in

70 χρόνια μετά: Η Ελλάδα πιο δεμένη από ποτέ με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ

Διαδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Θεσσαλονίκη στις 18.30 με σημείο συγκέντρωσης το Άγαλμα του Βενιζέλου. Η επέτειος έρχεται λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση, από την ελληνική Βουλή, των νέων πολεμικών εξοπλισμών από την Γαλλική πολεμική βιομηχανία και μέσα σε μία περίοδο όπου το ελληνικό κράτος έχει παραδώσει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στις Η.Π.Α., φροντίζοντας ταυτόχρονα να συνδράμει είτε με έμψυχο δυναμικό είτε με διευκολύνσεις στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της περιόδου.

Από τις χώρες του Σαχέλ στο πλευρό της Γαλλίας, μέχρι το Αφγανιστάν, την Συρία, την Υεμένη (στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας) και προσφάτως τις πολεμικές ασκήσεις και την μεταφορά εξοπλισμού πέριξ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Ελλάδα, ευελπιστώντας σε στήριξη των θέσεών της για το Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετατρέπεται σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, οξύνει τον μιλιταρισμό στα μετόπισθεν, αυξάνει τη στρατιωτική θητεία, εξοπλίζεται σπαταλώντας δισεκτομμύρια ευρώ ενώ την ίδια στιγμή η φτώχεια εξαπλώνεται και βαθαίνει.

Η παλινωδία του East Med δεν αρκεί στους κυβερνώντες (νυν και πρώην).

Η στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής και η πλήρης ταύτιση (ή και υποταγή, ότι προτιμάει κανείς) με τις επιδιώξεις ΗΠΑ/ Γαλλίας αποτελεί ζωτικής σημασίας κίνηση για την επιβίωση και την οχύρωση μίας συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης της χώρας αλλά και μίας μεγάλης μερίδας του πολιτικού της προσωπικού.

«Είστε απόντες από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στρεφόμενος κάποια στιγμή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δήλωσε παρών στην ψηφοφορία για τα 6 επιπλέον Rafale (όχι βέβαια για τα πρώτα 18…), ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ήταν τα μόνα κόμματα του κοινοβουλίου που καταψήφισαν τις συμφωνίες για τα πολεμικά αεροπλάνα και τις φρεγάτες.

Στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης καλούν το ΚΚΕ(μλ), η ΟΚΔΕ, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική απελευθέρωση, η Λαϊκή Ενότητα και άλλες αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης οι οποίες στο κάλεσμά τους σημειώνουν:

«Στις 18 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ένταξη τη χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Σ’ αυτά τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ οι λαοί ολόκληρου του κόσμου συνεχίζουν να βιώνουν στο πετσί τους τη βάρβαρη και αιματηρή ιστορία της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας: ματοκύλισμα λαών, διαμελισμό χωρών, καραβάνια προσφύγων και μεταναστών, πείνα και θάνατο. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας και ολόκληρων των Βαλκανίων, οι λαοί του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται κρέας για τα κανόνια της γεωπολιτικής κυριαρχίας και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ΝΑΤΟ μέχρι και σήμερα συνεχίζει να είναι καθοριστικός παράγοντας στο ξέσπασμα νέων θερμών εντάσεων και εστιών πολέμου. Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας οξύνεται επικίνδυνα και η Ουκρανία είναι ξανά «καζάνι έτοιμο να εκραγεί» με τραγικές συνέπειες για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής και του κόσμου.

Από τα 70 χρόνια της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ο λαός μας έχει να θυμάται: την αμερικανοκίνητη Χούντα και τη μαύρη 7ετία, μέχρι τις φωτιές του πολέμου και του ολέθρου στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήρθε να παγιώσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση υπέρ της αστικής τάξης στον Εμφύλιο Πόλεμο με το δόγμα Τρούμαν και την πολύπλευρη ενίσχυση με χρήμα και εξοπλισμό. Η αστική τάξη της χώρας και το πολιτικό της προσωπικό, πιστοί στο δόγμα «ανήκουμε στη Δύση», 70 χρόνια δίνουν -όποτε χρειάζεται- γη και νερό στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Ενώ εφαρμόζει άγρια λιτότητα για το λαό, είναι η πρώτη χώρα στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Μόνον το 2021 έδωσε 8 δις ευρώ!

Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και ιδίως αυτές των τελευταίων ετών, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Αναβαθμίζουν τις υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις και δημιουργούν νέες σε ολόκληρη τη χώρα, για λογαριασμό της ΝΑΤΟϊκής πολεμικής μηχανής. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζουν τη νεολαία «για κρέας στα κανόνια τους» με άμεση εμπλοκή σε θερμά μέτωπα και τροφοδοτούν το κυνήγι των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου με οδυνηρό κόστος για τους λαούς.

Η μαύρη επέτειος των 70 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από το λαό και τη νεολαία της χώρας μας. Ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ, και τους φονιάδες των λαών Αμερικάνους, την ΕΕ και τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που θεριεύουν ξανά, ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και τον εθνικισμό, πρέπει και μπορεί να μαζικοποιηθεί.

Στις 18 Φλεβάρη, διαδηλώνουμε ενάντια στην πολιτική που καλεί το λαό “να χύσει το αίμα του για τους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες”. Διαδηλώνουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ, και για την απεμπλοκή της χώρας από τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, παλεύουμε με προοπτική την έξοδο της χώρας μας από αυτή την δολοφονική μηχανή. Στις 18 Φλεβάρη διαδηλώνουμε για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμμουνιστριών), μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Μέσα από την ανάλυση της πραγματικότητας οφείλουν να προκύπτουν οι απτές προεκτάσεις της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, όπως αυτές γειώνονται εδώ και τώρα και όχι να αναζητείται ο εχθρός κάπου μακριά και έξω από το φυσικό πεδίο της ζωής και της δράσης μας. Σήμερα, είναι πιο αναγκαίο από ποτένα αντιληφθούμε ότι οι λαοί, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και πως ο βασικός μας εχθρός, στη δική μας γωνιά του πλανήτη, είναι μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην Ε.Ε., μέσα στο ΝΑΤΟ.Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα μαχητικό κίνημα που θα ακυρώσει τις πολεμικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, θα βάλει φρένο στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σαχέλ, θα εναντιωθεί στην παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και σε μία σειρά άλλες περιοχές τις οποίες έχουν μετατρέψει σε περάσματα και ορμητήρια θανάτου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το Λιμενικό

Εκδήλωση της Ανυπότακτης Δημοκρατικης Μακεδονίας για την έξαρση της βίας και τα αίτια που την γεννούν