στο μεσοπολεμικό καθεστώς του αντιβασιλιά Μίκλος Χόρτυ (το οποίο συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) έχει συνεργαστεί με πολλά σοβινιστικά κόμματα και στελέχη του εκφράζουν συχνά αντισημιτικές και ομοφοβικές απόψεις. Το καινούργιο Κόμμα Δεύτερης Μεταρρυθμιστικής Εποχής πήρε 0,68%, χωρίς να πάρει έδρα, και καθώς ο επικεφαλής τους είναι πρώην επικεφαλής του Jobbik το τοποθετούμε κι αυτό εδώ.

Η Τσεχία είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό ευρωβουλευτών των Patriots, βγάζοντας εννέα που προέρχονται όμως από δύο συνδυασμούς. Πρώτη στη χώρα έρχεται η Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO 2011), του πρώην πρωθυπουργού κι επιχειρηματία Μπάμπις με 26,14% κι επτά έδρες (μία παραπάνω). Πρέπει να σημειώσουμε ότι ως αυτές τις εκλογές το κόμμα ανήκε στην ομάδα Renew. Τρίτος με 10,26% είναι ο καινούργιος συνασπισμός Όρκος και Αυτοκινητιστές που δίνει άλλες δύο έδρες στους Patriots, κάτι διόλου απρόσμενο μια κι ο πρώτος ευρωβουλευτής του κι αρχηγός των Αυτοκινητιστών Φίλιπ Τούρεκ έχει φωτογραφηθεί να οδηγεί χαιρετώντας ναζιστικά κι επιπλέον σε κράνος του είναι ζωγραφισμένο το σύμβολο της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα ο αρχηγός του Όρκου είναι πρώην αξιωματικός της αστυνομίας. Επιπλέον, τρεις ευρωβουλευτές στέλνει στους ECR το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, που συμμετείχε στον συνασπισμό ΜΑΖΙ ο οποίος με 22,27% ήρθε στη δεύτερη θέση κερδίζοντας έξι έδρες (δυο λιγότερες) με τους άλλους τρεις ευρωβουλευτές να εντάσσονται στην ομάδα του ΕΡΡ. Κι εδώ, πάλι, έχουμε ένα μικρότερο κόμμα που δίνει μια έδρα στην ESN. Πρόκειται για τον συνασπισμό Ελευθερία & Άμεση Δημοκρατία, Τρίχρωμο Κίνημα Πολιτών που παίρνει 5,73%, με την έδρα να πηγαίνει στο πρώτο από τα δύο κόμματα που χάνει όμως τη δεύτερη έδρα που είχε πριν. Στον ίδιο χώρο πρέπει να κατατάξουμε και κόμματα που δεν πέτυχαν να κερδίσουν έδρα όπως το καινούργιο Νόμος, Σεβασμός, Εξειδίκευση (2,15%) επειδή έχει επικεφαλής πρώην στέλεχος του Τρίχρωμου Κινήματος Πολιτών· μάλλον το Κόμμα Ελεύθερων Πολιτών (1,76%) επειδή τη μόνη φορά που που κέρδισαν έδρα στο ΕΚ συμμετείχαν στην ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (του Φάρατζ), ενώ το σημαντικότερο κόμμα με το οποίο έχουν σχέσεις εκτός χώρας είναι η πολωνική Νέα Ελπίδα που θα αναφέρουμε αμέσως παρακάτω· και σίγουρα τη Συμμαχία για την Ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Τσεχίας (0,5%), ένα συνασπισμό εθνικιστικών κι εξτρεμιστικών οργανώσεων που είχαν δηλώσει ότι αν εξέλεγαν ευρωβουλευτή θα εντάσσονταν στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, την προκάτοχο των Patriots.

