in ,

23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Προτάσεις α’ μέρος)

Γράφει ο Μίλτος Τόσκας

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αρχίζει ξανά. Το δεύτερο μέρος του μας κρύβει μία ευχάριστη έκπληξη. Την επιστροφή μας μπροστά στην μεγάλη οθόνη κάτω από τα αστέρια.

Tέσσερις ιστορικοί θερινοί κινηματογράφοι της πόλης (Άλεξ, Ελληνίς, Ναταλί, Απόλλων), η αίθουσα του Μεγάλου Μουσικής που γίνεται η δράση “Σινεμά με Θέα”, δύο αυτοσχέδιες αίθουσες στο Λιμάνι (John Cassavetes, Stavros Tornes Οpen air) κι άλλοι δύο χώροι στα δυτικά της πόλης (Σινέ Άλσος του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και Σινέ Τζένυ Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά) συμπληρώνουν το παζλ δράσης για τις επόμενες δέκα ημέρες. Επίσης συνεχίζονται οι διαδικτυακές προβολές με αμείωτο ρυθμό. Στις παρακάτω σειρές παραδοσιακά προτείνουμε ταινίες τεκμηρίωσης. Δύο ή τρεις επιλογές για κάθε ημέρα…

Πέμπτη 24 Ιουνίου

Πρώτη μας επιλογή από το πρόγραμμα των online προβολών. “2 χλμ. από το σπίτι” της Τζούλιας Σπυροπούλου. Στο επίκεντρο της θεματικής η γενοκτονία των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας (Πόντου). Προσπάθεια ανακάλυψης της αλήθειας, πέρα από την άρνηση. Στις 21:30 κλείνουμε θέση στην αίθουσα του μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τον “Πρόεδρο” της Καμίλα Νίλσεν. Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές θα αποτελέσουν την ύστατη δοκιμασία των δύο πλευρών. Μία υπενθύμιση ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι οικουμενικής σημασίας. Εναλλακτικά στις 21:15 στο Άλεξ, “Μη σταματάς να τρέχεις” του Γκετίνγκ Σουν. Μεταφερόμαστε στην Κίνα για ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωντάνια, την αισιοδοξία και τη θετικότητα του νεανικού πνεύματος μέσα στις καθημερινές αντιξοότητες.

Παρασκευή 25 Ιουνίου

Ο Καρίμ Αϊνούζ (παρακολουθήσαμε το Αεροδρόμιο THF στο πρώτο μέρος του Φεστιβάλ τον Μάρτιο) επιστρέφει. “Μία ημέρα στη ζωή μίας Αλγερινής Διαδηλώτριας”. Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι η επιλογή μας από το online πρόγραμμα. Πρώτη μας στάση και στη νεοσύστατη αίθουσα Stavros Tornes on air (21:30 Όλο φως, παντού του Τίο Άντονι). Βραβευμένο στο Sundance. Ένα καλειδοσκοπικό πορτραίτο της κοινής ιστορίας της κάμερας, των όπλων, της αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης. Εναλλακτικά στο Ελληνίς (21:30 Η επιστροφή: Η ζωή μετά το ισλαμικό κράτος). Ένα λάθος συνοδεύει μία ομάδα γυναικών για όλη τους τη ζωή. Στιγματισμένες από τα ΜΜΕ, διηγούνται τώρα για πρώτη φορά τις ιστορίες τους.

Σάββατο 26 Ιουνίου

“Δε θα μείνω μόνος” του Γιασέρ Ταλεμπί. Μία ιστορία πόνου και μεγαλείου ψυχής από το Ιράν στο online πρόγραμμα. “Έγκλημα στον Σταθμό Βενιζέλου” της Χριστίνας Σιγανίδου. Μία ιστορία για την πόλη μας και την τεράστια πολιτιστική της κληρονομία που έχει αποφασιστεί να τεμαχιστεί. Aπό εκεί φύγαμε για Άλεξ και τον “Κόμη” (21:15) του Τζον Μπλέχεντ από τη Σουηδία. Η ιστορία ενός ανθρώπου που θεωρήθηκε τρεις φορές ύποπτος για φόνο, υπονομεύει την υποτιθέμενα ακόρεστη δίψα του κοινού για ιστορίες βίας.

