Η επιλογή της τιμώμενης χώρας στην ετήσια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε πάντα τους δικούς της συμβολισμούς. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας που εποπτεύεται από την κεντρική κυβέρνηση επιλέγει πάντα να τιμήσει χώρες-στρατηγικού εταίρους της Ελλάδας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μεγάλες οικονομικά και γεωστρατηγικά δυνάμεις από τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση επιζητά διπλωματική στήριξη και επενδύσεις.
Ο χαρακτηρισμός μιας χώρας ως «μεγάλη δύναμη» συνεπάγεται πάντα στρατιωτικούς/ ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ κ.α..
Φέτος η 86η ΔΕΘ έχει ως τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως επισημαίνει στην επίσημη ανακοίνωση της η ΔΕΘ, «η φετινή διοργάνωση λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της προσέγγισης σε νέες αγορές, υποδέχεται μέσα από τον θεσμό της τιμώμενης χώρας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων».
Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα όμως είναι μια χώρα που έχει πολλάκις καταδικαστεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για φυλάκιση και εξόντωση κάθε διαφορετικής φωνής στο εσωτερικό της.
Καλούμε δηλαδή στη ΔΕΘ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο να παρακαλέσουμε για καμία επένδυση, αδιαφορώντας για τις διεθνείς καταδίκες. Σε μια περίοδο που τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα ολοένα και συρρικνώνονται και στον αντίποδα αυξάνονται ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός, είναι τουλάχιστον προκλητικό να τιμάται μια χώρα που φυλακίζει και εξοντώνει δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και όχι κάποια ανεξάρτητη οργάνωση, εξέδωσε απόφαση με την οποία «καταδικάζει απερίφραστα, για μια ακόμη φορά, την κράτηση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ahmed Mansoor και όλων των άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησαν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι, του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και της έκφρασης τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, τα οποία κατοχυρώνονται όχι μόνο σε οικουμενικές πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στον Αραβικό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων· εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του για τους ισχυρισμούς των ΗΑΕ ότι είναι μια ανεκτική χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την στιγμή που υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατούνται φυλακισμένοι υπό σκληρές συνθήκες».
Τον Μάρτιο του 2020 η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την παράνομη κράτηση και απομόνωση της κόρης του Εμίρη του Ντουμπάι, ο οποίος κατά τη διάρκεια σχετικής δίκης στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίστηκε ότι η κράτηση της σε περιορισμό είναι ένα «ιδιωτικό οικογενειακό θέμα».
Είναι ντροπή για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των αγώνων για περισσότερα εργατικά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, να υποδέχεται την ηγεσία των ΗΑΕ η οποία συνθλίβει καθημερινά κάθε έννοια κράτους δικαίου και ελευθεριών.