in , ,

#62tiff 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (μέρος πρώτο)

Γράφει ο Μίλτος Τόσκας

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το Φεστιβάλ επιστρέφει σπίτι του. Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε ξανά τις αγαπημένες μας αίθουσες στο Ολύμπιον, το Λιμάνι και το Μακεδονικόν φορώντας τις μάσκες μας. Είναι η νέα συνθήκη πραγμάτων που έχει υιοθετηθεί σε όλες τις γιορτές του Πολιτισμού στην Ευρώπη. Ελληνικές ταινίες, Διαγωνιστικά τμήματα, Βαλκανικό Τμήμα, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Βραβευμένες ταινίες, παρουσία της Λουκίας Αλαβάνου, αφιερώματα στην τέχνη του Μοντάζ και στην πρωτοπόρο του παγκόσμιου σινεμά Μπίνκα Ζελιάσκοβα. Πάμε να τα ζήσουμε επομένως με την απαιτούμενη προσοχή.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου

Ταινία έναρξης το “Γεγονός” της Οντρέ Ντιγουάν. Χρυσός Λέοντας στην πρόσφατη Βενετία. Η είσοδος μόνο με προσκλήσεις. Από εκεί και πέρα όμως για την Πέμπτη έχουμε τον “Άγριο Ινδιάνο” του Λάιλ Μίτσελ Κορμπαίν Τζούνιορ στις 18:00 στη Φρίντα Λιάππα. Δύο αγόρια παίρνουν διαφορετικούς δρόμους αφού συγκαλύψουν ένα έγκλημα. Μία διαχρονική ιστορία που αφορά την αμερικανική ήπειρο. Το κόστος της επιβίωσης σε έναν αμείλικτο κόσμο. Τρίτη επιλογή η “Ραχοκοκκαλιά της Νύχτας” του Φίλιπ Τζελάτ (21:00 Μαρκετάκη). Ένα συγκλονιστικό έπος κινουμένων σχεδίων που αξιοποιεί στο έπακρο της χειροποίητης ροτοσκόπησης. Σινεμά που ξεφεύγει από τα όρια, πολιτικά προοδευτικό.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου

Στι 14:00 ξεκίνημα με τα “Ξέφρενα 20” της Ελίζαμπεθ Φόγκλερ στη Φρ.Λιάππα. Γυρισμένο στη λήξη του πρώτου lockdown υμνεί την ελευθερία και τον έρωτα που τόσο έλειψαν για διάστημα περίπου τριών μηνών στην Πόλη του Φωτός. Συνέχεια στις 17:00 με τη “Σεξουαλική επιθυμία” του Γιοσίντα Κότα (Μαρκετάκη). Μία συναρπαστική ιστορία για την παράδοση και την επιθυμία από την Ιαπωνία. Το βράδυ, “Η Βασίλισσα της Κυψέλης” της Μπλέρτα Μπασόλι (22:00 – Τορνές). Η προσπάθεια μίας γυναίκας να διαχειριστεί την απώλεια και να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη. Πρώτη στάση στις αγαπημένες μας Ματιές στα Βαλκάνια.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Είναι παραδοσιακά από τις ημέρες που ο κόσμος γεμίζει τις αίθουσες. Ξεκίνημα στις 13:00 με την “Καλή Μητέρα” της Αφσιά Ερζί (Κασσαβέτης). Στάση που αξίζει να κάνει κάποιος για να παρακολουθήσει μία από τις πιο ανερχόμενες Γαλλίδες ηθοποιούς. Στο επίκεντρο μία φτωχή οικογένεια στην υποβαθμισμένη Μασσαλία. Στις 18:00 πάμε στο Ολύμπιον για να θυμηθούμε το “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση” του Ντίνου Κατσουρίδη με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Η μέρα κλείνει με το “Όσο με βαστούν τα πόδια μου” του Στέφαν Αρσενίεβιτς (22:00 Toρνές). Η προσφυγιά, η ελπίδα, οι διαδοχικές ματαιώσεις κι απογοητεύσεις. Ταυτότητα, παράδοση, φυλή, αγάπη.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου

