Τουρίστες κρατήθηκαν από την ΕΛΑΣ ως “παράνομοι” μετανάστες

Τις υποθέσεις δύο τουριστών και ενός Ινδού ακαδημαϊκού τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε  κατά τη διάρκεια των εντεινόμενων επιχειρήσεων “σκούπα” που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα εναντίον των μεταναστών περιγράφει το BBC. Οι τουρίστες και ο ακαδημαϊκός κρατήθηκαν ως “παράνομοι” μετανάστες και τουλάχιστον δύο χτυπήθηκαν άσχημα.

“Όταν τον Κορεάτη backpacker Hyun Jung, σταμάτησε στον δρόμο, στο κέντρο της Αθήνας, ένας ψηλός βρώμικος άνθρωπος, που μιλούσε ελληνικά, ο τουρίστας σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος απάτης και έτσι απέρριψε τον άνθρωπο ευγενικά και συνέχισε το δρόμο του.
Λίγες στιγμές αργότερα, τον σταμάτησαν και πάλι, αυτή τη φορά ένας άνθρωπος με στολή και του ζήτησε τα έγγραφά του. Αλλά ως έμπειρος ταξιδιώτης, ήταν επιφυλακτικός.
Η Ελλάδα ήταν η 16η στάση του, σε ένα ταξίδι που κάνει σε όλο τον κόσμο, το οποίο κρατάει δυο χρόνια και συχνά έχει προειδοποιηθεί για κάποιους που ντύνονται με ψεύτικες στολές, για να βγάλουν χρήματα από backpackers και έτσι, ενώ παρέδωσε το διαβατήριό του, ζήτησε επίσης από τον άνθρωπο να του δείξει την ταυτότητα της αστυνομίας.
 
Αντ’ αυτού, λέει ο Jung, έλαβε μια γροθιά στο πρόσωπο.” αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι 
 
 
“Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ένστολος και ο συνεργάτης του με τα πολιτικά – ο άνθρωπος που είχε προσεγγίσει εκ πρώτης τον Jung – τον ρίξανε κάτω στο έδαφος και τον κλωτσούσαν, σύμφωνα με τον Κορεάτη.
«Ήμουν πολύ φοβισμένος», λέει.
Όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα πάνω στο δρόμο για το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα τον συνέλαβαν.
 
Ο Jung λέει ότι έξω από το τμήμα, ο ένστολος αστυνομικός, χωρίς κανενός είδους προειδοποίηση, γύρισε και πάλι σε αυτόν, χτυπώντας τον στο πρόσωπο.
 
«Υπήρξε κόσμος που είδε τι συνέβη, όπως και ο άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στο κατάστημα απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να με βοηθήσουν», μας λέει.”
Ο jung ανέφερε ότι στο αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση  για τρίτη φορά, στο κλιμακοστάσιο αυτή τη φορά, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι ή φωτογραφικές μηχανές.
 
Ο Jung κρατήθηκε μαζί με μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, που είχαν συλληφθεί, ως μέρος της αντι-μεταναστευτικής επιχείρησης της αστυνομίας, με το όνομα Ξένιος Δίας, περιέργως, από το όνομα του  αρχαίου έλληνα θεού της φιλοξενίας.
 
Μιλώντας στο BBC ο Χρήστος Μανούρας της ΕΛΑΣ για την επιχείρηση Ξένιος Ζευς δήλωσε ότι «Μπορούμε να σταματήσουμε  όποιον μοιάζει ξένος, ή προκαλεί υποψίες» και πρόσθεσε πως «Αν κάποιον τον σταματήσει η αστυνομία και δεν έχει ένα έγκυρο μέσο αναγνώρισης, θα τον συνοδεύσουν στο τμήμα, μέχρι να προσδιοριστεί η εθνικότητά του».
«Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό και νομίζω ότι και οι Έλληνες θα υποβάλλονταν σε μια ίδια διαδικασία στο εξωτερικό» εκτίμησε.
 
Όμως, ενώ περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι κρατούνται στους δρόμους της Αθήνας από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση, τον Αύγουστο του 2012 υπήρξαν λιγότερες από 4.200 συλλήψεις αναφέρει το BBC και τονίζει ότι ανάμεσα σε αυτούς που κρατήθηκαν στα τμήματα συγκαταλέγονται και μερικοί επισκέπτες στην Ελλάδα παρά το γεγονός  ότι έδειξαν στην αστυνομία τα διαβατήριά τους.
 
