Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καθώς 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιά το τεράστιο πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία παραμένει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θανάση Κοκονά πάνω από 500 μαθητές-τριες δεν μεταφέρονται στα σχολεία. Οι καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία αναφέρονται σε σχολεία που βρίσκονται στη Θέρμη, στα Πεύκα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, και αφορούν μαθητές σε Γενικά Λύκεια και Γυμνάσια, σε Δημοτικά, αλλά και μαθητές με ειδικές ανάγκες σε Ειδικά Σχολεία που αναγκάζονται είτε να μένουν στα σπίτια τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό, είτε να μεταφέρονται με ευθύνη των γονιών τους όταν αυτό είναι εφικτό. «Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο» δηλώνουν οι γονείς ζητώντας από Υπ. Παιδείας και την Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας να εξασφαλίσουν την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία κάθε χρόνο δίνονται πάνω από 27 εκατομμύρια το χρόνο σε τουριστικούς πράκτορες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το πρόβλημα των μεταφορών παραμένει άλυτο. Για τον λόγο αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει για να αλλάξει αυτή την διαδικασία και να δημιουργήσει ενιαίο φορέα (στόλο σχολικών λεωφορείων σε επίπεδο Περιφέρειας, οδηγούς και κατάλληλα εκπαιδευμένους συνοδούς), έτσι ώστε τα χρήματα που δαπανώνται να χρησιμοποιηθούν για να λυθεί το πρόβλημα. Όπως ακόμη αναφέρουν γονείς και κηδεμόνες, πρόβλημα υπάρχει και στο ζήτημα των σχολικών εκδρομών καθώς εξαρτάται από το αν συμφέρει στο πρακτορείο να εκτελέσει το δρομολόγιο της εκδρομής. Δηλαδή, κάποια τουριστικά πρακτορεία αυξάνουν το κόστος των εκδρομών, επειδή χρειάζεται έλεγχος από την τροχαία, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην μπορούν να πληρώσουν τα αυξημένα κόμιστρα και είτε να ακυρώνονται σχολικές εκδρομές είτε να μην μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά.
«Το να μην μεταφέρονται τα παιδιά στο σχολείο σημαίνει ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού, αναγκάζονται οι γονείς να καθυστερούν να πάνε στη δουλειά τους και να επιστρέφουν νωρίτερα για να μπορέσουν να πάρουν τα παιδιά. Οι γονείς των παιδιών με ειδικές αναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι, να παίρνουν άδεια για να μένουν μαζί τους ή να βρίσκουν τρόπους που δεν είναι ενδεδειγμένοι για να τα μεταφέρουν» πρόσθεσε ο κ.Κοκονάς.
Η Στυλιανή Μαβίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεύκων και το Νηπιαγωγείου Πεύκων αναφέρει ότι δώδεκα παιδιά δεν πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο και κάποια άλλα έχουν συμπτυχθεί στα τρία υπάρχοντα λεωφορεία και αναγκάζονται να ξυπνούν πάρα πολύ πρωί ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στο σχολείο. «Εμείς χρειαζόμαστε 9 λεωφορεία και τώρα έχουμε μόνο τρία. Τα περισσότερα έχουν συμπτυχθεί ενώ παιδιά από Λαγυνά και Κύμινα δεν πηγαίνουν καν σχολείο» τονίζει συγκεκριμένα.
Το πρόβλημα αφορά και το Δήμο Παιονίας και τον Δήμο Κιλκίς, σύμφωνα με την Ειρήνη Γκαλιαρτζάκη,από τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου Γουμένισσας. «Εκτός από τα λεωφορεία, φοβόμαστε ότι θα αρχίσουν να σταματούν και οι συμβάσεις των ταξί. Είναι λυπηρό να αγωνιούν οι γονείς για τα αυτονόητα»