Απροστάτευτοι δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, (παράταξη στον Σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης), η διοίκηση Ζέρβα δεν έχει πράξει ακόμη το στοιχειώδες που προβλέπεται και από αυτή την υπάρχουσα νομοθεσία, να χορηγήσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους. «Τις μέρες των κινητοποιήσεων του περασμένου Νοέμβρη, ο δήμαρχος και στελέχη της διοίκησης σε μέσα ενημέρωσης δήλωναν και έλεγαν ψέματα ότι «το θέμα των Μ.Α.Π. έχει λήξει και μέσα στον Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι θα τα προμηθευτούν όλα». Βρισκόμαστε στο τέλος Γενάρη και για ακόμη έναν χειμώνα δουλεύουμε ή απροστάτευτοι ή αγοράζοντας με δικά μας χρήματα μπουφάν, αδιάβροχα, μποτάκια ασφαλείας, γάντια κ.α» σημειώνει η ΔΑΣ υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης «αντί να δώσει λύση στα προβλήματα, έσυρε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βγουν οι κινητοποιήσεις παράνομες».
1 ατύχημα κάθε 9 μέρες
Η ΔΑΣ δίνει μάλιστα και στοιχεία των υπηρεσιών του δ. Θεσ/νίκης σχετικά με τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» για την περίοδο 01/01/2020 έως 31/12/2022 που είναι 120. «Έχουμε 1 ατύχημα κάθε 9 μέρες. Τα 16 έγιναν κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση από την εργασία. Από τα 120, τα 86 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας, τα 11 στην υπηρεσία πρασίνου, τα υπόλοιπα στις άλλες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες». Βάσει των στοιχείων και της κατάστασης που επικρατεί επισημαίνουμε τα εξής:
«Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι με κινητοποιήσεις ανέδειξαν προβλήματα όπως: οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.α. Αυτά τα προβλήματα, πέρα από το ότι δημιουργούν δυσκολίες στην διεκπεραίωση των εργασιών, είναι και οι βασικές αιτίες των εργατικών “ατυχημάτων”».
Μηνυτήρια αναφορά εναντίον του δημάρχου και «ατυχήματα» που δεν καταγράφονται
Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του δημάρχου για τη μη χορήγηση των Μ.Α.Π. και τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και καταγγελίες στο ΣΕΠΕ για διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους «καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε από τις κρατικές υπηρεσίες. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη αφού πριν λίγες μέρες η εισαγγελία Θεσ/νίκης έδωσε έγγραφη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, να μη διερευνούν εργατικά “ατυχήματα” “ήσσονος σημασίας”. Ως “ήσσονος σημασίας” χαρακτηρίζει όσα “δεν είναι θανατηφόρα”, δεν έχουν “μεγάλο αριθμό θυμάτων”, “ακρωτηριασμούς” κ.α. Ουσιαστικά δίνεται εντολή για κουκούλωμα. Για όλους αυτούς δεν έχει καμιά σημασία ότι πριν συμβεί ένα θανατηφόρο ή “σοβαρό” εργατικό “ατύχημα”, έχουν προηγηθεί κάποια “ήσσονος σημασίας” (όπως τα χαρακτηρίζουν) λειτουργώντας ως καμπανάκι προειδοποίησης για τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Κατά την απόφαση της εισαγγελίας δεν πρέπει να διερευνηθούν π.χ. οι πάνω από 10 (την 3ετία που αναφέρουμε) περιπτώσεις συναδέλφων που είτε έπεσαν από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου είτε χτύπησαν επειδή το σκαλοπάτι έκλεισε γιατί χτύπησε στο οδόστρωμα και αυτό γιατί ήταν «τυχεροί» και γλίτωσαν μόνο με μικροκατάγματα, διαστρέμματα, θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στο σώμα! (Να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα με τα σκαλοπάτια των απορριμματοφόρων τα έχουμε επισημάνει στη διοίκηση και έχουμε καταθέσει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα). Κατά την άποψη της εισαγγελίας δεν πρέπει να διερευνηθούν ούτε τα κοψίματα και τα τρυπήματα στα χέρια των εργαζομένων στην καθαριότητα από σύριγγες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, δεν χρειάζεται δηλαδή να δούμε αν τα γάντια που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι είναι κατάλληλα ή όχι» τονίζει ΔΑΣ προχωρώντας σε μια ακόμη καταγγελία:
«Πολλοί στον δήμο γνωρίζουν ότι έχουν συμβεί αρκετά εργατικά ατυχήματα που δεν έχουν καταγραφεί, δυστυχώς με τη συναίνεση συναδέλφων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές: “μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί και να έχεις προβλήματα”, είτε σε παραινέσεις: “πού να τρέχεις σε επιθεώρηση εργασίας και αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια”. Έχουμε και περίπτωση προσπάθειας να κουκουλωθούν οι ευθύνες της διοίκησης για τη μη απόδοση των Μ.Α.Π. , με πλαστογράφηση υπογραφής συναδέλφου-που του συνέβη ατύχημα- ότι παρέλαβε Μ.Α.Π. που δεν του είχαν χορηγηθεί. Από όσα γνωρίζουμε, κάτω από τη σθεναρή και αποφασιστική στάση του συναδέλφου, το θέμα έχει φτάσει στις δικαστικές αρχές»
Τέλος, η ΔΑΣ αναφέρει πως σε 18 καταγεγραμμένες περιπτώσεις συνάδελφοι, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους υπέστησαν ισχαιμικά και καρδιακά επεισόδια, εμφάνισαν αυξημένη αρτηριακή πίεση, ζαλάδες κ.α. «Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν και την πίεση που έχουν οι εργαζόμενοι κατά την εργασία τους, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην προληπτική ιατρική. Οι δήμοι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι υποχρεωμένοι με ευθύνη τους να προχωρούν σε προληπτικές εξετάσεις των εργαζομένων. Και στον δήμο Θεσ/νίκης δεν εφαρμόζεται».
Με νέα ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει ότι στη σημερινή συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου θα καθοριστούν οι ημέρες εργασίας και οι βάρδιες των εργαζομένων της διεύθυνσης καθαριότητας. Οι ημέρες λειτουργίας και οι βάρδιες είναι ένα από τα προβλήματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι στη διοίκηση και ήταν βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων του περασμένου διαστήματος. «Λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, της απαράδεκτης διαχείρισης του υπάρχοντος προσωπικού και των ελλείψεων και προβλημάτων στον Σ.Μ.Α. του δήμου, σε τράκτορες, απορριμματοφόρα, οχήματα, μηχανολογικό εξοπλισμό, εργαζόμενοι της καθαριότητας δουλεύουν 2 και 3 Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες που μπορεί να έχει ένας μήνας, χωρίς πραγματική ξεκούραση. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που ορισμένες ημέρες δουλεύουν διπλή βάρδια στην αποκομιδή και άλλες εργασίες της καθαριότητας! Οι παραπάνω λόγοι είναι και κάποιες από τις βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων», 120 συνέβησαν στον δήμο Θεσ/νίκης από 01/01/2020 έως 31/12/2022, τα 86 στην υπηρεσία καθαριότητας».
Για τις ημέρες και το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και τη νέα απόφαση που θέλει να πάρει η διοίκηση του δήμου
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι με τη νέα απόφαση που θέλει να πάρει η διοίκηση δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα στη λειτουργία της υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα συνεχίζεται:
-Να μην ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα δουλέψουν Σάββατο, Κυριακή, αργίες. Δηλαδή, δεν ορίζονται ποιες είναι οι ανάγκες της υπηρεσίας για τις συγκεκριμένες μέρες.
-Να μην ορίζονται οι μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, όπως προβλέπει και αυτή η υπάρχουσα νομοθεσία. Ο νόμος που επικαλείται η διοίκηση στην εισήγηση της, προβλέπει για μέρες ανάπαυσης για όσους εργαστούν Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα-Τρίτη. Είναι σημαντικό να ορίζονται οι μέρες ανάπαυσης. Με τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία καθαριότητας και θέλουν να εξακολουθήσει να λειτουργεί, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού και των ρεπό-ημέρα ανάπαυσης που δεν δίνονται, αρκετοί εργάζονται έως και 10 μέρες χωρίς ξεκούραση.
-Να ορίζονται 10 βάρδιες εργασίας! Μέχρι το 2017 οι βάρδιες ήταν 4. Δεν γνωρίζουμε όχι μόνο να υπάρχει δήμος με τόσες βάρδιες στη καθαριότητα, αλλά ούτε εργοστάσιο ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση.
Καλεί όλους τους δημοτικούς συμβούλους να καταψηφίσουν την εισήγηση και την πρόταση απόφασης της διοίκησης και το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει και να αποφασίσει την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών με προσωπικό, την προμήθεια για όλες τις υπηρεσίες όλων των απαραίτητων οχημάτων, μηχανημάτων, ανταλλακτικών κ.α., την τήρηση του πενθήμερου και του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους, και την τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.