Το BBC αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση ενός Νιγηριανού αμερικανού πολίτη του  Christian Ukwuorji ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα για οικογενειακές διακοπές με τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά.
 
Όταν η Αστυνομία τον σταμάτησε στο κέντρο της Αθήνας έδειξε το αμερικανικό διαβατήριό του, αλλά του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα.
 
Δεν έδωσαν κανένα λόγο για την κράτηση, αλλά μετά από μερικές ώρες κράτησης ο Ukwuorji λέει πως χτυπήθηκε τόσο άσχημα που λιποθύμησε. Ξύπνησε στο νοσοκομείο.
 
Πήγα εκεί να ξοδέψω χρήματα, αλλά με σταμάτησαν μόνο και μόνο για το χρώμα μου’ λέει. ‘Είναι ρατσιστικό.’
 
Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το πόσοι άνθρωποι είχαν παρόμοια εμπειρία – αλλά το ΥπΕξ των ΗΠΑ έχουν εκδώσει κατά καιρούς προειδοποίηση προς τους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα.
 
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του στις 15 Νοεμβρίου προειδοποιεί για ‘επιβεβαιωμένες αναφορές Αφροαμερικανών πολιτών που κρατούνται από την Αστυνομία στα πλαίσια της επιχείρησης – σκούπας για παράνομους μετανάστες στην Αθήνα’ καθώς και για ένα ευρύτερο πρόβλημα σε ελληνικές πόλεις όπου συμβαίνουν ‘απρόκλητες παρενοχλήσεις και βίαιες επιθέσεις εναντίον προσώπων που λόγω της επιδερμίδας τους θεωρούνται μετανάστες’.
 
“Ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικός την εποχή που μαραζώνουν άλλες επιχειρήσεις. Οτιδήποτε που θα απέτρεπε τους επισκέπτες σε μεγάλο βαθμό θα ήταν μία καταστροφή για την οικονομία.” αναφέρει ακόμη το BBC μεταφέροντας την απάντηση του εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβακούρα στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για “‘μεμονομένα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν συμβεί είναι ξένα προς τους Έλληνες, τον πολιτισμό μας και τη μακρά παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας’.
 
Οι επιτυχίες όμως της αστυνομίας δεν αφορούν μόνο τουρίστες. 
 
“Τον περασμένο Μάιο, ο επισκέπτης ακαδημαϊκός από την Ινδία, Δρ. Kumar Rai συνελήφθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εργαζόταν ως επισκέπτης καθηγητής.
 
Είχε πεταχτεί έξω για μεσημεριανό γεύμα, χωρίς να έχει πάρει το διαβατήριο μαζί του.
 
Η Αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και επειδή δε μιλούσαν αγγλικά δε με καταλάβαιναν όταν τους έλεγα ότι είμαι από την Ινδία’ λέει.
 
Περνώντας οι φοιτητές του, είδαν τον εισηγητή τους να κρατείται από την Αστυνομία ανάμεσα σε πλήθος μεταναστών παρατασσόμενων  σε έναν τοίχο και έσπευσαν να ενημερώσουν τους συναδέλφους του. Παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού του Πανεπιστημίου, που επέμενε ότι μπορεί να εγγυηθεί για αυτόν, η Αστυνομία του πέρασε χειροπέδες και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα.
 
Κάποιοι από τους Έλληνες συναδέλφους μου σχεδόν έκλαιγαν με αμηχανία’ θυμάται  ο Rai..
 
Κατανοώ ότι η Αστυνομία πρέπει να ζητά έγγραφα, τη δουλειά της κάνει – νομίζω όμως ότι είναι πολύ επιθετική. Στη χώρα μου περνούν χειροπέδες μόνο σε εγκληματίες.
 
Τελικά απελευθερώθηκε και υπήρξε κατακραυγή από τα ΜΜΕ που ρωτούσαν γιατί ένας αγαπητός ακαδημαϊκός που κλήθηκε στη χώρα για να μοιραστεί τις γνώσεις του έπρεπε να ταπεινωθεί με αυτό τον τρόπο.
 