European_Parliament_election_in_Poland,_2024

Στην Πολωνία το πρώην κυβερνητικό Νόμος και Δικαιοσύνη (σε συνεργασία με το μικρότερο Κυρίαρχη Πολωνία) έρχεται δεύτερο με 36,16% (η διαφορά από το πρώτο κόμμα είναι μικρότερη της μονάδας) και κερδίζοντας 20 έδρες (18 το μεγαλύτερο και 2 το μικρότερο, χάνοντας όμως συνολικά επτά) αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σχηματισμό στους ECR μετά το κόμμα της Μελόνι (έχοντας κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο των εδρών της ομάδας). Τρίτος στην ίδια χώρα είναι ένας συνασπισμός κομμάτων υπό τον γενικό τίτλο Συνομοσπονδία Ελευθερία & Ανεξαρτησία, όπου συμμετέχουν διάφορα ακροδεξιά μορφώματα. Με 12,08% εκλέγει έξι ευρωβουλευτές, τρεις εκ των οποίων (που ανήκουν στη Νέα Ελπίδα) εντάσσονται στην ESN, με τους άλλους τρεις (που είναι μέλη του Εθνικού Κινήματος και της Συνομοσπονδίας του Πολωνικού Στέμματος) να μένουν προς το παρόν στους ΝΙ. Στη Σλοβακία, τέλος, τρίτο κόμμα έρχεται η Δημοκρατία με 12,53% που βγάζει δύο ευρωβουλευτές με τον ένα να πηγαίνει στην ESN και τον άλλον να μην εντάσσεται σε κάποια πολιτική ομάδα. Είναι προφανές, βέβαια, ότι και στις δύο περιπτώσεις και τα μέλη του ΕΚ που μένουν εκτός της ESN πρέπει να τα εντάξουμε στην Ακροδεξιά. Παρατηρούμε, ακόμη, ότι η Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών στην οποία μετέχουν ευρωβουλευτές από μόλις οκτώ χώρες, έχει εκπροσώπους κι από τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκαντ. Συνεχίζοντας με ακροδεξιά σλοβακικά κόμματα να αναφέρουμε το Ελευθερία και Αλληλεγγύη που ανήκει στους ECR και με 4,92% χάνει τις δυο έδρες που είχε πριν· το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα που πήρε 1,9% και το οποίο ανήκε στην ID· και το Λαϊκό Κόμμα Η Σλοβακία Μας του Μαριάν Κοτλέμπα που με 0,48% χάνει τις δυο έδρες που είχε στο προηγούμενο ΕΚ και το οποίο υποστηρίζει το καθεστώς του επισκόπου Γιόζεφ Τίσσο (που διοικούσε τη Σλοβακία ως κράτος-μαριονέτα των ναζί μετά την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας), ενώ διακρίνεται για τη ρητορική του ενάντια στους Ρομά και τους μετανάστες.

2024_Slovak_European_Parliament_election_-_Vote_Strength

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία του σ’ αυτά τα κράτη στην Πολωνία όπου ο Συνασπισμός Πολιτών έρχεται πρώτος με 37,06% και κατακτά 21 έδρες, επτά περισσότερες από την προηγούμενη σύνθεση, με τις 18 να πηγαίνουν στο μεγαλύτερο κόμμα του Συνασπισμού, την Πλατφόρμα Πολιτών, άλλες τρεις να καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι και μία η νεότευκτη Πολωνική Πρωτοβουλία. Επίσης άλλες δύο έδρες έρχονται στο ΕΡΡ από το Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συμμετείχε στον συνασπισμό Τρίτος Δρόμος που συγκέντρωσε το 6,91% κι έβγαλε κι άλλον ένα ευρωβουλευτή ο οποίος όμως εντάχθηκε στη Renew. Στην Ουγγαρία το Κόμμα Σεβασμού και Ελευθερίας, που ιδρύθηκε το 2021, έρχεται δεύτερο με 29,6% κι επτά έδρες, ενώ στην ίδια χοντρικά ιδεολογική κατεύθυνση μπορούμε να θεωρήσουμε το Ουγγρικό Λαϊκό Κίνημα του Καθενός που με 0,64% δεν πήρε έδρα. Από την Τσεχία σ’ αυτή την ομάδα συμμετέχουν πέντε μέλη του ΕΚ από δύο διαφορετικούς σχηματισμούς. Από τη μια, έχουμε τις τρεις από τις έξι (όπως προαναφέραμε) έδρες του ΜΑΖΙ που ανήκουν στη Χριστιανική & Δημοκρατική Ένωση – Τσεχοσλοβακικό Λαϊκό Κόμμα και την Παράδοση Υπευθυνότητα Ευημερία 09 κι από την άλλη, τις δύο (μία παραπάνω) του συνδυασμού Δήμαρχοι και Προσωπικότητες Υπέρ Ευρώπης που πήρε το 8,7% των ψήφων. Τέλος, στη Σλοβακία το ΕΡΡ κερδίζει μόνο μία έδρα, αυτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος που με 7,14% χάνει τη δεύτερη που κατείχε, ενώ εδώ υπάρχει κι η Χριστιανική Ένωση με 0,63% και καμία έδρα. Στον ίδιο πολιτικό χώρο, από τούτη τη χώρα, κινούνται χωρίς να εκλέξουν ευρωβουλευτή οι Δημοκράτες (4,69%, χάνουν τις δύο έδρες που είχαν), η Ουγγρική Συμμαχία (3,88%, καμία έδρα και πριν) και ο Συνασπισμός Σλοβακία – Για τους Ανθρώπους (1,98%, χάνει τη μία έδρα που είχε).

