in

Σκουριές: Συγκεντρώση και πορεία στην Αθήνα – Συνάντηση με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη

Σκουριές: Συγκεντρώση και πορεία στην Αθήνα – Συνάντηση με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη

Το κίνημα της Χαλκιδικής βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με αφορμή την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα προσφυγών που αφορούν τις Σκουριές.

Το απόγευμα το κίνημα της Χαλκιδικής πραγματοποίησε πορεία προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου και έλαβε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Την ίδια ώρα μέσα στο Υπουργείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του κινήματος με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Π. Λαφαζάνης: Στις Σκουριές θα κινηθούμε με όρους αποτελεσματικότητας

Ο Π. Λαφαζάνης παρέθεσε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή την ανάκληση της άδειας αρχιτεκτονικής μελέτης, τη διακοπή της υλοτόμησης στην περιοχή των φραγμάτων, την επιστροφή του φακέλου με τις τεχνικές μελέτες που αφορούν την μεταλλουργεία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί βήμα-βήμα «για να πετύχουμε τον κοινό στόχο μας, για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εργαστούμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη με προοπτική για την περιοχή».

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με τους εργαζόμενους, αλλά με την εταιρεία, και τόνισε πως χρειάζεται να σπάσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που βοηθά μόνο την Eldorado Gold. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως η σιδερένια φτέρνα της επιχείρησης (δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση Λαφαζάνη).

Οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η μία προσφυγή έχει γίνει από συλλλόγους της περιοχής ενάντια στην έγκριση της τεχνικής μελέτης δύο μεγάλων φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λιοτσάνικο στα οποία θα εναποτεθούν 150 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων. Να σημειωθεί ότι τα φράγματα θα λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στην περιοχή καθώς τα τοξικά που θα εναποτεθούν θα παραμείνουν ακόμη και αν η Eldorado φύγει από την περιοχή.Η εκδίκαση γίνεται εξ αναβολής από τις 3 Φεβρουαρίου όπου πάλι το κίνημα της Χαλκιδικής κατέβηκε στην Αθήνα σε διαμαρτυρία έξω από το ΣΤΕ.

Οι άλλες έξι προσφυγές έγιναν εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός εναντίον όλων σχεδόν των κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση (το Δασαρχείο και ο Δήμος Αριστοτέλη) στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργεί η τελευταία στις εργασίες της εταιρείας για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις των νόμων και αν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον. Η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας την ακύρωση της ανάκλησης της ηλεκτρομηχανολογικής και αρχιτεκτονικής μελέτης Εμπλουτισμού Σκουριών της ΔΜΕΒΟ, του σήματος του Δασάρχη Αρναίας για διακοπή των υλοτομικών εργασιών, της παράλειψης ενέργειας έγκρισης Προσαρτήματος Μεταλλουργίας Μαντέμ Λάκκου, της παράλειψης ενέργειας έγκρισης προσαρτήματος Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου, της παράλειψης ενέργειας επιστροφής προσαρτήματος Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου και της άρνησης του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου να εκδώσει άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Πρόκειται για μια βιομηχανία προσφυγών της Ελληνικός Χρυσός με στόχο να μην υπάρξει παύση των εργασιών και να συνεχίσει να δουλεύει ανενόχλητα καταστρέφοντας το δάσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 11 Ιουνίου θα κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και η απόφαση επί των προσφυγών θα ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ

Μέλη των Επιτροπών Αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποιήσαν το πρωί της Τετάρτης συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ. Το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κατερίνα Ιγγλέζη και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, καθώς και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς. Να σημειωθεί πως πριν μπουν στην Αθήνα, η αστυνομία σταμάτησε τα 2 λεωφορεία του κινήματος της Χαλκιδικής για έλεγχο των αποσκευών.

Σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Παναγιωτοπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ, μέλος της κινήματος και κάτοικος της Χαλκιδικής επισήμανε πως «το κίνημα βρίσκεται ξανά στην Αθήνα έξω από το ΣτΕ, με στόχο να αποφευχθεί μία περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Όσον αφορά την προσφυγή για τα φράγματα, όπου θα εναποτεθούν εκατομμύρια τόνοι τοξικών σε σεισμογενές ρήγμα, τόνισε πως πρόκειται για «μία περιβαλλοντική καταστροφή που θα υπάρχει στο διηνεκές». Όπως πρόσθεσε, το θέμα της ύπαρξης τρεμολίτη/ αμιάντου που υπάρχει στα πετρώματα και από τις εκρήξεις θα διαχέεται στην ατμόσφαιρα θα έχει συνέπεια πρωτίστως στους εργαζομένους και στη συνέχεια στους κατοίκους της περιοχής.

