Την Τρίτη 4 Μαΐου, ήταν η μέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ κάλεσε σε απεργία για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά, αν και βέβαια η ίδια μέρα είχε προηγουμένως οριστεί ως αργία από την κυβέρνηση. Την Τρίτη 4 Μαΐου απ’ ότι έδειξε και η κίνηση στο κέντρο, αρκετοί Θεσσαλονικείς έπιασαν τον Μάη, φτιάξαν στεφάνια με τα παιδιά τους, πήραν μια μικρή ανάσα ακόμα και στα πάρκα της γειτονιάς.
Για τότε άλλωστε μεταφέρθηκε η γιορτή της άνοιξης, ενώ την ώρα που οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αστικούς ή περιαστικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου, μέλη του Εργατικού Κέντρου αλλά και εκπρόσωποι αστικών κομμάτων κατέθεταν στεφάνι στο Άγαλμα του Εργάτη στο πάρκο έξω από το ΕΚΘ.
Την Πέμπτη 6 Μαΐου, μια άλλη τάξη θα τιμήσει αγώνες των προηγούμενων και θα μιλήσει για πρώτη φορά απεργιακά και συγκροτημένα, για τα δικαιώματα των επόμενων που καταργούνται με το επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο εκτός των άλλων καταργεί το 8ωρο εργασίας και τις πληρωμένες υπερωρίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην απεργία και στις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρυχθεί καλούν περισσότερα από 400 σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 70 πόλεις της Ελλάδας.
Αυτός ο Μάης, ο Μάης που αύριο ξεκινά με κόκκινα λουλούδια στα χέρια σε Καμάρα, Αγίας Σοφίας και Άγαλμα Βενιζέλου, θα είναι μακρύς. Πιο μακρύς από τον εργασιακό χειμώνα των τελευταίων, και πιθανώς, και των αμέσως επόμενων χρόνων.
Γιατί η άνοιξη του κόσμου της εργασίας είναι που στο τέλος θα νικήσει.
Από την Καμάρα…
Στην Καμάρα στις 10.30 έχουν δώσει το ραντεβού τους φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, σωματεία του ιδιωτικού τομέα, η Πρωτοβουλία Μουσικών Καλλιτεχνών, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου καθώς και η νεολαία του ΜέΡΑ25.
Ο Παναγιώτης Ξοπλίδης, μέλος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για την Ταξική Πρωτομαγιά, η οποία καλεί στην Καμάρα δήλωσε στο Alterthess:
«Τιμούμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ που ποτέ δεν θα χάσει τη νοηματοδότησή της ως Ημέρα αγώνα των εργαζομένων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, για τις κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρήσουμε, για έναν ολόκληρο κόσμο που δικαιούμαστε και πρέπει να τον διεκδικήσουμε.
Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα, για να υποτιμήσουν την εργασία και τη ζωή μας και για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δεκαπέντε μήνες τώρα με την έναρξη της πανδημίας έχουν κουρελιαστεί τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για «ενότητα όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Στην πράξη σε όλα τα μέτωπα και στο υγειονομικό και στο οικονομικό, τα θύματα είναι και πάλι της δικής μας πλευράς, της πλευράς των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των αδύναμων.
Η περίοδος της πανδημίας επιλέχθηκε, ως η καλύτερη συγκυρία, από την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση (παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθήλωση μισθών, τηλεργασία, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κοκ). Επιστέγασμα αυτών των επιλογών είναι το επικείμενο νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη, το οποίο σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλη. Πατώντας στο αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισαν όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζονται να τσακίσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως το 8ωρο.
Έχουμε εκατό χιλιάδες λόγους να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ στις 6 Μάη, όχι για να τιμήσουμε ένα πουκάμισο αδειανό όπως οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, στριμώχνοντας την δίπλα στις αργίες του Πάσχα, αλλά για να προβάλλουμε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος σε Υγεία – Παιδεία – Εργασία – Ελευθερία.
Οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΓΣΕΕ. Δεκαπέντε μήνες τώρα οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ είναι εξαφανισμένοι και πλήρως αποστασιοποιημένοι από τα εργατικά προβλήματα. Για το επικείμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη σφυρίζουν αδιάφορα… «Ας έρθει πρώτα το νομοσχέδιο, να το διαβάσουμε, να δούμε τι λέει και μετά θα τοποθετηθούμε». Ο κόσμος έχει βουϊξει και η ΓΣΕΕ δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα που ετοιμάζεται… δεν ξέρει αν υπάρχει νομοσχέδιο ή όχι!!!».