Για την ομάδα Renew το καλύτερο αποτέλεσμα, όχι μόνο στις χώρες του Βίσεγκραντ αλλά πανευρωπαϊκά, έρχεται στη Σλοβακία καθώς το κόμμα Προοδευτική Σλοβακία είναι το μοναδικό της ομάδας που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη χώρα του. Με 27,81% κερδίζει έξι έδρες, τριπλάσιες απ’ αυτές που κατείχε πριν. Στις υπόλοιπες, όμως, χώρες αυτής της τετράδας η Renew κερδίζει μόνο μία έδρα ακόμη, αυτή του κόμματος Πολωνία 2050, που συμμετείχε στον συνασπισμό Τρίτος Δρόμος που προαναφέραμε. Στην Ουγγαρία το Κίνημα Ορμή με 3,7% έχασε και τις δύο έδρες που είχε στην προηγούμενη σύνθεση του ΕΚ, ενώ στην Τσεχία δεν έχουμε κάποιο κόμμα με πάνω από μισή μονάδα που να μπορούμε να εντάξουμε σ’ αυτόν τον πολιτικό χώρο.

Οι Πράσινοι βγάζουν μία έδρα όλο κι όλο. Αυτή ανήκει στο Τσέχικο Κόμμα Πειρατών που παίρνει 6,2% αλλά χάνει τις άλλες δυο έδρες που κατείχε πριν. Στην ίδια χώρα το Πράσινο Κόμμα παίρνει 1,55%. Το Πράσινο Κόμμα Ουγγαρίας πήρε 0,87% αν και γι’ αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, στο οποίο ανήκε, έχει επίσημως θέσει τη συμμετοχή του σε αναστολή από τον περασμένο Μάρτιο επειδή το ουγγρικό κόμμα υποστήριξε τον υποψήφιο δήμαρχο του Fidesz στις δημοτικές εκλογές της Βουδαπέστης. Επιπλέον, ένα πολωνικό Κόμμα Πράσινων συμμετέχει στην Πλατφόρμα Πολιτών, οι έδρες της οποίας πάνε στο ΕΡΡ (όπως είδαμε παραπάνω), ενώ το ουγγρικό κόμμα Διάλογος-Πράσινοι είναι μέρος ενός συνασπισμού που στέλνει τους ευρωβουλευτές τους στους S&D (όπως θα δούμε παρακάτω). Ειδική περίπτωση είναι το Ουγγρικό Κόμμα του Σκυλιού με τις Δύο Ουρές (3,59%, καμία έδρα) που είναι ένα σατυρικό κόμμα που οι παρεμβάσεις τους θυμίζουν το γερμανικό Die PARTEI και το οποίο είναι παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Πειρατικό Κόμμα που, όπως αναφέραμε στην αρχή και δείχνει και το παράδειγμα της Τσεχίας, συνεργάζεται με τους Πράσινους.

