Συνεχίζεται την Τρίτη το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτιο του 2014. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες, καθώς δεκάδες είναι οι μάρτυρες που θα καταθέσουν.
Την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της δίκης όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκτός από έναν, που παρίστατο δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Κληθέντες να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση, οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, δήλωσαν ότι αρνούνται τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης τη Δευτέρα, υπήρξε προσωρινή διακόπη προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτό ή θα απορριφθεί το αίτημα διακοπής της δίκης που έχει καταθέσει ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κούγιας ζητούσε την διακοπή της δίκης για να εξεταστεί εάν τρέχουν παράλληλα έρευνες των αρχών για το εάν ο θάνατος του Ιλία Καρέλι προήλθε από χτύπημα στις φυλακές Νιγρίτας ή σε άλλες φυλακές και αστυνομικά τμήματα που ήταν πιο πριν (Άμφισσα, Μαλανδρινό) ή κατά τη μεταγωγή του. Τελικά το αίτημα απορρίφθηκε και η δίκη συνεχίστηκε κανονικά. Παρ`όλα αυτά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων να γίνει γνωστό αν υπάρχει παράλληλη διαδικασία για τα χτυπήματα που έγιναν προτού ο Καρέλι μεταφερθεί στις φυλακές Νιγρίτας ζητώντας από την εισαγγελία Άμφισσας να σταλούν τα έγγραφα περί σχηματισμού η μη δικογραφίας σχετικά με τις σωματικές βλάβες του Καρέλι μέχρι τις 27/3/2014 όπου και μεταφέρεται στη Σέρρες. Το δικαστήριο ζητά να σταλούν φωτοαντίγραφα σχετικά με την ύπαρξη η μη εκδοθέντος βουλεύματος και συνταχθέντων κατηγοριών για τα όσα συνέβησαν πριν την μεταφορά του Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας.
Την Δευτέρα εξετάσθηκαν δύο μάρτυρες. Ο πρώτος μάρτυρας συμμετείχε στη μεταγωγή του Ιλ. Καρέλι από την ‘Αμφισσα στη Νιγρίτα, ενώ ο δεύτερος -μαζί με συναδέλφους του- είχαν παραλάβει τον 42χρονο κρατούμενο από τις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ο ίδιος νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, όπου έμεινε δυο νύχτες μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή.
Συγκεκριμένα ο αστυνομικός που συμμετείχε στην μεταφορά του Καρέλι από τις φυλακές Μαλανδρίνου τόνισε στην κατάθεσή του πως όταν παρέλαβαν τον Καρέλι από τις φυλακές δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρά τραύματα. Παρ`όλα αυτά ο Καρέλι ερωτήθη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αν επιθυμεί να διακομισθεί στο νοσοκομείο με τον Καρέλι να απαντά πως «θέλει να πάει να κοιμηθεί» «Όταν τον παραλάβαμε διαπιστώσαμε ένα τραύμα στο μάτι και εκδορές στον ώμο. ‘Άκουσα ότι τα τραύματα προήλθαν κατά το επεισόδιο με τον Τσιρώνη κι από συμπλοκή με συγκρατούμενούς του» δήλωσε ο μάρτυρας.
Στους δυο μάρτυρες επιδείχθηκαν φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον βαρυποινίτη κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και δείχνουν τραύματα στο πρόσωπο και σε όλο το σώμα.
Ερώτημα αποτελεί, σύμφωνα με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων, πως είναι δυνατόν ενώ οι φωτογραφίες του Καρέλι πριν εισαχθεί στις φυλακές Νιγρίτας τον δείχνουν άγρια χτυπημένα με μώλωπες και τραύματα στην πλάτη στα χέρια και στο πρόσωπο, οι μάρτυρες αστυνομικοί που τον μετέφεραν να μην έχουν δει τίποτα σημαντικό ενώ την ίδια στιγμή τον “ρωτούν αν επιθυμεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο”. Επίσης από τους δικηγόρους τέθηκε το ερώτημα γιατί η εισαγγελέας Άμφισσας δεν διέταξε προκαταρτική εξέταση ενώ είχε στα χέρια της έγγραφα με καταθέσεις των αστυνομικών στο τμήμα Ιτέας σχετικά με την κατάσταση του βαρυποινίτη αλλά και τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας. Ερώτημα αποτελεί σύμφωνα με τους δικηγόρους γιατί μετα τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου από τον Καρέλι στις φυλακές Μαλανδρίνου, ο Καρέλι παρέμεινε επί 8 ώρες στις φυλακές και δεν μεταφέρθηκε αμέσως σε αστυνομικό τμήμα αλλά και τι εξυπηρετούσε η μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας πριν μεταφερθεί στην Άμφισσα. Να σημειωθεί πως και οι τέσσερις ιατροδικαστικές εκθέσεις δείχνουν πως κάποια από τα τραύματα στο σώμα του είχαν γίνει πιο πριν την μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας.
Σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά πρέπει να γίνει γνωστό αν έχει γίνει έρευνα για τα χτυπήματα πριν την μεταφορά του Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. «Έχει γίνει έρευνα, αν δεν έχει ερευνηθεί ποιος τα προκάλεσε και γιατί προκλήθηκαν πρέπει να επεκταθεί η έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε
Υπενθυμίζεται πως στο εδώλιο κάθονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπέβαλαν τον Ιλία Καρέλι σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία – λίγες μέρες πριν μεταχθεί στη Νιγρίτα – συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο ο βαρυποινίτης.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται, μεταξύ άλλων: “Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι”.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως έξι από τους παραπάνω κατηγορούμενους είχαν κριθεί αρχικά προσωρινά κρατούμενοι και στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν υπό όρους. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είχαν αφεθεί -από την πρώτη στιγμή- ελεύθεροι, στη συντριπτική τους πλειονότητα με περιοριστικούς όρους.
Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Μάιο, αλλά συνήγοροι των κατηγορούμενων επικαλέστηκαν κωλύματα, υποβάλλοντας αίτημα αναβολής, το οποίο κι έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Την Τετάρτη 16/12/2015 η δίκη διακόπηκε και η συνέχεια της ορίστηκε για σήμερα 4 Ιανουαρίου 2016.