Κυριακή 27 Ιουνίου

Από το online πρόγραμμα ξεχώρισα τη “Σιωπή της Παλίρροιας”. Θάλασσα Βάντεν. Η εύθραυστη σχέση ανθρώπου-φύσης. Η ζωή κι ο θάνατος, η θύελλα κι η σιωπή, το πλήθος και το άτομο. Βραβευμένη ως καλύτερη μεγάλου μήκους ταινία στην Ολλανδία (IDFA 2020). Στην μεγάλη οθόνη επιλέγουμε το τη νέα ταινία τεκμηρίωσης των Χρύσα Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη, “Επιστροφή στη Γη” (21:30 Aπόλλων). Η ιστορία του Έκτορα. Η ψυχή και το σώμα του, ένα ταξίδι αναμνήσεων. Δεύτερη επιλογή η “Γιορτή” του Τιμ Λέιεντεκερ (21:30 Stavros Tornes on air). Η διαβόητη υπόθεση Χρόνιγκεν. Ένα ωμό, προκλητικό ντοκιμαντέρ, που διερευνά με μαεστρία ζητήματα ηθικής περί ζωής και θανάτου.

Δευτέρα 28 Ioυνίου

Εδώ θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον κορονοϊό. Από το online πρόγραμμα, “Στην ίδια ανάσα” της Νανφού Γουάνγκ που είχε έρθει και το 2016 στο Φεστιβάλ με το “Hooligan Sparrow”. Μία τρομακτική εικόνα συγκαλύψεων και παραπληροφόρησης. Κάποιοι όμως δε δίστασαν να ρισκάρουν τα πάντα για να φέρουν στο φως την αλήθεια. Κι από εκεί στο Ναταλί στις 21:15 για το “Wuhan Wuhan” του Γιουνγκ Τσανγκ που πέρυσι έφερε το εξαιρετικό του “This is not a movie” στη Θεσσαλονίκη. Μία πολύτιμη απεικόνιση μίας μεγαλούπολης που ενώνεται για να ξεπεράσει μία κρίση. Εναλλακτικά την ίδια ώρα στο Άλεξ, “Στην άλλη πλευρά” του Ιβάν Γκουαρνίσο. Κολομβία. Ένα οικείο ταξίδι στην μνήμη και στο συλλογικό-προσωπικό μας δράμα.

Τρίτη 29 Ιουνίου

Στο “Κυνήγι της παιδικής ηλικίας” των Μάργκαρετ Μάνζερ Λουμπ και Ίντεν Γουάρμφελντ από το online πρόγραμμα. Ένα ντοκιμαντέρ για τα παιδιά που καλούνται να ξεφύγουν από τα κατασκευασμένα καλούπια. Αυτοπεποίθηση κι ανεξαρτησία με φόντο τη χαρά της ηλικίας που δεν πρέπει επουδενί να χαθεί. 21:30 στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, “Η μεγάλη τρομακτική λέξη σίγμα” της Γιαέλ Μπριτζ. Η ιδεολογία στις ΗΠΑ είναι συνυφασμένη με αντιφατικούς ορισμούς. Ναόμι Κλάιν, Μπέρνι Σάντερς, Κορνέλ Γουέστ, Βίβεκ Σίμπερ, Αλεξάντρια. Στάση. Εναλλακτικά το πρώτο μας μέρος ολοκληρώνεται με το “Η μικρή Σάτσμο” (21:15 Cassavetes) του Τζον Αλεξάντερ. Ένα ταξίδι στη ζωή του εμβληματικού Λουίς Άρμστρονγκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Προετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές για να αλλάξει τη ζωή του και να μην γυρίσει στα χωράφια»

Πανό στο ΑΠΘ με τα ονόματα των θυμάτων της έμφυλης βίας (φωτό και βίντεο)