Κοινή παρουσία στο δρόμο θα έχουν το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με το ΣΣΜ να αναφέρει:
«Την Πέμπτη 6 Μαΐου έχουν μετατεθεί από τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς. Παρά τις προσπάθειες τόσο των κρατικών διαχειριστών τα τελευταία χρόνια (θεσμική μετατροπή της απεργίας σε αργία) όσο και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ (μεταθέτοντας την απεργία στις 4/5) να αποδυναμώσουν και να απονοηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, οι λόγοι για να βρεθούμε στο δρόμο και να οξύνουμε τις αντιστάσεις μας παραμένουν σημαντικοί και επίκαιροι».
Η Ταξική Πορεία, που πραγματοποίησε προπαγανδιστικές συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες καλεί σε «μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Για 5νθήμερο-8ώρο, υπερωρίες, κυριακάτικη αργία, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη και μέτρα προστασίας. Για ελεύθερο, ανεξάρτητο συνδικαλισμό χωρίς κρατικό έλεγχο. Για το δικαίωμα των λαών στην Ειρήνη, ενάντια στον πολεμικό κίνδυνο».
…στην Αγίας Σοφίας με Εγνατία
Συγκέντρωση όμως θα πραγματοποιηθεί και στην συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία, από την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, την Αντεπίθεση στον Επισιτισμό-Τουρισμό, την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και την Λαϊκή Ενότητα.
Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Βασίλη Κεφαλά, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων ο οποίος δήλωσε:
«Στις 6 Μάη τιμούμε απεργιακά και αγωνιστικά τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο που ξεκίνησαν τη μάχη για να καθιερωθούν τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων που ισχύουν ως σήμερα σε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη.
Τιμούμε όλους τους εργάτες που πάλεψαν διαχρονικά και στη χώρα μας, με μεγάλο σταθμό τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη όπου για πρώτη φορά αμφισβητείται το αστικό καθεστώς στην Ελλάδα και οι εργάτες, ακόμα και για λίγες μέρες, παίρνουν τον έλεγχο και ουσιαστικά την εξουσία ολόκληρων περιοχών μίας πόλης.
Τιμούμε όλους τους εργάτες του κόσμου οι οποίοι υπερασπίστηκαν και διεύρυναν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά από κεκτημένα και δικαιώματα και με σημαία και ορόσημο την Πρωτομαγιά, έδωσαν και δίνουν διεθνιστικό περιεχόμενο σε αυτό τον αγώνα για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας αλλά και για την οριστική απαλλαγή από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Το νόημα του αυριανού εορτασμού της Πρωτομαγιάς και το μήνυμα που εκμπέμπει είναι ότι η εργατική τάξη, είναι αντιμέτωπη με μία σφοδρή επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της, είναι αντιμέτωπη με αυτή την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι η ίδια εργατοκτόνα κυβέρνηση, που έρχεται αυτή τη στιγμή να φέρει προς ψήφιση και να εφαρμόσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη ή καλύτερα το νομοσχέδιο των “σκλάβων” με την κατάργηση του 8ωρου, που θα βάλει ταφόπλακα σε οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και το οποίο μάλιστα συμβολικά επιλέγουν να περάσουν τον μήνα Μάϊο.
Την ίδια στιγμή επιχειρείται μία τεράστια αντιδημοκρατική αναδίπλωση σε πολλές καπιταλιστικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα που συνεπάγεται συρρίκνωση των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών. Η απάντηση του κινήματος μπορεί να έβαλε ένα προσωρινό φρένο στην καταστολή, όμως παραμένει μοναδική επιλογή για την αστική τάξη η οποία εφαρμόζει άτυπα ένα «5ο μνημόνιο».
Στον αντίποδα η κατάσταση του εργατικού κινήματος και της εργατικής τάξης δεν είναι και η καλύτερη, ενώ παρατηρούμε ότι το εργατικό κίνημα περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα δε, κυριαρχεί ιδεολογική σύγχυση, ηττοπάθεια, αποπροσανατολισμός.