Για τους σοσιαλδημοκράτες, πάλι, τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα σ’ αυτό το γενικώς μεταμοντέρνο, ας πούμε, σκηνικό. Δηλαδή, στην ομάδα τους εντάσσονται μόνο πέντε μέλη από αυτές τις τέσσερις χώρες. Τα δύο προέρχονται από την παράταξη Δημοκρατικός Συνασπισμός – Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – Διάλογος-Πράσινοι, που με 8,03% καταλαμβάνει την τρίτη θέση και χάνει τρεις έδρες. Τα άλλα τρία είναι από τον πολωνικό Συνασπισμό Αριστερά (Νέα Αριστερά, Αριστερά Μαζί, Εργατική Ένωση) που με 6,3% έρχεται πέμπτος και χάνει πέντε έδρες. Επίσης, στην Τσεχία η Σοσιαλδημοκρατία με 1,86% χάνει την έδρα που είχε πριν. Το μπέρδεμα γίνεται στη Σλοβακία όπου το κόμμα Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία (Smer) του πρωθυπουργού Φίκο (που πρόσφατα έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας) έρχεται δεύτερο με 24,76% και κατακτά πέντε έδρες (δύο περισσότερες). Όμως οι ευρωβουλευτές του κόμματος που παλιότερα ανήκαν στους S&D, τώρα καταγράφονται ως ΝΙ, καθώς το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχει αναστείλει την ιδιότητα του μέλους για το Smer, επειδή από τον Οκτώβριο του 2023 έχει σχηματίσει κυβέρνηση ξανά με το ακροδεξιό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (που αναφέραμε παραπάνω). Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τη διάσπαση του Smer, δηλαδή τη Φωνή-Σοσιαλδημοκρατία (Hlas), που με 7,18% βγάζει μία έδρα (στους ΝΙ κι αυτή) και του οποίου η συμμετοχή στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχει επίσης τεθεί σε αναστολή, καθώς είναι κι αυτό μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.

Στην ομάδα της Αριστεράς, όπως είπαμε, δεν εντάσσεται κανένα μέλος του ΕΚ απ’ αυτές χώρες. Κι εδώ όμως υπάρχει κάποια θολούρα που προέρχεται από την Τσεχία. Συγκεκριμένα ο συνασπισμός Αρκετά! με 9,56% κερδίζει δύο έδρες, μία παραπάνω απ’ όσες είχαν τα κόμματα που τον αποτελούν, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και Μοραβίας, το Τσεχικό Εθνικό Κοινωνικό Κόμμα και οι Ενωμένοι Δημοκράτες – Ένωση Ανεξάρτητων. Το πρώτο, που είναι και το μεγαλύτερο από τα τρία, είχε 18 από τους 28 υποψήφιους και παίρνει τη μία από τις δύο έδρες. Κατείχε ήδη μία και πριν και ανήκε στην ομάδα της Αριστεράς, ενώ ήταν παρατηρητής και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όμως έχει αποχωρήσει από την ομάδα, ενώ έχει διαφωνήσει και με το ΚΚΕ με το οποίο είχε επαφές στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, η οποία διασπάστηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το τσεχικό κόμμα υιοθετεί φιλορωσικές θέσεις. Το τρίτο μέλος του συνασπισμού, που είχε επτά υποψήφιους και πήρε τη δεύτερη έδρα, προέρχεται μάλλον από την κεντροδεξιά, αφού αποτελεί διάσπαση σχηματισμού που στο παρελθόν συνεργαζόταν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ το δεύτερο μέλος, με τρεις μόνο υποψήφιους, είναι ένα μικρό κόμμα που έχει περισσότερο ιστορική σημασία καθώς υπάρχει από την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Τελικά κι τα δύο μέλη του ΕΚ αυτού του συνασπισμού καταγράφονται στους ΝΙ.

Στους “περίεργους”, δηλαδή στους δύσκολα να καταταχθούν σχηματισμούς, έχουμε βασικά του Ακομμάτιστους Ακτιβιστές Τοπικής Διακυβέρνησης από την Πολωνία (0,93%, καμία έδρα) που περιλαμβάνουν κυρίως υποψήφιους και σχήματα που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας που όμως προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, από την κεντροαριστερά μέχρι την ακροδεξιά. Υπάρχει, επίσης, η σλοβακική Κοινή Λογική (0,93%, χωρίς έδρα) για την οποία δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι ουσιαστικό, ενώ τέλος να αναφέρουμε και το ουγγρικό Κίνημα Λύση (0,37%), όχι γιατί έχει κάποια απήχηση αλλά ως δείγμα της γενικότερης πολιτικής κατάστασης, καθώς ηγέτης του είναι ένα πάμπλουτος επιχειρηματίας της βιομηχανίας πορνό τον οποίο οι αντίπαλοι του Όρμπαν κατηγορούν ότι δημιούργησε το κόμμα για να θολώσει τα νερά και να τσιμπήσει ψήφους από τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

 

Χάρτες και φωτογραφίες, όπως πάντα, από τη Wikipedia.

 

(στο επόμενο μέρος ανάλυση για τις Μεσογειακές χώρες της διεύρυνσης του 2004: Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι δρόμοι-μαχαίρια που πλήττουν την άγρια ζωή

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης – Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για τον διεθνή διαγωνισμό