Μια τραγική ιστορία κρύβεται πίσω από τον θάνατο ενός ακόμη άστεγου ανθρώπου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πόλης.Ο 50χρονος Γιώργος εντοπίστηκε νεκρός περίπου στις 6 το πρωί του Σαββάτου, στο μέρος που χρησιμοποιούσε τον τελευταίο καιρό ως κατάλυμα, πλησίον της ΧΑΝΘ, στο κέντρο της πόλης. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με συχνές κρίσεις επιληψίας αλλά και θέμα αλκοολισμού καθώς δεν μπορούσε να απεξαρτηθεί.
Τον 50χρονο εντόπισε νεκρό ο καλύτερος του φίλος, ο Άρης, με τον οποίο μοιράζονταν τον ίδιο χώρο για να κοιμηθούν.
Ένας ακόμα νεκρός την Κυριακή
Μόλις 27 ώρες μετά από τον θάνατο του 50χρονου αστέγου, ένας ακόμα άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, πλησίον της εκκλησίας των Αγίων Πάντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διερχόμενοι πολίτες τον εντόπισαν αναίσθητο και κάλεσαν την Αστυνομία στις 10.55. Η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στο σημείο μαζί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ο μεσήλικας άνδρας ήταν ήδη νεκρός. Ο χώρος αποκλείστηκε προσωρινά, μέχρι να εξακριβωθεί ότι δεν προκύπτουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Και σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα στοιχεία δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι ο άνδρας, άνω των 50 ετών κατέληξε από παθολογικά αίτια. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν την ταυτότητα του, ενώ είναι άγνωστος τόσο στην αστυνομία όσο και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το σημείο που εντοπίστηκε νεκρός και τα πράγματα που βρέθηκαν ακριβώς δίπλα από το σώμα του, εκτιμάται ότι πρόκειται για άνθρωπο που ζούσε σε συνθήκες αστεγίας.
Η Θεσσαλονίκη μετράει 5 νεκρούς άστεγους –4 από το κρύο και 1 που αυτοκτόνησε– τους 2 τελευταίους μήνες και είναι εύλογο το να αναρωτιέται κανείς για το τί έπραξε και το τί δεν έπραξε τόσο η τοπική όσο και η κεντρική εξουσία. Ή έστω το τί είναι διατεθειμένη να πράξει στο άμεσο μέλλον για την κατάσταση των αστέγων, την ίδια στιγμή που οι πλειστηριασμοί, τα αυξημένα ενοίκια και οι ανατιμήσεις αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τους ανθρώπους που θα αδυνατούν να συντηρήσουν ένα σπίτι.
Η «Θανατονίκη», όπως είχαμε χαρακτηρίσει σε πρόσφατο άρθρο την πόλη μας, συνεχίζει να καταγράφει άδικους θανάτους. Θανάτους ανθρώπων της «άλλης» της πλευράς, της πλευράς των αόρατων, των μεταναστριών, των διαφορετικών και των -όλο και περισσότερων- κοινωνικά αποκλεισμένων.
Θα επιμείνουμε: Με αυτούς μπορεί και πρέπει να παλέψει κανείς για μια «άλλη» Θεσσαλονίκη και έναν άλλον κόσμο.
Για να μπορούμε να λέμε στην Τούμπα, στην Παναγία Φανερωμένη, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στην Ξηροκρήνη και σε κάθε γειτονιά, πως το «Θανατονίκη» που συνεχίζει να στριφογυρνάει στο μυαλό μας, δεν σημαίνει νίκη του θανάτου και εδραίωση παρόμοιων περιστατικών στην καθημερινότητά μας ως γεγονότα ανάξια σημασίας αλλά νίκη επί του θανάτου που απλώνεται όσο μένουμε σιωπηλοί απέναντι στην βαρβαρότητα.
Η Θεσσαλονίκη θα ομορφύνει και θα μας ξανακάνει περήφανους όταν οι δρόμοι που άφησαν την τελευταία τους ζωή αυτοί οι άνθρωποι πάρουν τα ονόματά τους για να μην ξεχάσουμε ποτέ μία μικρή αλλά βάρβαρη παρένθεση της ιστορίας της. Η Θεσσαλονίκη θα ομορφύνει όταν θα θεωρείται αυτονόητο από τους θεσμούς και τους κατοίκους της το ότι κανένας άνθρωπος δεν θα ζει χωρίς στέγη, για το ότι κανένας άνθρωπος δεν θα πεθαίνει από το κρύο.
*Ο τίτλος του άρθρου βασίστηκε στο ποίημα «Κι ο Θάνατος δεν θα ‘χει Εξουσία» του Dylan Thomas, διασκευή του οποίου μελοποιήθηκε από το συγκρότημα Pornostroika Dadaifi.