«Ζητάμε να επισκεφθούν οι διαδικασίες και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αντίθεσή της σε εξορύξεις χρυσού οι οποίες διατυπωθήκαν και από τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του έξω από το ΣτΕ, ο Γιώργος Κυρίτσης, δικηγόρος του κινήματος αναφέρθηκε στο ζήτημα των 350 διωκόμενων της Χαλκιδικής, υπογραμμίζοντας: «Η δικαιοσύνη θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να δει πραγματικά την ουσία της υπόθεσης, γιατί ξαφνικά ο κόσμος αντέδρασε στην περιοχή, τι ήταν αυτό που τον ώθησε στον γενικό ξεσηκωμό, υπερασπίζοντας στο δικαίωμα στη ζωή, το περιβάλλον, στα ατομικά δικαιώματα και το νερό».

Συνάντηση του κινήματος με τον γγ του υπ. Δικαιοσύνης

Να σημειωθεί πως στη συνέχεια, πενταμελής επιτροπή του κινήματος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Κοσμάτο. Κατά τη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή έθεσε το ζήτημα της στοχοποίησης μίας ολόκληρης περιοχής και της μετατροπής κάθε εκδήλωσης διαμαρτυρίας σε δικογραφία με αποτέλεσμα 350 άτομα της περιοχής να διώκονται με κακουργηματικής και πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Από την πλευρά του, ο Κ. Κοσμάτος, ανέφερε σε δήλωσή του επισήμανε: “Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντήσω από κοντά και να συνομιλήσω με εκπροσώπους κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής και συνηγόρους υπεράσπισης, σχετικά με το γνωστό ζήτημα των διαμαρτυριών στην ευρύτερη περιοχή (των Σκουριών). Κύριος προβληματισμός ήταν το να μη συνεχιστεί αυτό που οι ίδιοι μου περιέγραψαν ως συναίσθημα συνολικής στοχοποίησης του τόπου τους και συλλήβδην των κατοίκων εκεί, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια τέτοια προσδοκία μου φάνηκε εύλογη, όπως θα μου φαινόταν αν προερχόταν από κάθε πολίτη, αφού κανένας δεν πρέπει να νιώθει έτσι, μιάς και η Πολιτεία δεν μπορεί να ακολουθεί πολεμική λογική”.

“Σε κάθε περίπτωση, αν ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, κάθε όργανό της δίνει το στίγμα της προσπάθειας για αποκλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό συμβαίνει ιδίως όταν σε τέτοιες εντάσεις έτυχε να εμπλακούν ευρείες ομάδες πολιτών καθώς και όταν έτυχε να σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες τους και τις ιδιαίτερες αγωνίες και αιτήματά τους γύρω από αγαθά ευρύτερης κοινωνικής αξίας που συνδέονται όμως ξεχωριστά και με τον δικό τους τόπο ζωτικής καθημερινότητας”, πρόσθεσε.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κινήματος με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κ. Αναγνωστάκη. Οι κάτοικοι έθεσαν το ζήτημα της αντιμετώπισης των κατοίκων και των διαδηλωτών από την αστυνομία, υπενθυμίζοντας πρόσφατα περιστατικά καταστολής τους.

Επίσης έθεσαν και το ζήτημα της φύλαξης των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Αναγνωστάκης δεν προχώρησε σε κάποια δήλωση μετά την συνάντηση.

“Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καναδικών συμφερόντων, στη Χαλκιδική θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση. Είναι προφανές ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται κάθε περιθώριο ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που θα καθιστούσαν αναπόφευκτη την καταστροφή της Χαλκιδικής.Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική “επενδύσεις με κάθε κόστος” και άσκησαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον τόπο τους” τονίζουν οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις χρυσούς στην ανακοίνωσή τους για τις αυριανές κινητοποιήσεις δηλώνοντας παράλληλα πως “Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη δικαιοσύνη”.

“Οι δικαστές οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη, με βάση τη νομοθεσία, το δημόσιο-κοινωνικό συμφέρον, το κοινό περί δικαίου αίσθημα – και όχι βάσει των συμφερόντων των “επενδυτών”.

“Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να είναι θεατής στο έγκλημα που συντελείται και να αναλάβει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που συνεπάγεται η καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής. Οφείλει να επιδείξει την πολιτική βούληση που χρειάζεται – και προεκλογικά είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα – , ώστε να επιλυθεί άμεσα και δια παντός αυτό το ζήτημα” καταλήγουν .

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αργοπεθαίνει η λίμνη Κορώνεια. Η σωτηρία της στα χέρια των κατοίκων της περιοχής

Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης: Διαδήλωση στην Καμαρά και πορεία