in , ,

3 χρόνια μετά: Δικάζονται οι αλληλέγγυοι – Καμία σύλληψη για τους εμπρηστές της Libertatia

Δικάζονται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σερρών οι 4 συλληφθέντες και η 1 συλληφθείσα της πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia που είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου του 2018. Η πορεία πραγματοποιήθηκε σαν απάντηση στον εμπρησμό της κατάληψης κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής συγκέντρωσης που είχε γίνει μία μέρα πριν με αφορμή τις συζητήσεις μεταξύ των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και οι οποίες κατέληξαν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ατιμωρησία των εμπρηστών και η διαρκής στοχοποίηση των καταληψιών

Υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης την οποία στήριξαν ή/και διοργάνωσαν -φανερά ή κρυφά- η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, εκκλησιαστικοί κύκλοι και λέσχες εφέδρων ομάδες χούλιγκαν και φασιστών πραγματοποίησαν επιθέσεις τόσο στην συγκεκριμένη κατάληψη, όσο και στον ΕΚΧ Σχολείο για την Μάθηση της Ελευθερίας καθώς και στην διεθνιστική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα.

Η κατάληψη Libertatia κάηκε ολοσχερώς, ενώ 3,5 χρόνια μετά τόσο για αυτές όσο και για άλλες επιθέσεις σε μετανάστες και ομοφυλόφιλους που έγιναν μέσα από αντίστοιχες εθνικιστικές συγκεντρώσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις.

Αντίθετα στην διαδήλωση αλληλεγγύης 2.500 ανθρώπων που ξεκίνησε μπροστά από την πυρπολημένη κατάληψη μία μέρα μετά τον εμπρησμό της, η ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας μετατράπηκε σε άγρια επίθεση, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις στο σωρό.

Ακόμα χειρότερα, τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετοί ακόμα οι συλληφθέντες για τις εργασίες ανοικοδόμησης της κατάληψης.

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, οι 4 συλληφθέντες καθώς και η 1 συλληφθείσα θα δικαστούν στις Σέρρες, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι κανένας εμπρησμός δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας, πως το βαρύ κατηγορητήριο τους όπως και η διάλυση της πορείας αποτέλεσε μία φυσική συνέχεια του ίδιου του εμπρησμού της κατάληψης.

Σε ανακοίνωσή της η κατάληψη αναφέρει:

«Ο αγώνας της Libertatia δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη σύμπλευση και τη συνεργασία κράτους και παρακράτους. Για τον εμπρησμό της κατάληψης δεν έχει κουνηθεί φύλλο, ενώ μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνολικά 21 συλλήψεις σχετικές με την υπεράσπιση της κατάληψης. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η αστυνομία όλο αυτό το διάστημα έχει εισβάλει 3 φορές στον χώρο με σκοπό τη διακοπή της ανοικοδόμησης, πραγματοποιώντας 16 συλλήψεις, καθώς προφανώς, σύμφωνα με τη λογική του κράτους και των αρμόδιων αρχών, καταστροφή αποτελεί η αναστήλωση κι όχι η πράξη του εμπρησμού. Η υπόθεσή αυτή είναι υπόθεση όλου του αναρχικού, αντιφασιστικού και ριζοσπαστικού κινήματος, το οποίο είναι σημαντικό να στηρίξει ενάντια στις κρατικές μεθοδεύσεις τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που κατηγορούνται, καθώς επίσης και να υπερασπιστεί πολιτικά, ηθικά και υλικά τον αγώνα για την ανοικοδόμηση ως αγώνα πολιτικής υπεράσπισης και κινηματικής οχύρωσης των καταλήψεων και των δομών αγώνα.

Η συγκεκριμένη δίκη ως πρώτη δίκη για την υπόθεση της κατάληψης Libertatia είναι σημαντική τόσο για την πολιτική υπεράσπιση των δομών αγώνα μέσα και από τον αγώνα της Libertatia όσο και για την πολιτική, κινηματική και κοινωνική οχύρωση του αγώνα της ανοικοδόμησης. Όλες οι επιθετικές ενέργειες κράτους και παρακράτους ενάντια στην κατάληψη Libertatia είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Τις ενώνει η παρουσία στον δρόμο ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό και τη φασιστική απειλή, η υπεράσπιση των δομών αγώνα απέναντι σε κράτος και φασίστες, ο συμβολισμός της ανοικοδόμησης μιας κατάληψης σε μια περίοδο γενικευμένης καταστολής απέναντι σε κατειλημμένους χώρους, αγωνιστές αλλά και στο ίδιο το κοινωνικό σώμα. Η ανοικοδόμηση της Libertatia αποτελεί μια διαδικασία που παραμένει ζωντανή 3,5 χρόνια μετά και που έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα. Μιας διαδικασίας που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια συνθήκη διαρκούς στοχοποίησης και καταστολής των καταλήψεων και των δομών αγώνα και γι’ αυτό χτυπιέται με τόση μανία από το κράτος».

Συγκεντρώσεις σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Σε σειρά συγκεντρώσεων αλληλεγγύης προχωρούν συλλογικότητες του αναρχικού χώρου αυτές τις ημέρες. Εκτός από την ημέρα της δίκης, προγραμματισμένη για σήμερα στις 18.00 είναι και μικροφωνική-συγκέντρωση στην Καμάρα.

Στο καλεσμά της η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) σημειώνει:

«Το αντιφασιστικό κίνημα της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με επίμονη δουλειά και μέσα από πολύμορφες δράσεις με αποκορύφωμα την Παμβαλκανική πορεία στις 10 Μαρτίου του 2018 κατάφερε να σπάσει τις δύο κυρίαρχες και κυριαρχικές αφηγήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να αναχαιτίσει τον φασιστικό βούρκο.

Κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και τώρα που οι φασίστες ξαναβγαίνουν από τις τρύπες τους, κατά παραγγελία των αφεντικών τους για να στρέψουν – σε βολικά για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο – μονοπάτια την κοινωνική οργή με σκοταδιστικές θέσεις άρνησης της πανδημίας ή ακόμα και της επιστήμης.

Και δεν πρόκειται να αφήσει μόνους και μόνες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δικάζονται την 1η Σεπτέμβρη στις Σέρρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διάταξη α λα Σαλβίνι στο νομοσχέδιο Μηταράκη

Για τη ζωή: Αναχώρηση της «Εκτός Εποχής» για την Ευρώπη