“Λαμπερέ μου Μάαντ” της Μικαέλα Παβλάτοβα (14:00 Λιάππα). Τσεχία, Αφγανιστάν. Απόλυτα επίκαιρο. Ένα συνταρακτικό animation που στο μυαλό μου φέρνει τα “Χελιδόνια της Καμπούλ”. Η ανθρώπινη δέσμευση με κάθε κόστος στο πλαίσιο της αγάπης. Συνέχεια με “Μαθήματα Γερμανικών” του Πάβελ Βεσνάκοφ (17:00 Κασσαβέτης). Η επιτήρηση του Νίκολα λήγει. Είναι έτοιμος να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο. Ένα αιφνίδιο γεγονός όμως τον φέρνει αντιμέτωπο με δύσκολα ερωτήματα. Τρίτη επιλογή οι “Κολλητές” της Ντίνα Ντούμα (22:00 Toρνές). Ένα βίντεο, μία κοινοποίηση κι οι συνέπειες που δοκιμάζουν μία σχέση ζωής. Το bullying κι ο κομβικός ρόλος των Social Media σήμερα.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου

Ξεκίνημα στις 14:00 με Κόστα Μπράβα, Λίβανος της Μουνία Ακλ (14:00 Λιάππα). Η απογοήτευση στην πόλη, η αποκέντρωση, μία δυσάρεστη έκπληξη. Σκοτεινό χιούμορ και κριτική ματιά από τη Βηρυττό μέχρι την οθόνη μας. Μεσαία μας επιλογή η “Φαμίλια” του Fred Baillif (17:00 Κασσαβέτης). Η όρεξη για ζωή θα κερδίσει τα πισωγυρίσματα του συστήματος που αφορά τα ιδρύματα ανηλίκων. Στις 21:00 “Ορφέας2021” με τη Έλενα Ακρίτα (Τζ. Κασσαβέτης). Οι αγώνες του πρώτου γκέι πρωθυπουργού στην Ελλάδα απέναντι στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης. Αφιερωμένη στη μνήμη Zackie oh!

Tρίτη 9 Νοεμβρίου.

“Η Κλάρα μόνη” της Ναταλί Άλβαρες Μεσέν. Συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό (14:00 Ολύμπιον). Η πρωταγωνίστρια συντηρεί την μητέρα της, αλλά κι ένα χωριό που αναζητεί ελπίδα. Τελικά όμως όσο η ίδια απελευθερώνεται από το ρόλος της “Αγίας” τόσο θεραπεύεται η ίδια. Ενδιάμεση επιλογή 18:00 Λιάππα, “Ο θάνατος ενός παρθένου και η αμαρτία του να μη ζεις” του Τζορτζ Πίτερ Μπαρμπάρι. Διάφορα αναπάντεχα γεγονότα τη στιγμή της κορύφωσης οδηγούν σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι ενδοσκόπησης. Στις 21:00 στην Τ. Μαρκετάκη, “Ψίθυροι Πολέμου” του Φλόριαν Χόφμαν. Βερολίνο, μία φωτογραφία. Μία συγκλονιστική καταγραφή της άρρηκτης σχέσης ανάμεσα στην μνήμη, το τραύμα και τη δύναμη της εικόνας.

Σε λίγες ώρες έτοιμο και το δεύτερο μέρος για να κάνετε τις επιλογές σας, καθώς από το πρωί λειτουργούν τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ, τόσο τα φυσικά, όσο και το ηλεκτρονικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νεκρή ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό στη Θεσσαλονίκη

«Το αίμα σου δεν θα πάει χαμένο…»: Δεκάδες διανομείς με υψωμένες γροθιές αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Ασημάκη