Ο Rai λέει ότι δεν αντιμετώπισε φυλετική προκατάληψη και δεν κατηγορεί την Αστυνομία για ρατσισμό.” σημειώνει το BBC αντιπαραβάλοντας όμως την έκθεση  για το 2012 του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (Racist Violence Recording Network) μίας ομάδας αποτελούμενης από 23 ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για πρόσφυγες που καλούσε  την ελληνική κυβέρνηση να ‘αποτρέψει ρητά τους αστυνομικούς από βίαιες πρακτικές με ρατσιστικά κίνητρα’ και αναφέρεται σε 15 περιστατικά όπου ‘παράνομες πράξεις’ είχαν λάβει χώρα.
 
Τέλος το δηοσίευμα επισημαίνει την ύπαρξη εκθέσων που  δείχνουν την ισχυρή υποστήριξη στην Αστυνομία της Χρυσής Αυγής, ακροδεξιού κόμματος του οποίου η δημοτικότητα αυξήθηκε πέρυσι κερδίζοντας 18 έδρες στις εκλογές του Ιουνίου.
 
Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ. Μανούρας επέμενε ότι οι προτιμήσεις ψήφου είναι προσωπικό ζήτημα.
 
“‘Ό,τι και να αισθάνονται οι αστυνομικοί στην ιδιωτική τους ζωή, όταν έρχονται για να εργασθούν και φορούν τη στολή υιοθετούν τις αξίες του σώματος’ Η ελληνική Αστυνομία τρέφει απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όλων των χρωμάτων και εθνικοτήτων ως συνανθρώπους” είπε.
 
Φυσικά και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ένας αστυνομικός να μην ενεργήσει σωστά’ προσθέτει, ‘αλλά αυτό αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό’.πρόσθεσε
 
Είπε πως δεν μπορεί να σχολιάσει τις περιπτώσεις Hyun Young Jung και Christian Ukwuorji, καθώς είναι υπό διερεύνιση. Το ελληνικό ΥπΕξ δεν απάντησε στα αιτήματα να συζητηθούν οι περιπτώσεις.
 
Όταν ο Jung απελευθερώθηκε από την Αστυνομία χωρίς κατηγορία, λίγες μόνο ώρες μετά λέει ότι ένας αξιωματικός φώναξε το όνομά του λέγοντας ‘Ει Κορεάτη, πήγαινε σπίτι!’
 
Αντί για αυτό ο Jung πήγε κατευθείαν στην Κορετική Πρεσβεία και επέστρεψε με τον Πρόξενο για να εντοπίσουν τους άνδρες που τον χτύπησαν.
 
Χρειάστηκαν 5 επιπλέον επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα και 10 ημέρες αναμονής πριν κατονομαστούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Jung.
 
Στο μεταξύ δημοσίευσε την ιστορία του στο blog του που έχει διαβαστεί πάνω από 60000 φορές.Η υπόθεση εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο με την πρέσβη της Κορέας στην Ελλάδα να ζητά συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να επιμένει σε μία δίκαιη έρευνα και δίκαιη τιμωρία των εμπλεκομένων υπαλλήλων.
 
Ο Jung, ο οποίος τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ στο τέλος του ταξιδιού του, εξακολουθεί να περιμένει την ετυμηγορία της Αστυνομίας και λέει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, δε θα επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα.
 
 ‘Έχω ταξιδέψει στο Αζερμαιτζάν, στη Μογγολία, στο Καζακστάν και στην Αρμενία, αλλά δεν αισθάνθηκα ποτέ  σε τόσο κίνδυνο, όπως στην Αθήνα’ ‘Κάθε φορά που με ρωτούν αν πρέπει να επισκεφτούν την Ελλάδα, τους λέω να προτιμήσουν την Τουρκία’ είπε
 
Ο Christian Ukwuorji κατέθεσε επίσης επίσημη καταγγελία κατά της Αστυνομίας μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ και περιμένει για πάνω από 6 μήνες το αποτέλεσμα.Θα ήθελε να δει τους ανθρώπους που τον χτύπησαν να διώκονται αλλά λέει ότι δεν τρέφει πολλές ελπίδες για δικαιοσύνη.
 
Η Αστυνομία εκεί είναι πολύ διεφθαρμένη και τίποτε δε πρόκειται να γίνει για αυτό’ λέει. ‘Έμαθα ότι έτσι είναι στην Ελλάδα’ δήλωσε σχετικά
 
Πηγή: BBC
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταγγελία 18 δικηγόρων για παρεμπόδιση επικοινωνίας με τους συλληφθέντες της Βίλα Αμαλίας

Κινητοποίηση στήριξης στους διωκόμενους των Διοδίων την Κυριακή