Για αυτό, η απεργιακή διαδήλωση της 6ης Μάη πρέπει να αποτελέσει την έναρξη ενός αγώνα όπου θα βάλει τις βάσεις για να ξαναχτίσουμε και να αναγεννήσουμε τα συνδικάτα κάθε βαθμού και κάθε κλάδου από την αρχή, καθώς η – ανεξαρτήτως απόχρωσης – συνδικαλιστική γραφειοκρατεία δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε στόχο πάλης που θα βοηθήσει αλλά και θα εμπνεύσει τους εργαζόμενους. Είναι αναγκαία αυτή η αναγέννηση και η ανασυγκρότηση των δυνάμεων έτσι ώστε να ξαναμπορέσουν οι εργαζόμενοι, καταρχής να οργανωθούν και πάλι στα σωματεία τους, να ξαναπίστέψουν στις δικιές τους δυνάμεις.
Και ταυτόχρονα με ένα σχέδιο αγώνα που θα προωθεί την ενότητα στους αγώνες αλλά και με ένα πραγματικό πρόγραμμα αντεπίθεσης και σωτηρίας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, να μπορέσουν να βάλουν τις βάσεις για την οριστική απαλλαγή από την καπιταλιστική εκμετάλλευση».
To Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης αναφέρει:
Η ψευτοαντιπολίτευση των κομμάτων του κοινοβουλίου δεν θέλει και δεν μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Το ίδιο και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Γ.Σ.Ε.Ε. που υπακούοντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μετέφερε τον εορτασμό της πρωτομαγιάς στις 4/5 χωρίς συγκεντρώσεις! Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που με την παρουσία μας στον δρόμο, με την οργάνωση και με σκληρούς αγώνες μπορούμε να επιβάλλουμε τις λύσεις μας και να σταματήσουμε την κυβέρνηση των εργοδοτών. Με πρώτο σταθμό στις 6/5, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την νεολαία που διαδηλώνει ενάντια στον καταστροφικό νόμο Κεραμέως και με κομμάτια εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας».
Συγκέντρωση και στο Άγαλμα Βενιζέλου
Κάλεσμα για συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου έχουν απευθύνει δεκάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καθώς και η ΕΝΙΘ, το ΠΑΜΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ενώ το περιεχόμενο της απεργίας έχει ανοιχτεί και ζυμωθεί σε μαζικούς χώρους δουλειάς μετά από περιοδείες των σωματείων.
Η ΕΝΙΘ αναφέρει στο κάλεσμά της:
«135 χρόνια μετά, η 1η Μάη αποτελεί την ημέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι γιορτάζουμε αγωνιστικά την Πρωτομαγιά τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας του Σικάγο, του 36 στην Θεσσαλονίκη, και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διεκδικώντας ζωή και υγεία στα μέτρα των δυνατοτήτων του 21 ου αιώνα.
Καλούμε τους μαχόμενους υγειονομικούς, που δίνουν την μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, καθώς και όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα σωματεία τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν και να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, πριν να είναι πολύ αργά».
Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Εμείς λέμε τα “χρόνια πολλά”, γιατί τιμάμε τη μέρα της εργατικής τάξης, δεν τιμάμε την Πρωτομαγιά μόνο για την τεράστια ιστορία του εργατικού κινήματος παγκόσμια και εδώ στη χώρα μας, αλλά απαντάμε και στο σήμερα γιατί οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές που έρχονται είναι πολλές. Το κεφάλαιο κάνει επίθεση σε όλα τα μέτωπα, θέλει να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις που με αίμα έδωσε και ανδρώθηκε αυτό το τεράστιο εργατικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. Και εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο να δώσουμε ανάσες ανακούφισης, αλλά κυρίως να ανοίξουμε τον δρόμο, ώστε η εργατική τάξη να ανορθωθεί πραγματικά και σήμερα, στις νέες συνθήκες, σε ηγετική δύναμη, γιατί είναι η πρωτοπόρα δύναμη που θα μπορέσει να οδηγήσει όλο τον λαό ξανά στην εξουσία και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο».
Συγκέντρωση και από ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος, στο Άγαλμα του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ καλούν σε συγκέντρωση η ΕΔΟΘ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οποίου θα έχουν προσυγκέντρωση στο Άγαλμα του Λαμπράκη.