Τα πτώματα περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών βρέθηκαν τις τελευταίες πέντε μέρες στις λυβικές ακτές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης.
Ο Μοχάμεντ Μασράτι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV ότι 85 πτώματα εντοπίστηκαν κοντά στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη και άλλα δέκα κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σαμπράθα.
Σύμφωνα με τον Μασράτι, τα περισσότερα θύματα ήταν μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες, που επιχείρησαν να περάσουν από την Λιβύη στο έδαφος ευρωπαϊκών χωρών.
Ένα βρέφος, ένα παιδί και δύο πρόσφυγες εντοπίστηκαν νεκροί στην Κω
Ένα νεκρό βρέφος, ηλικίας περίπου έξι μηνών έως ενός έτους και ένα ανήλικο παιδί 3 έως 5 ετών εντόπισαν το πρωί της Κυριακής οι λιμενικοί στην παραθαλάσσια περιοχή Λάμπη στην Κω.
Στην ίδια παραλία εντόπισαν το Σάββατο, τη σορό μιας γυναίκας, ενώ εκρός άντρας βρέθηκε επίσης το Σάββατι, στην περιοχή Τιγκάκι του νησιού.
Οι τρεις σοροί, του βρέφους ηλικίας περίπου 06 μηνών έως 01 έτους, του ανήλικου παιδιού 3 έως 5 ετών και ενός άνδρα 40 με 45 ετών, ήταν σε κατάσταση προχωρημένες σήψης.
Ο άτυχος άνδρας, όπως και η σορός της μίας γυναίκας ηλικίας περίπου 64 ετών που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Λάμπη, έφεραν πορτοκαλί σωσίβια. Η γυναίκα εντοπίστηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή με το βρέφος και το ανήλικο παιδί. Τα θύματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, ούτε αναγνωριστεί από άλλους μετανάστες, που βρίσκονται στο νησί.
Επιπλέον, τις σορούς δύο προσφύγων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας εντόπισε το Λιμενικό σε διαφορετικές παραλίες της Κω και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Τιγκάκι και Λαμπή αντίστοιχα, το Σάββατο.
Οι δύο σοροί βρίσκονταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, κάτι που σημαίνει ότι βρέθηκαν στη θάλασσα πριν από αρκετές μέρες. Ο άνδρας ήταν ηλικίας περίπου 40-45 ετών, ύψους περίπου 1,75μ. και μεγάλης σωματικής διάπλασης. Η γυναίκα ήταν ηλικίας περίπου 64 ετών, ύψους περίπου 1,60μ και κανονικής σωματικής διάπλασης.
Πάνω από 1.740 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στο ανατολικό Αιγαίο
Στη διάσωση 1.743 προσφύγων, σε 57 περιστατικά που έλαβαν χώρα στο ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα, από την Παρασκευή τα ξημερώματα έως το πρωί της Δευτέρας.
Τα περιστατικά εξελίχθησαν συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου, Φαρμακονησίου, Κω και Μεγίστης.
Το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μετέφερε από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά τους 1.173 πρόσφυγες.
Frontex: Η Ελλάδα χρειάζεται χιλιάδες Ευρωπαίους συνοριακούς φρουρούς
Περίπου 630.000 άτομα έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί, σε συνέντευξή του στον γαλλικό Τύπο.
“Εχουμε καταγράψει περί της 630.000 παράνομες εισόδους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου”, λέει στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Dernieres Nouvelles d’ Alsace και L’ Alsace, ενώ κάνει λόγο για μία “άνευ προηγουμένου από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου προσφυγική κρίση στην Ευρώπη”,
Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, διότι “τα κράτη μέλη πρέπει να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικά σύνορα. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στο Βιντιμίλε, αλλά επίσης στην Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια…”.
“Εάν κάθε κράτος διαχειρισθεί την κρίση από τη γωνίτσα του, χωρίς συντονισμό με τους γείτονές του, η ροή δεν θα σταματήσει να περνά από τη μία χώρα στην άλλη, εις βάρος όλων”, προειδοποιεί.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον προβλεπόμενο διπλασιασμό του δυναμικού της Frontex στην Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί λιγότερα από εκατό άτομα, δηλώνει ότι εάν είχαμε χίλιους ή δύο χιλιάδες Ευρωπαίους συνοριακούς φρουρούς για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές, αυτό θα είχε θεαματικά αποτελέσματα στην κρίση σε αυτά τα σύνορα”.
Τη στιγμή που η Ευρώπη επικεντρώνεται στη δημιουργία hotspots (κέντρων υποδοχής και καταγραφής) στην Ελλάδα και την Ιταλία για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και την αξιολόγηση της ανάγκης τους για παροχή ασύλου, ο Φαμπρίς Λεγκερί δηλώνει ότι “κατά μέσον όρο, μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται”, κυρίως εξαιτίας της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.
“Ας είμαστε ρεαλιστές: εάν θέλουμε να επαναπροωθήσουμε τους παράτυπους μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους, χρειάζονται κέντρα κράτησης, κυρίως εντός των hotspots”, λέει.
“Θα πρέπει να φθάσουμε τον αριθμό των 60 αεροσκαφών για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους” τόνισε ο Λεγκερί.